Een sollicitatie voorbereiden? Zo doe je dat

donderdag 20 december 2018

Je bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Een ding is zeker: jij wilt deze baan. Maar hoe bereid je nou je sollicitatiegesprek zo goed mogelijk voor, zodat je straks niet met je mond vol tanden staat? Wij helpen je op weg. Met deze vier tips kom jij goed voor de dag bij je sollicitatiegesprek.

Tip 1: ken de ins en outs van het bedrijf

Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk informatie verzamelt over je potentiële nieuwe werkgever of opdrachtgever en over de functie of opdracht zelf. Lees je goed in en - als het kan - praat met mensen over het bedrijf. Hoe groot is de organisatie? In welke sectoren is zij actief? Bestudeer de website van a tot z, neem ook een kijkje op de social mediakanalen en bij de nieuwsberichten op de website. Zo weet je zeker dat je geen belangrijke informatie mist.

Tip 2: bedenk goed waarom deze vacature je zo aanspreekt

Waarom spreekt de vacature of opdracht jou zo aan? Bij een serieuze baan kom je natuurlijk niet weg met een antwoord als ‘ja, het lijkt mij gewoon leuk’. Wat was voor jou nou een echte trigger in de vacature? Hoe is je oog überhaupt op deze vacature gevallen? Heb je de vacature zelf gevonden of ben je door iemand op deze vacature gewezen? Vertel jouw persoonlijke verhaal en zorg dat je goed verwoordt wat jou zo aantrekt aan de functie.

Tip 3: weet wat er speelt in de markt

Weet wat er momenteel speelt in de organisatie. Zijn er actuele onderwerpen waar je op in kunt haken? Met welke ontwikkelingen heeft het bedrijf momenteel te maken? Heeft het bedrijf bijvoorbeeld last van nieuwe wetten of regelgevingen? Bekijk het nieuws en stel jezelf op de hoogte. Niet alleen binnen het bedrijf, maar ook in de sector waarin het actief is. Zo laat je zien dat je nieuwsgierig en geïnteresseerd bent.

Tip 4: buig je zwakke punten om naar pluspunten

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Wordt er gevraagd naar je zwakke punten? Zorg er dan voor dat je die kunt ombuigen naar pluspunten. Werk jij niet zo snel als anderen? Dan komt dat doordat je heel secuur werkt. Door jouw zwakke punten om te buigen naar iets positiefs, kom je sterker over.

Je mag best kritisch zijn

Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om jouw sollicitatie voor te bereiden. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je passende kleding aantrekt, jezelf goed verzorgt en dat je bovenal gewoon jezelf bent. Want vergeet niet dat het een tweezijdig gesprek is en dat het bedrijf jóu ook moet overtuigen. Een sollicitatie goed voorbereiden betekent ook: goed nadenken over wat jouw ideale werkgever is. Je mag best kritisch zijn. Want als je niet op je plek zit, solliciteer je binnen de kortste keren weer!

Upload je cv

Wij zijn altijd op zoek naar talent. Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv

Like it? Share it!