Van IT-trainee tot Integration Expert bij ABN AMRO

Van IT-Trainee tot Integration Expert, dankzij het ABN AMRO IT Talent Programme van Brunel

Toen Danique haar Master in Communicatie- en Informatiewetenschappen had afgerond, wilde ze maar één ding: zichzelf verder ontwikkelen in het IT-vakgebied. Dat is gelukt; na het ABN AMRO IT Talent Programme van Brunel werd ze aangenomen als Integration Expert bij ABN AMRO. Hoe Danique deze journey heeft ervaren? Dat vertelt ze hier!

Wat was je favoriete onderdeel van het Traineeship?

‘Tijdens Het IT Talent Programme werkte ik als Service Analist in een Scrumteam. Hier heb ik ontzettend veel geleerd; niet alleen wat betreft het testen van de software, maar ik leerde ook steeds meer van het programmeren. Ik kreeg zelfs de kans om een training uit te schrijven om zo onze providers wegwijs te maken in de tool die we gebruikten. Op deze manier ontdekte ik hoe leuk het is om kennis over te dragen. Ik schreef de training, maar was ook degene die de training gaf. Daarnaast werd ik het aanspreekpunt voor de andere Scrumteams. Dát zag ik mezelf wel vaker doen!’

Hoe bepaalde je wat jouw next step na het Traineeship was?

‘Toen het Traineeship bijna afliep, ging ik in gesprek met mijn manager over mijn vervolgstap. Hij had een rol binnen ABN AMRO voor mij in gedachten en vervolgens gaf ik aan op welke plek ik dat het liefst wilde. Zo werd ik Integration Expert met een focus op het trainen en coachen van Scrumteams. Dit was voor mij echt de perfecte combinatie omdat ik zo mijn achtergrond in Communicatie kon combineren met mijn technische kennis.‘

Op welke manier speelt Scrum een rol in jouw werk?

‘Toen ik nog maar net was gestart in mijn nieuwe rol, had ik een hoop te leren. Maar omdat ik al geruime tijd bij ABN AMRO werkte, wist ik waar ik  kennis vandaan kon halen en wie ik waarvoor kon aanhaken. Daarnaast hielp het dat ik zelf in een Scrumteam had gewerkt; zo snapte ik inhoudelijk heel goed waar mijn team mee bezig was en dat hielp mij weer bij het adviseren.’

Wat was jouw voornaamste taak als Integration Expert?

‘Het meest hield ik me bezig met het reviewen van de technische documentatie van de Scrumteams, zoals een YAML. Hierin wordt het design van de service beschreven. Technisch-inhoudelijk klopt dat vaak wel, maar de vraag is of dit voor de lezer ook duidelijk is? Het was mijn taak om jargon en codetaal te vervangen door concrete beschrijvingen. Daarnaast was ik aanwezig bij trainingen en droeg ik verbeterpunten aan. Mijn doel was dat de Scrumteams uiteindelijk zélf de documenten zouden aanleveren die nodig waren om de providers te coachen in onze tool. Het was dus belangrijk dat zij leerden hoe ze hun kennis het beste konden overbrengen. Want als je goed bent in testen en programmeren, betekent dat niet per se dat je ook goed bent in consultancy!’

Hoe zie je jouw toekomst binnen het IT-vakgebied?

‘Ik wil veel meer trainingen gaan geven en ik wil me meer gaan richten op het coachen en adviseren. Voor mijn gevoel kan ik dan steeds beter aansluiten bij mijn ervaren collega’s. Sommige teamgenoten van mij zitten al 20 jaar in het vak en geven advies over complexe en ingewikkelde zaken zoals de architectuur van de IT-services. Dat lijkt mij ook wel wat. Ik heb dus nog een flinke, maar zeker een hele leuke en uitdagende IT-weg te gaan!’

ABN AMRO IT Talent Programme