Vol energie - over de toekomst van duurzame energie

Actueler had het onderwerp van de inspiratieavond voor gedetacheerde medewerkers van Brunel niet kunnen zijn. De Interactive, dit keer over duurzaamheid en speciaal georganiseerd voor de techneuten van Brunel, vond plaats in dezelfde week als waarin het VN-klimaatrapport openbaar werd gemaakt. De boodschap van het rapport werd ook tijdens de Interactive besproken: stijgt de temperatuur wereldwijd meer dan anderhalve graad, dan heeft dat verwoestende gevolgen. 

Duurzaamheid steeds relevanter in engineering

“We kunnen het belang en de urgentie van duurzame energie niet langer voor ons uit schuiven zonder dat de volgende generatie daar de rekening voor betaalt”, aldus Peter de Keijzer. De spreker op de Interactive is zelf al ruim vijfentwintig jaar een duurzame aanvulling voor de energiebranche, waar hij onder andere als Asset Manager Warmte voor Eneco werkte. Tegenwoordig werkt hij vanuit zijn eigen adviesbureau Agnosconsult aan energievraagstukken en denkt hij mee over energie- en klimaatbeleid in de Bezinningsgroep Energie. “Het is erg waardevol dat Brunel de bewustwording rondom duurzame energie stimuleert tijdens een Interactive waar specialisten elkaar ontmoeten. Juist omdat duurzaamheid in de toekomst alleen maar relevanter wordt.”

Uitdagingen voor energietransitie

“Om eerlijk te zijn, zie ik het klimaat niet zo snel veranderen.” Deze opmerking van een sceptische engineer achterin de zaal zorgt zichtbaar voor verbazing bij de andere specialisten. Maar het legt wel in één keer de grote uitdaging van een succesvolle energietransitie bloot. Die begint namelijk bij bewustwording. Peter stelt dat de politiek de verantwoordelijkheid moet nemen als het om de energietransitie gaat: “Het creëren van meer maatschappelijk besef en urgentie voor de problematiek is een taak voor de politiek.”

We hebben jarenlang consequent te weinig betaald voor grijze energie en gaan nu pas een reële prijs betalen.

Stel, we zijn er allemaal van overtuigd dat duurzame energievoorzieningen zoals stadsverwarming, warmtepompen of zonnepanelen tot energiebesparing leiden. Dan nóg is de overgang naar groene energie een uitdaging. Dat komt vooral door de hogere energiekosten. “Zodra wij het in onze eigen portemonnee gaan voelen, lijkt het redden van de aarde toch ineens minder aantrekkelijk”, zo vat Peter het heersende sentiment samen. Volgens hem moeten we radicaal anders tegen deze duurdere energie gaan aankijken. “We hebben jarenlang consequent te weinig betaald voor grijze energie en gaan nu pas een reële prijs betalen.”

Kansen voor duurzame energieopwekking en energiebesparing

Als we willen blijven voorzien in de huidige behoeften zonder daarmee de toekomstige generatie te benadelen, moeten we niet alleen iets doen, maar ook vooral iets laten. “Wat dat betreft is onze consumptiemaatschappij onbehulpzaam”, legt Peter uit. Stichting Niet, waar hij in de adviesraad zit, stelt dat het ‘niet-denken’ de duurzaamheidsopgave dichterbij brengt. “Rond 2050 komt 40% van de CO2 uitstoot in Nederland van Schiphol. We moeten ons afvragen of we niet wat vaker tevreden kunnen zijn en een keer minder op vakantie moeten gaan met die goedkope airline”, zo illustreert Peter die zelf inmiddels minder vlees is gaan eten zich oriënteert op de aanschaf van zonnepanelen én met zijn bedrijf Agnosconsult elk jaar honderd bomen laat aanplanten door stichting Trees for All.

Om een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst, kun je het verschil maken met een carrière in de duurzaamheidssector.

Veel van onze eigen pogingen om een bijdrage te leveren aan een duurzamere toekomst, voelen slechts als een druppel op de gloeiende plaat. Wat wel een verschil maakt, is een carrière starten in de duurzaamheidssector. Peter voorziet in de nabije toekomst een ernstig tekort aan vakmensen die op een professionele manier voorzieningen kunnen aanleggen. Niet alleen de behoefte aan technisch personeel, maar ook de vraag naar engineers zal stijgen. 

Hoogwaardig rendement 

Hoe hoog het warmterendement in de praktijk is, blijkt aan het einde van de inspiratiesessie. Door de gedrevenheid van de veertig specialisten in de zaal, kon de verwarming een paar graden naar beneden. Van een energielek was ook al geen sprake: de transitie van de discussie over het aantal bar waterstof naar de feitelijke bar met koude biertjes, verliep moeiteloos. De klimaatverandering mag dan zorgen baren, de Bruneller lijkt energetisch prima in balans.