Coachend IT Wizard bij ABN AMRO

dinsdag 4 december 2018

Roland Schijvenaars woont samen met zijn vriendin in Rotterdam. Hij werkt via Brunel als CI/CD Coach en IT Wizard bij ABN AMRO in Amsterdam.

“Begin 2015 ben ik gestart bij Brunel. Mijn eerste opdracht was bij het Nationaal Archief in Den Haag, als Java-developer. Een ontzettend leuke functie binnen een Scrumteam, dat was toen nog vrij nieuw. Vervolgens ben ik daar als Scrum Master aan de slag gegaan. Beide waren het hele mooie kansen, maar ik voelde dat ik meer kon en wilde. Dit gevoel besprak ik met mijn accountmanager bij Brunel. Zo kreeg ik de kans om te starten bij ABN AMRO als CI/CD Coach (Continuous Integration / Continuous Delivery Coach, red.) binnen het Center of Expertise Software Development. Later kwam daar een extra rol bij als IT Wizard, ofwel IT Consultant.”

Een agile developer van nature

“Toen ik bij het Nationaal Archief agile leerde werken, merkte ik dat ik dit intuïtief al langer deed, zonder het zo te noemen. Voordat ik via Brunel aan de slag ging, had ik samen met een vriend een bedrijf. Na mijn bachelor Technische Informatica en master Information Systems aan de TU in Eindhoven stapte ik bij zijn bedrijf in. Ik werkte zo’n vijf jaar bij deze Mobile Content Provider. We maakten en verkochten bijvoorbeeld ringtones en sms-bundels. Met zo’n vijf IT’ers programmeerden en werkten we, achteraf bekeken, min of meer agile. Maar dan niet volgens de Scrum-methode. Meer op gevoel.”

IT-certificaten via Brunel 

“In ons bedrijf was ik verantwoordelijk voor de IT. Ik stuurde de programmeurs aan en regelde de architectuur en softwareprocessen. Ik had dus een hoop kennis en kunde opgedaan, maar beschikte nog niet over de papieren om dit te onderbouwen. Bij Brunel kreeg ik meteen de kans dit recht te zetten en mijn cv uit te bouwen met trainingen en cursussen. De opleiding tot Scrum Master hoorde daar ook bij. De ervaring die ik opdeed als Senior Developer en Scrum Master binnen het Nationaal Archief was heel waardevol, maar na verloop van tijd wilde ik graag meer zien, buiten de overheid. Brunel hielp me zoeken naar een nieuwe opdracht.”

Bij Brunel kreeg ik meteen de kans om mijn cv uit te bouwen met trainingen en cursussen.

Duo-rol als IT Wizard en CI/CD coach

“Inmiddels werk ik alweer geruimte tijd bij ABN AMRO. Ik heb hier twee rollen. Enerzijds werk ik als CI/CD Coach binnen het Center of Expertise Software Development. In die rol coach ik teams om software zo snel en goed mogelijk in handen van de klant te brengen. Dit doe ik aan de hand van trainingen, workshops of door een-op-een te helpen met de implementatie. In het begin vervulde ik deze rol fulltime, maar nu werk ik daarnaast ook als IT Wizard. Om de development teams te ondersteunen, adviseren IT Wizards bij de continue verbetering van de Software Development Life Cycle, of SDLC, toolketens. Partijen komen langs om hun demo’s te laten zien. We werken dan een Proof of Concept uit waarin we een project uit de praktijk nabootsen om de tools te testen. Vervolgens brengen we advies naar het management uit over welke systemen het meest geschikt zijn. Zo’n traject beslaat een aantal maanden.”

Weten hoe Rolands werkweek eruitziet? Lees dan de blog De week van Roland!

Afwisseling en ontwikkeling hand in hand

“Wat me hier het meest bevalt, is dat ik coachen en met teams samenwerken kan combineren met op hoger niveau met projecten bezig zijn. Het gaat dan om architectuur en businessimplementatie. We zetten standaarden en guidelines uit voor de hele community. Die dubbelrol werkt goed, omdat we vanuit de developers horen wat zij van de systemen en processen vinden. Met deze input kunnen we de systemen en processen nog beter maken. Ik werk in een leuk team en krijg veel kansen. Het trekt me dat ik op grote schaal werk, met veel developers en veel mogelijkheden. Het is een echte enterprise. Het werk wordt nog afwisselender doordat ik soms op beurzen sta. Zo heb ik onlangs in de Beurs van Berlage op de GOTO Amsterdam 2018 (een beurs voor en door developers) demo’s gegeven in een stand van ABN AMRO. Daarnaast is er nog steeds ruimte om me te ontwikkelen. Ik wil graag nog beter worden in technische implementaties op enterprise-schaal.”

Mijn ervaring als IT’er bij Brunel

“Het werken via Brunel past goed bij me. Om te beginnen ging het solliciteren bij Brunel zoveel soepeler dan bij andere partijen. Na twee gesprekken volgde een aanbod. We hadden een klik en hadden vertrouwen in elkaar. Ze ondersteunden mij en stimuleerden me te onderzoeken wat ik wilde. Door die steun en ruimte heb ik mijn eigen route kunnen uitstippelen en zit ik nu op een plek die helemaal bij me past. Ik heb regelmatig contact met mijn accountmanagers. Tijdens een kop koffie vertel ik of er nog nieuws is, of ik hulp nodig heb en wat mijn wensen voor de toekomst zijn. Daarnaast consulteren zij mij op hun beurt over hoe ze developers kunnen aantrekken en opleiden.”

Like it? Share it!