Software Embedded Engineer ontwerpt driverless auto

Teun Compen (33) werkt als Software Embedded Engineer in het Embedded Team Engineering van Brunel. Hij heeft een uitdagende opdracht gedaan bij Bosch, waar hij de software van allerlei motionsystemen verbeterde. Deze opdracht wisselde hij af met een case bij het Formula Student Team Delft dat een driverless auto ontwerpt en tegen een belangrijk softwareprobleem aanliep. Teun heeft hen geholpen het probleem op te lossen door zijn kennis, ervaring en frisse blik.

Embedded Team Engineering

Teun is 33 jaar oud en woont samen met zijn vriendin Linda in Budel. In zijn vrije tijd rijdt hij graag en vaak motor, zowel op de weg als op het circuit. Teun heeft Elektrotechniek (MBO) en Technische Informatica (HBO) gestudeerd. Nadat hij voor verschillende werkgevers had gewerkt, kwam Teun via LinkedIn in contact met Brunel. Hier werd hij niet veel later aangenomen als software engineer in het Embedded Team Engineering. Over zijn eerste opdracht bij Bosch was hij meteen enthousiast. “Ik werkte mee aan de integratie van gegenereerde matlab-code. Een vrij technisch verhaal dat kort samengevat in gewone mensentaal betekent dat ik de software van allerlei motionsystemen verbeterde. Voor mij een interessante en uitdagende opdracht.”

Driverless auto

Brunel sponsort de elektrische auto het Formula Student Team Delft met kennis en ervaring. Als de studenten tegen een lastig probleem of vraagstuk aanlopen, dan kunnen zij beroep doen op de kennis en ervaring van Brunel. Zo kwam ook het Driverless team van Formula Student Delft met Brunel in contact. Zij konden wat hulp gebruiken met software gerelateerde problemen, en zodoende kwam Teun bij het Driverless team op de TU Delft terecht. Dit team ontwerpt een driverless auto en liep tegen een probleem met de tijdsynchronisatie tussen verschillende subsystemen aan. “Ik heb de studenten hierbij geholpen door samen te sparren over de mogelijkheden. Door de discussie aan te gaan en hen genoeg handvatten te geven om het synchronisatieprobleem zelf op te lossen. Dit is ook wat Brunel nastreeft; dat de studenten er iets van leren. Dat zij zelf inhoudelijker naar het probleem leren kijken en dit uiteindelijk zelf oplossen.”

Kennis, ervaring en frisse blik

Naast de kennis en ervaring, is volgens Teun ook de frisse blik heel belangrijk bij dit soort cases. De studenten proberen al een langere tijd hetzelfde probleem op te lossen, maar zonder succes. “Een frisse blik kan dan enorm helpen. Zo bekeek ik het synchronisatieprobleem voornamelijk vanuit mijn praktijkervaring, terwijl de studenten meer in de theorie bleven hangen. Het een is zeker niet beter dan het ander; een combinatie is ideaal. En dat hebben de studenten en ik samen bereikt.”

Afwisseling en kennisverbreding

Zelf is Teun ook erg te spreken over het werken aan zulke cases. “Die afwisseling in mijn werk ervaar ik als positief. Het dwingt me tot kennisverbreding. Tot nadenken over een vraagstuk waar ik nog niet eerder mee bezig was. Ook doorbreekt dit soort cases de zogenaamde sleur van alledag. Zo ging ik in dit geval van dagenlang in mijn eentje code analyseren naar in groepsverband nadenken over oplossingen voor een softwareprobleem. Dat vond ik heel leuk.”

Like it? Share it!