Van IT trainee tot Integration Expert bij ABN AMRO

In februari 2018 startte Danique Konings via Brunel als trainee in het ABN AMRO IT Talent Programme. Met een master Communicatie- en Informatiewetenschappen op zak wilde ze zich graag in de IT ontwikkelen, en dat is gelukt! Na haar traineeship werd ze aangenomen als Integration Expert bij ABN AMRO.

Danique Konings

Integration Expert bij ABN AMRO

Danique Konings (1990) deed de master Communicatie- en Informatiewetenschappen. Ze heeft haar eigen studio in een sociaal woonproject in Utrecht. Deze foodlover houdt van reizen en Formule 1 en doet vrijwilligerswerk.

Van Service Analist tot trainer

Tijdens mijn traineeship werkte ik als Service Analist in een scrumteam en leerde ik ontzettend veel, zoals het testen van de software en steeds meer van het programmeren. Ik kreeg de kans een training uit te schrijven om onze providers wegwijs te maken in onze tool. Zo ontdekte ik hoe leuk het is om kennis over te dragen. Ik schreef de training, gaf hem en was het aanspreekpunt voor de andere scrumteams. Dat zag ik mezelf wel vaker doen.

Perfecte combinatie

Op het moment dat mijn traineeship afliep, ging ik het gesprek met mijn manager aan. Hij zag een rol voor mij liggen binnen ABN AMRO en ik gaf aan op welke plek ik dat het liefst wilde. Nu ben ik Integration Expert met focus op het trainen en coachen van scrumteams. Een perfecte combinatie voor mij: ik combineer mijn communicatieachtergrond met mijn technische kennis.

Ik weet waar ik moet zijn

Ik ben nog maar net gestart in deze rol en moet nog een hoop leren. Maar omdat ik al een jaar in het bedrijf zit, weet ik waar ik kennis vandaan kan halen. Omdat ik zelf in een scrumteam gewerkt heb, snap ik inhoudelijk waar ze mee bezig zijn. Dat helpt me bij het adviseren.

Review en advies

Op het moment is mijn voornaamste taak het reviewen van de technische documentatie van de scrumteams, zoals een YAML. Hierin staat het design van de service beschreven. Technisch-inhoudelijk klopt het misschien wel, maar is het voor de lezer ook duidelijk? Jargon en codetaal moet worden vervangen door concrete beschrijvingen. Daarnaast zit ik bij trainingen en draag ik verbeterpunten aan. Over een tijdje moeten de scrumteams zelf de documenten aanleveren en de providers coachen in hun tool. Zij moeten dus leren hoe ze hun kennis kunnen overbrengen. Zo goed als ze zijn in testen en programmeren, zo lastig kan het zijn om een goede consultant te zijn.

Blik in de toekomst

Over een jaar ga ik veel meer trainingen geven en richt ik me meer op het coachen en adviseren. Voor mijn gevoel kan ik tegen die tijd al beter met het team mee. Teamgenoten van mij zitten al 20 jaar in het vak en geven advies over ingewikkelde zaken, zoals de architectuur van de IT services. Ik heb dus nog een flinke, maar zeker een hele leuke en uitdagende weg te gaan.

ABN AMRO IT Talent Programme

ABN AMRO IT Talent Programme

Like it? Share it!