5 tips die echt (thuis)werken!

Geen dresscode, geen reistijd en je eigen tijd indelen. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen. Toch kan het een uitdaging zijn om productief aan de slag te gaan. Hoewel je jouw thuiswerkdag bent begonnen met een hoop mooie voornemens, denk je tegen de avond vast weleens: ‘Wat heb ik nu eigenlijk gedaan?’ Met deze 5 tips zorg je dat je thuis optimaal presteert!

1. Zorg voor een goed schema

Soms is een simpele to-do lijst al genoeg, maar een duidelijke planning werkt nóg beter. Stel deadlines op en maak een efficiënt tijdschema. Neem in je planning vooral ook pauzes mee. Plan bijvoorbeeld elke twee uur een korte pauze en ga op een vaste tijd lunchen. 

2. Doe alsof je naar kantoor gaat 

Voor succesvol thuiswerken is structuur heel belangrijk. Een goede tip is om te doen alsof je naar kantoor gaat. Sta iedere dag op hetzelfde tijdstip op. Voorkom dat je te lang doorwerkt door bijvoorbeeld kantooruren aan te houden. Ga niet midden op de dag douchen, maar gewoon voordat je begint met werken. Laat die relaxte joggingsbroek in de kast liggen. Je hersenen linken bepaalde outfits aan emoties en gedrag, dus het is daarom een beter idee om bijvoorbeeld een spijkerbroek aan te doen. 

3. Creëer een comfortabele werkplek 

Met je laptop op de bank zitten kan verleidelijk zijn, maar is niet goed voor je rug. En productief word je er ook niet van! Hou het professioneel en ga op een plek zitten waar je je goed kunt concentreren. Zorg dat je keukentafel leeg is of dat je aan een opgeruimd bureau werkt. Dit draagt echt bij aan je productiviteit. Zie daarvoor ook de volgende tip.    

4. Laat je niet afleiden

Een belangrijke reden om thuis te werken is om ongestoord je werk te kunnen doen. Als je dan je telefoon binnen handbereik hebt en continu je sociale media checkt, schiet je met je werk natuurlijk niets op. Leg je telefoon weg, log uit op Facebook en laat vooral ook de televisie uitstaan.

 

Achtergrondgeluid nodig? Zet in plaats van je eigen playlist gewoon de radio aan of zoek een standaard afspeellijst. In Spotify en Deezer kun je “concentratie” muziek vinden. Zo voorkom je dat je je persoonlijke playlist gaat bewerken en je te veel aandacht besteedt aan het toevoegen of verwijderen van liedjes. 

5. Een frisse neus halen

Ga naar buiten! Begin je thuiswerkdag goed door een wandeling te maken. Of loop een blokje om na je welverdiende lunch. Het is ontspannend en je komt ook nog eens aan je dagelijkse portie beweging. Dankzij die frisse neus kun je het tweede gedeelte van de dag weer productief zijn!

Like it? Share it!