Zo kun je je voorbereiden op een sollicitatiegesprek 

Binnenkort een sollicitatiegesprek? Hier lees je wat je kunt doen om je sollicitatie goed voor te bereiden. Wij helpen jou op weg met 4 praktische tips.

Heb je binnenkort een sollicitatiegesprek voor jouw droombaan? Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Wil je weten hoe je ervoor zorgt dat je niet met je mond vol tanden staat? Wij helpen je op weg. Met deze vier tips kom jij goed voor de dag bij je sollicitatiegesprek en maak je een verpletterende indruk!

Ken de ins en outs van het bedrijf

Zorg dat je de vacature goed leest en dat je alles over de functie weet. Verzamel zoveel mogelijk informatie over je potentiële werkgever (of opdrachtgever). Bij het voorbereiden van je sollicitatie is het belangrijk om je te verdiepen in de organisatie. Doe research naar de geschiedenis, missie en visie. Hoe groot is de organisatie? In welke sectoren is zij actief? Bestudeer de website van a tot z en neem ook een kijkje op de social mediakanalen. Misschien is het bedrijf wel in het nieuws geweest?  

Bedenk goed waarom deze vacature je zo aanspreekt

Waarom wil je deze baan? is een vraag die vaak voorkomt. Bij een serieuze baan kom je natuurlijk niet weg met een antwoord als ‘het lijkt mij gewoon leuk’. Bedenk daarom goed wat jou aanspreekt. Wat was voor jou nou een echte trigger in de vacature? Hoe is je oog überhaupt op deze vacature gevallen? Heb je de vacature zelf gevonden of ben je door iemand op deze vacature gewezen? Vertel jouw persoonlijke verhaal en zorg dat je goed verwoordt wat jou aantrekt aan de functie.

Weet wat er speelt in de markt

Weet wat er momenteel speelt in de organisatie. Zijn er actuele onderwerpen waar je op in kunt haken? Met welke ontwikkelingen heeft het bedrijf momenteel te maken? Heeft het bedrijf bijvoorbeeld last van nieuwe wetten of regelgevingen? Bekijk het nieuws en stel jezelf op de hoogte. Niet alleen binnen het bedrijf, maar ook in de sector waarin het actief is. Zo laat je zien dat je nieuwsgierig en geïnteresseerd bent.

Buig je zwakke punten om naar pluspunten

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Wordt er gevraagd naar je zwakke punten? Zorg er dan voor dat je die kunt ombuigen naar pluspunten. Kwaliteiten worden vaak een valkuil als je erin doorschiet. Maak een lijstje met jouw kwaliteiten. Ben je flexibel? Dan kan het zijn dat je soms te veel met alle winden meewaait. Door jouw zwakke punten om te buigen naar iets positiefs, kom je sterker over.

Je mag best kritisch zijn

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om jouw sollicitatie voor te bereiden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je passende kleding aantrekt, jezelf goed verzorgt en dat je bovenal gewoon jezelf bent. De meeste do's en don'ts zijn algemeen bekend. Zorg in ieder geval dat je deze sollicitatieblunders niet maakt.

Vergeet niet dat het een tweezijdig gesprek is en dat het bedrijf jóu ook moet overtuigen. Een sollicitatie goed voorbereiden betekent ook: goed nadenken over wat jouw ideale werkgever is. Je mag best kritisch zijn. Want als je niet op je plek zit, solliciteer je binnen de kortste keren weer!

Wij zijn altijd op zoek naar talent. Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv