Werken als Young Finance Professional bij ABN AMRO

Niels de Jong woont samen met zijn vriendin in Haarlem en heeft Bedrijfskunde gestudeerd.

Verslagen compleet krijgen

Ik ben External Reporting Professional. Maar als iemand van buiten ABN AMRO vraagt wat ik doe, dan geef ik vaak iets concreter uitleg over wat de functie precies inhoudt. Mijn afdeling is onder andere verantwoordelijk voor het kwartaal- en jaarverslaggevingsproces van ABN AMRO. Met deze rapporten laat de bank zien wat de resultaten van de afgelopen periode zijn geweest. Met alle wet- en regelgeving hebben we daar een flinke klus aan. Wij coördineren het proces rondom de kwartaal- en jaarverslagen en andere externe rapportages. We hebben cijfers en teksten nodig van afdelingen om na te kijken en deze moeten vervolgens in een stijlvast document komen.’

Het geheel moet kloppen

Iedereen in mijn team is verantwoordelijk voor andere hoofdstukken. Zo ben ik zelf verantwoordelijk voor de hoofdstukken Strategie, Capital, Funding en Liquidity. Deze hoofdstukken worden geschreven door de eigen afdelingen. Uiteindelijk is het aan ons om te controleren of de tekst klopt conform wet- en regelgeving. Qua stijl en bewoording moet het geheel kloppen. Wij zorgen er dus ook voor dat de stijl consistent is met de overige hoofdstukken. 

De druk loopt op

Op weg naar de publicatie van zo'n verslag wordt goedkeuring gevraagd aan governance organen als Raad van Bestuur en de Raad van Commissarissen. Naar mate de opleverdatum dichterbij komt willen steeds meer mensen binnen de bank er naar kijken. Onze CFO kan de laatste dag voor publicatie nog iets aan laten passen. De druk loopt daarom in de laatste fase vaak op. Het is onze verantwoordelijkheid om te zorgen dat alles er in staat én dat het verslag is geaccordeerd door de verschillende governance organen.

Best even wennen

Toen ik net begon dacht ik best even: ‘Wauw.’ Mijn functie is vrij abstract, zeker als je nog geen ervaring hebt in zo’n specifieke rol. De eerste maand was het echt wennen. Ik wilde meteen aan de slag en moest leren dat ik nog niet alles wist of kon weten. Collega’s op mijn afdeling hebben vaak al meerdere jaren ervaring wat betreft de kwartaal- en jaarverslagverslaggeving. Die hebben meer routine. Voor mij is elk onderdeel nog nieuw. Ik heb nu twee kwartaalverslagen en één jaarverslag afgewerkt. Met het jaarverslag starten we zo’n elf maanden voor de opleverdatum en zijn we dus een flinke tijd intensief bezig.

Meer weten over deze Young Finance Professional? Wij stelden hem 5 vragen!

5 vragen aan Niels de Jong

ABN AMRO Finance Talent Programme