Met deze tips schrijf je de beste sollicitatiebrief!

Ben je op zoek naar actuele en bruikbare tips voor jouw sollicitatiebrief? Zoek niet verder! In deze blog lees je 6 tips voor een super goede sollicitatiebrief. 

Ga in op het bedrijf

Een standaard sollicitatiebrief gebruiken, verkleint je kansen om uitgenodigd te worden aanzienlijk. Het is belangrijk om in jouw brief duidelijk te maken dat je je hebt ingelezen. Beschrijf waarom je het zo leuk lijkt om juist bij dát bedrijf te werken. Is het bijvoorbeeld een bedrijf dat heel veel doet op het gebied van duurzaamheid? Probeer in jouw sollicitatiebrief dan in te gaan op dit thema. Geef aan dat je je aangetrokken voelt tot de duurzame koers van het bedrijf, en vermeld op welke manier je affiniteit hebt met dit onderwerp. Door in jouw sollicitatiebrief echt in te gaan op het bedrijf waar je solliciteert, ziet de recruiter of HR-manager dat je goed op de hoogte bent en je best hebt gedaan om je voor te bereiden.

Je kunt wel een eigen ‘template’ gebruiken. Wanneer je meerdere brieven verstuurt, kan dit veel tijd schelen. Let er dan wel op dat je die steeds zoveel mogelijk afstemt op het bedrijf en de functie waar je op solliciteert.

Ga in op de functie

Behalve schrijven over het bedrijf waar je wilt werken, is het ook slim om in te gaan op de specifieke functie waarop je solliciteert. Dit doe je niet alleen zodat de recruiter weet op welke functie je solliciteert, maar ook omdat het je dwingt om de vacature echt goed te lezen.

Bijna alle vacatures bevatten een gedeelte met ‘werkzaamheden’ en een gedeelte met ‘vereisten’. Het is slim om de vacature waarop je reageert even uit te printen. Je kunt vervolgens met een markeerstift alle woorden die je interessant vindt in die twee delen van de vacature even onderstrepen. Vervolgens benoem je in je sollicitatiebrief precies die zaken. Staat er bijvoorbeeld in de vacature dat het begeleiden van junior medewerkers en stagiairs belangrijk is bij de functie? Dan kun je bij het solliciteren aangeven dat je dat interessant vindt, en waarom. Bijvoorbeeld op de volgende manier:

In mijn huidige baan heb ik met veel plezier een afstudeerder van de hogeschool begeleid. Het lijkt me heel interessant om dat in de toekomst vaker te doen en mezelf verder te ontwikkelen als inspirator en mentor. Op die manier hoop ik jonge professionals te helpen in hun loopbaan.

Bij een open sollicitatie is het uiteraard niet mogelijk om de vacature erbij te pakken. In dat geval is het aan te raden om zoveel mogelijk je eigen idee voor een functie toe te lichten.

Verkoop jezelf (maar niet teveel)

Een sollicitatiebrief wordt ook vaak een motivatiebrief genoemd. De betekenis van het woord ‘motiveren’ is hierbij van belang. Dit kan twee dingen betekenen:

  1. Iets toelichten
  2. Iemand aansporen tot iets

Bij het schrijven van jouw sollicitatiebrief is belangrijk om op beiden in te gaan. Probeer in jouw tekst toe te lichten waarom je juist op die functie hebt gesolliciteerd. Wat in de vacaturetekst sprak je aan?

De tweede betekenis van ‘motiveren’ is zoals gezegd ‘iemand aansporen tot iets’. In het geval van de sollicitatiebrief, wil je iemand aansporen om je uit de nodigen op een sollicitatiegesprek. Het is dus helemaal niet gek om jezelf te ‘verkopen’ in je brief. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de successen uit je vorige banen (of je studie) te benoemen. Een goed voorbeeld hiervan is de volgende alinea:

In mijn huidige functie als junior data analist heb ik al verschillende projecten opgepakt. Zo was ik verantwoordelijk voor het opstellen van het KPI-plan voor het whitepaper-project. De door mij gekozen opzet is later ook in andere projecten doorgevoerd.

Zo geef je een heel concreet voorbeeld van wat je al kunt. Het geeft de recruiter of manager ook handvatten: ze kunnen je hierover vragen stellen als ze je eenmaal uitnodigen op gesprek. Zorg dus dat je hier eerlijk bent, zodat je die vragen ook echt kunt beantwoorden.

Een andere goede manier om een positief beeld van jezelf neer te zetten, is door je goede eigenschappen te benoemen. Dit doe je door je collega’s als het ware aan het woord te laten. Schrijf dus niet: “Ik ben een echte teamplayer”, maar “mijn collega’s omschrijven me als iemand die goed samenwerkt en altijd klaar staat voor anderen.” Zo voorkom je dat je arrogant klinkt, en kun je toch jouw goede eigenschappen verwerken in de tekst.

Het verkopen van jezelf in je sollicitatiebrief kun je ook te ver doorvoeren. Noem dus geen ellenlange lijst van positieve eigenschappen of successen. Doe je dit wel, dan kom je ongeloofwaardig over en word je waarschijnlijk niet uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Vermijd clichés

Hierboven kon je al even het woord ‘teamplayer’ lezen. Dit is eigenlijk zo’n cliché, dat je het beter niet in die woorden kunt opschrijven. En zo zijn er nog wel meer termen die je brief niet beter, maar slechter maken. Hier een paar voorbeelden:

  • Work hard, play hard
  • Teamwork makes the dreamwork
  • Geen 9 tot 5 mentaliteit

Het gebruiken van zulke clichés zorgt ervoor dat jouw brief lijkt op heel veel andere sollicitatiebrieven die de recruiter al gelezen heeft. Terwijl je juist wil dat jouw brief er tussenuit springt. Hoe je dit dan wel doet? Stel, je vindt het echt belangrijk dat je geen 9 tot 5 mentaliteit hebt. Wees dan zo concreet mogelijk. Schrijf bijvoorbeeld:

In mijn tijd bij [bedrijf X] ben ik gewend geraakt aan het werken met strakke deadlines en onverwachte projecten. Regelmatig heb ik samen met collega’s pizza’s besteld en werkten we door tot we ons werk af hadden. Een hoge werkdruk schrikt mij dus ook niet af.

Zoals je ziet, is dit een stuk informatiever dan het cliché dat we eerder bespraken. Gebruik van een voorbeeld maakt het een stuk minder saai om te lezen. Onthoud dus: hoe concreter, hoe beter.

Houd je cv erbij

Zijn er bepaalde zaken in je cv die extra belangrijk zijn, bijvoorbeeld je werkervaring bij een specifiek bedrijf? Dan kun je dat in je brief benoemen. Ook kun je, als je een ‘gat’ hebt in je cv, je brief gebruiken om daar wat over te schrijven. Dat voorkomt dat je bijvoorbeeld je wereldreis in je cv opneemt onder het kopje ‘werkervaring’. Je geeft dus aanvullende informatie in je sollicitatiebrief. Kortom: je sollicitatiebrief en je cv moeten naadloos op elkaar aansluiten. Als je gaat solliciteren stuur je ze immers samen op.

Laat je brief controleren

Heb je ooit het Nationaal Dictee met Philip Freriks gewonnen? Ben je jarenlang werkzaam geweest als columnist voor de lokale krant? Vraagt iedereen jou altijd om zijn teksten te controleren? Maakt niet uit. Iedereen maakt weleens een foutje, jij dus ook. Laat jouw sollicitatiebrief dus altijd een keer door iemand anders lezen, voor je ‘m verstuurt. Zo haal je kleine spellings- en tikfouten eruit, voordat het bedrijf waar je graag werkt ze ziet.

Dit waren de 6 tips voor de beste sollicitatiebrief! Nog meer tips hebben? Lees hier de 8 sollicitatiebrief tips van recruiters van Brunel: De perfecte sollicitatiebrief.

Lees hier meer sollicitatietips!