5 vragen aan een Junior Maintenance Engineer

Dominic Folkers (24) werkt als Junior Maintenance Engineer via Brunel. Hij heeft na zijn studie werktuigbouwkunde een tijd als tekenaar/constructeur gewerkt. Maar naar een jaar was hij toe aan iets anders. Brunel bood hem deze functie aan. 

 

Dominic Folkers

Junior Maintenance Engineer

Dominic Folkers woont in Musselkanaal, in de provincie Groningen. In zijn vrije tijd zit hij graag op zijn fiets. Zowel mountainbiken en wielrennen doet hij graag. 

1. Hee Dominic, fijn dat je even tijd hebt. Zullen we beginnen bij het begin? Ofwel: wie ben je en wat doe je?

Na mijn studie Werktuigbouwkunde heb ik even als tekenaar/constructeur gewerkt, maar na een jaar wilde ik wel weer wat anders. Brunel bood me een Maintenance Traineeship aan. Dat leek me wel wat, dus sindsdien ben ik gedetacheerd als maintenance engineer. Dat betekent dat ik meedenk over het onderhoud van nieuwe installaties en machines. Ik hou me bezig met vragen als: Wat is de verwachte levensduur? Hoe vaak is er onderhoud nodig? Welke reservedelen moeten altijd op voorraad zijn? Op basis daarvan schrijf ik een onderhoudsplan.

2. Oké, dat klinkt goed. En bij welk bedrijf heeft Brunel je gedetacheerd?

Ik zit nu bij DSM Engineering Plastics in Emmen, een bedrijf dat kunststofkorrels maakt. Het is dus de chemische industrie. Inmiddels werk ik daar ongeveer een jaar en het bevalt goed. Ik doe verschillende projecten, dus er komen steeds andere machines en installaties voorbij. De ene keer gaat het alleen om een aanpassing van een bestaande machine, de andere keer om een hele productielijn.

3. Wat vind je eigenlijk zo leuk aan je werk?

Het mooie aan mijn baan vind ik de afwisseling. Naast dat ik kennis opdoe over allerlei machines en installaties, krijg ik ook de kans om met verschillende mensen te werken. Natuurlijk heb ik een aantal vaste collega’s, maar per project zijn er weer andere projectmanagers en monteurs, bijvoorbeeld. Zo leer je omgaan met allerlei typen mensen. Tot slot kom ik door die uiteenlopende projecten op alle drie de fabrieken van DSM. Dat houdt het ook leuk!

4. Kijk je op één van die projecten in het bijzonder terug?

Even denken… dat is dan toch één van de grotere projecten. Tijdens dit project werden twee productielijnen helemaal vernieuwd. Het was zo mooi om door de fabriek te lopen en de machines stuk voor stuk gebouwd te zien worden. Mijn taak was het controleren van de onderhoudbaarheid. Ik zat toen net bij DSM, en moest nog veel leren. Gelukkig had ik een collega die me hielp als ik er niet uitkwam. Zonder me het werk té veel voor te kauwen trouwens. Ik kreeg, en krijg, veel ruimte om het zelf te ontdekken. Dat is wel goed, hoor. Je leert zo initiatief nemen, dingen ondernemen…

5. En wat zie je gebeuren in de toekomst? In het vakgebied en voor jezelf?

Wat betreft het vakgebied zie je dat de techniek het vak van maintenance steeds verder brengt. Met behulp van sensoren en data kun je beter voorspellen wanneer een machine onderhoud nodig heeft. Hoe dat werkt? Nou, denk bijvoorbeeld aan een trillingsmeter op een pomp. Als de trillingen toenemen, kan het aanduiden dat er een lager aan het slijten is. Maar het kan ook een temperatuursensor zijn die onverwachte veranderingen in temperatuur rapporteert.

Voor mezelf vind ik het een moeilijkere vraag. Voor nu zit ik goed en wil ik graag via Brunel blijven werken. Zo kan ik verschillende bedrijven zien, en misschien zelfs nog andere functies uitproberen. En als ik die kans krijg bij Brunel, waarom niet?

Showcase Desktop Engineering Traineeships
Engineering Traineeships

Engineering Traineeships

Like it? Share it!