Sollicitatieblunders die je moet voorkomen

Sollicitatiefouten en -blunders die je moet voorkomen

De meest do’s en don’ts voor een sollicitatiegesprek zijn algemeen bekend. Je komt op tijd, zet je telefoon uit en je ziet er verzorgd uit. Toch is er een aantal gênante sollicitatiefouten die nog te vaak wordt gemaakt. Hieronder vind je een lijst van blunders die je zeker moet voorkomen. En onthoud: van fouten kun je leren!

1. Slechte voorbereiding

‘Wat weet je over ons bedrijf?’ en 'Waarom wil je deze baan?' zijn vragen die je kunt verwachten bij een sollicitatiegesprek. Het is daarom een enorme blunder om geen informatie op te zoeken over het bedrijf waar je bij solliciteert. Bereid zoveel mogelijk sollicitatievragen voor. Ken jouw kwaliteiten. Zorg dat je jouw cv en sollicitatiebrief goed kent en dat je voorbeelden kan geven. Jouw gesprekspartners willen vaak eerst weten wie jij bent, dus bedenk ook alvast een korte pitch over jezelf

2. Niet op jouw lichaamstaal letten

Een eerste indruk maak je maar één keer. Het is bijvoorbeeld al een enorme afknapper om een te slappe of een te stevige hand te geven. Lichaamstaal is heel belangrijk. Wees je hiervan bewust, zodat je gesprekspartner een goede indruk van jou krijgt. Geen oogcontact maken, niet lachen, met je haren spelen of wiebelen op je stoel zijn dingen die een negatieve invloed kunnen hebben op jouw sollicitatiegesprek.

3. Ongeïnteresseerd zijn

Niet op jouw lichaamstaal letten kan ertoe lijden dat je ongeïnteresseerd overkomt. Wees niet nonchalant en ga in een actieve houding zitten. Luister aandachtig naar degene met wie je het gesprek hebt. Het is waarschijnlijk niet jouw bedoeling om vragen onbeantwoord te laten! Door zelf ook vragen te stellen toon je interesse.

4. Te persoonlijk

Small talk is veel waard, want jouw werkgever wil ook weten of je in het team past. Daarentegen moet je uitkijken dat je niet té geïnteresseerd bent. Vragen stellen over het privéleven van je gesprekspartner is echt een no-go. Te veel details over jezelf vertellen trouwens ook. Laat je persoonlijkheid zien, maar houd het wel professioneel.

5. Ongepaste kledingkeuzes

Het is per bedrijf en per afdeling verschillend wat de kledingvoorschriften zijn. Als je je hebt verdiept in het bedrijf, weet je vaak al wat er van je verwacht wordt. Zoek bijvoorbeeld naar afbeeldingen van het bedrijf, zodat je de dresscode kunt aflezen aan de werknemers op die foto’s. Je hoeft geen modekoning(in) te zijn om te weten wat wel en niet gepast is. Een sterke geur zoals te veel parfum, een rokerslucht of zweet kan enorm afleiden. Te veel make-up op doen of te veel sieraden dragen moet je ook voorkomen.

6. Valkuil ‘perfectionisme’

Een veel voorkomende vraag op een sollicitatie is ‘wat zijn je valkuilen?’ Perfectionisme noemen is enorm cliché. Je bent namelijk niet de eerste die deze valkuil weet om te buigen naar iets positiefs. Kwaliteiten worden vaak een valkuil als je erin doorschiet. Maak daarom van tevoren een lijst met jouw kwaliteiten. Ben je flexibel? Dan kan het zijn dat je soms te veel met alle winden meewaait. Je kunt de vraag ook goed beantwoorden door te vertellen over skills waar je vroeger niet goed in was en hoe je ervan af bent gekomen.

7. Negatief zijn over je huidige of vorige werkgever

Klagen is een blunder die veel voorkomt. Je komt heel onprofessioneel over als je slecht praat over jouw oud-werkgever. Het is niet alleen ongepast, het voegt ook nog eens niets toe aan je sollicitatiegesprek.

Lees hier meer sollicitatietips!

Voorkom bovenstaande sollicitatieblunders en je bent een stuk dichterbij een tweede gesprek. Wil je meer weten over hoe je een sollicitatie moet voorbereiden? 

Sollicitatie voorbereiden