5 vragen aan een Maintenance Engineer

Johan Slagter is werkzaam als maintenance engineer. Het mooie van Brunel vindt hij dat het bedrijf zich opsteld als wergever, in combinatie met de betrokkenheid van zijn consultant bij zijn ontwikkeling. Ook heeft hij een aantal vaardigheidstrainingen gedaan via Brunel, waaronder beinlvoedingsvaardigheden. Johan heeft hier veel baat bij gehad in zijn rol.

Johan Slagter

Maintenance Engineer

In zijn vrije tijd rijdt hij graag paard, samen met een hechte club vrienden. Daarnaast klust hij graag samen met zijn gezin aan een boot die zijn vader ooit zelf heeft gemaakt. 

Een hele goede dag Johan! Laten we beginnen: wie ben je en wat doe je?

Nou, mijn naam ken je al, haha! Verder woon ik in Stadskanaal samen met mijn vrouw. Onze zoon en dochter zijn de deur al uit. We zijn een echt techneutengezin. Zelf ben ik maintenance engineer, mijn vrouw zit in de gemeentelijke vergunningen, en onze kinderen doen allebei een technische opleiding. Zelfs de vriend van mijn dochter zit in de elektrotechniek! 

Inmiddels werk je al meer dan 10 jaar voor Brunel. Hoe bevalt dat?

Het mooie van Brunel is dat het bedrijf zich opstelt als werkgever. Dat lijkt misschien logisch, maar dat doet niet elke detacheerder. Mijn consultant is echt betrokken bij mijn ontwikkeling. Ik heb dan ook een aantal vaardigheidstrainingen gedaan via Brunel, waaronder beinvloedingsvaardigheden. Daar heb ik veel aan gehad. Al werd er bij NAM Offshore Installations, waar ik toen zat gedetacheerd, een beetje lacherig over gedaan. “Net alsof je hier geen invloed hebt, Johan,” zeiden ze. Maar voor mij ging het om de manier waaróp. De subtiliteit, de finesse, om mensen mee te nemen in het punt dat je wilt maken.

En kun je een voorbeeld noemen van hoe je hebt toegepast wat je hebt geleerd?

Ja, ik heb toevallig nét iets moois meegemaakt bij DSM Engineering Plastic, waar ik nu zit. Daar ben ik bezig om de projectdocumenten te stroomlijnen. Langzaam zie je dat de mindset van collega’s verandert. Twee weken geleden kreeg ik ineens de vraag: “Welke documenten hebben we nodig voor dit project?” Toen dacht ik: yes, nu ben ik er. Na een jaar lang lobbyen heb ik voor elkaar dat collega’s hier al bij het begin van een project over nadenken. Dat vind ik mooi. De training Beïnvloedingsvaardigheden heeft daar zeker aan bijgedragen.

Nou, zo’n cultuurverandering is niet makkelijk te realiseren, dus knap werk. Even wat anders: werk je eigenlijk met meer Brunellers samen?

Sinds kort werkt Dominic Folkers bij mij op de afdeling. Hij is nog jong, en samen vormen we een mooi span. We doen dezelfde functie en vullen elkaar daarbij aan. Hij heeft het Maintenance Traineeship bij Brunel gevolgd. We leren nog elke dag van elkaar. Hij leert technische zaken van mij, en ik leer bijvoorbeeld over werkmethodes van hem.

Nog één vraag om af te sluiten: welke ontwikkeling in je vakgebied zie jij groot worden?

In de maintenance is het een trend om al vóór een installatie gebouwd wordt een uitspraak te doen over levensduur en onderhoud. Daar sluit op aan dat we vooraf moeten gaan bepalen wat er met een apparaat gebeurt als het is afgeschreven. Nu blijkt een installatie soms heel duur of vervuilend om te slopen. We gaan er straks naartoe dat alle onderdelen makkelijk te hergebruiken of recyclen zijn. Oh, en daarnaast wordt big data groot. Door het combineren van onderhoudsgegevens, procesgegevens, enzovoorts, kunnen we straks de toekomst voorspellen. Als het gaat om onderhoud dan, hè?


Like it? Share it!