Reken maar uit - Controle over werk en privé voor business controller Mags

Het zal niet vaak voorkomen dat je op LinkedIn een serieus profiel van een business controller opgesierd ziet met een vrolijke, bijna gezellige foto. Controllers zijn over het algemeen serieuze, zakelijke rekenaars, toch? Maar de glimlach van Mags Ramselaar zit dieper dan de zilveren tiara op haar profielfoto doet vermoeden. Ze heeft de taal van de zenmeesters leren spreken en loopt nu 80 tot 90% van haar tijd met een enorme glimlach rond op haar werk. Dat heeft wel wat gekost, maar zij heeft haar werk en privé in balans, zo blijkt tijdens een gesprek.

Land van de reizende zon

 “Om te beginnen met Azië. Ik heb daar van mijn 10e tot mijn 14e gewoond, een bepalende periode in een mensenleven. Ik kom daar nog altijd vaak voor vrienden, en het leek mij dan wel handig om de taal ook te spreken. Dus ik heb wat studieboeken gepakt en veel Japanse films gekeken. Zo heb ik mijzelf de Japanse taal eigen gemaakt. Eigenlijk zou iedereen eens naar Japan moeten gaan. De rust die je daar kunt vinden, is heel bijzonder. Al moet ik ook toegeven dat de werk-privébalans juist in Japan vaak wel te wensen over laat. Maar… laat ik eerst verder vertellen over mijn ‘reis’.”

Studiestress maar dan anders

“Op mijn cv staat dat ik ooit tandheelkunde studeerde. Mijn vader en mijn moeder dachten dat ik dat wel leuk zou vinden. Daarnaast sportte ik op hoog niveau. Studeren en sporten – dat was eigenlijk alles wat ik deed in die tijd. Na een dramatische privé-gebeurtenis liep ik in mijn studie tegen een muur aan. Ik zorgde slecht voor mijzelf, at ongezond, sliep onregelmatig, sportte minder, trok mij terug in mijn eigen cocon en begroef mij in mijn studie. Een klassiek patroon met een logisch gevolg: een burn-out, zoals zoveel leeftijdgenoten.”

Ik ben in die tijd genezen van mijn extreme perfectionisme.

Mags Ramselaar

Je leert in zo’n periode veel over jezelf. Al dat sporten en studeren vond ik ineens heel leeg. Ik miste vrienden, cultuur, kunst. En belangrijker, ik kwam erachter dat ik voornamelijk aan de verwachting van anderen voldeed. Maar wat wilde ik eigenlijk? Ik bleek uit ander hout gesneden dan mijn vader. Hij werkt zestig uur per week bij een groot consultancybedrijf. Naast zijn werk heeft hij mijn moeder. That’s it. Dat is zijn keuze, maar ik had andere behoeftes. Ik moest mijn eigen route gaan leren volgen. Een studieswitch kon dan ook niet uitblijven. Weloverwogen koos ik uiteindelijk voor Accounting & Control.”

Baan bij toppartij

“Na mijn afstuderen vond ik dan ook een goeie baan als controller bij KPN. Daar was het onder andere mijn taak om te adviseren over de business case van projecten en waar mogelijk mitigerende maatregelen in te laten bouwen. Ik heb daar ongeveer drie jaar met veel plezier gewerkt, totdat Slim KPN probeerde over te nemen. Gelukkig mislukte dat, maar het bracht nogal een cultuuromslag. De aandacht verschoof van scherp forecasten naar het ‘achteraf verantwoorden van’. In de anderhalf jaar daarna verloor ik door verschillende ontslagrondes ook ongeveer de helft van mijn directe collega’s. Uiteindelijk werd besloten om onze werkzaamheden weg te halen bij de business en ze te centraliseren in Rotterdam. Dat betekende voor mij bijna vier uur reistijd per dag. Ik heb het geprobeerd, maar na drie maanden was ik op. Alle lichten sprongen bij mij weer op rood.”

 

Inmiddels herken ik de signalen als ik mijn werk-privébalans uit het oog verlies.

Mags Ramselaar

Reddingsboei Brunel

“Bij KPN werkte ik uiteraard met veel externen. Brunellers staken daar wat mij betreft bovenuit. Zij waren oprecht geïnteresseerd in hun werk en het resultaat daarvan. Reden genoeg om eens te gaan praten met Brunel. Ik heb dan ook een nogal atypisch gesprek gehad. Natuurlijk, het gesprek ging ook over competenties, maar wat mij vooral is bijgebleven is de intrinsieke interesse naar mij als persoon. Het was een echt gesprek. Geen lijstje met vragen. Uiteraard heb ik ook expliciet gevraagd hoe het zat met de werkdruk en de balans tussen werk en privé. Daar was mijn gesprekspartner heel duidelijk over. ‘We vinden zeker een opdrachtgever met een balans waar jij je happy bij voelt.’ Dat antwoord voelde gelijk goed.”

Brunel gelooft in haar mensen en wil ze zo succesvol laten zijn. En ik geloof in Brunel.

Mags Ramselaar

Accounting en strategie

“Tijdens mijn studie ontdekte ik al dat ik met name de kant van de organisatiemodellen mij trok. Hoe kun je mensen in een organisatie overtuigen om dingen te doen? En hoe kun je daarbij bedrijfseconomische cijfers, accounting en statistiektools gebruiken? Ik wil graag uitzoeken waar een bedrijf over vijf jaar kan en wil staan en wat je er nú voor moet doen om daar te komen. Daarom heb ik na mijn KPN-tijd niet de overstap gemaakt naar een grote accounting firma. Dat was wel mogelijk, maar ik wilde in plaats van de ‘audit’-kant, liever de strategiekant op. Inmiddels heb ik via Brunel mijn draai gevonden bij Philips Group Strategy, als Business Strategist. Dat ligt goed in lijn met het pad dat ik voor mijzelf volg.”

“Inmiddels maak ik naast mijn werk ook tijd om mijzelf cultureel aan te scherpen. Want cultuur doet ertoe. Mijn laatste memorabele cultuuruiting? Ik heb nog niet zo lang geleden de Spiegelkamer van Yayoi Kusama in het Boijmans van Beuningen ondergaan. De kunstenaar laat in de installatie met spiegels zien dat jouw persoonlijkheid allerlei lagen heeft die je nooit allemaal tegelijk kunt zien. Zoals de zenmeesters ons al leren met hun tuinen: je moet bewegen om alles te kunnen zien.”