Kennis van criminelen bij Brunel Finance & Risk

Voor Joris van Veen begon zijn reis langs de rafelrandjes van de samenleving met openhartige gesprekken. Over geld, over transport, over opiaten… maar vooral over geld. Zwart geld dat witgewassen moest worden. Nu heeft hij een respectabele opdracht bij een bank van naam, via Brunel Finance & Risk. Joris vertelt hoe dat is gegaan.

Interesse in crimineel gedrag

“Vanuit mijn opleiding Sociaal Pedagogische Hulpverlening stond ik een tijdje gedetineerden en ex-gedetineerden bij. Deze gesprekken wakkerden bij mij een interesse in crimineel gedrag aan. Zelfs zo, dat ik besloot van opleiding te switchen: van SPH naar Criminologie. Daar deed ik eerst de bachelor. Maar voordat ik mijn master wilde starten, wilde ik alvast wat praktijkervaring opdoen.” 

Criminaliteit in de praktijk

“Maar waar doe je die ervaring op? Ik ben gewoon gaan googelen op termen als ‘regelgeving’, ‘vermogenscriminaliteit’ en ‘CDD’ (customer due diligence, red.). Dan kom je vanzelf bij banken uit, want zij beheren geld voor allerhande klanten. En als je erover nadenkt: een crimineel heeft ook een bankrekening nodig. Uiteraard streven banken ernaar om geen onderdeel te zijn van witwaspraktijken, en proberen ze klanten te weren die zich daar schuldig aan maken. Vanuit de ‘Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme’ hebben zij zelfs een inspanningsverplichting om hun klanten te kennen en voorwaarden voor te leggen voor hun relatie. Elke bank heeft daarvoor CDD-afdelingen in huis.”

Brunel in drie woorden? Open, fijn en persoonlijk.

Proeven in verschillende keukens

“Ik wilde het liefst op zo veel mogelijk verschillende plekken werken. Direct werken bij bank X of Y was daarom voor mij niet ideaal. Dus ging ik op zoek naar een partij die me op verschillende plekken zou kunnen detacheren en wilde meedenken over mijn carrière. De eerste vacature waar ik op reageerde was van Brunel. Binnen een dag zat ik daar op kantoor. En dat gesprek voelde gelijk goed. Ze waren heel open en eerlijk en begrepen meteen dat ik zocht naar verschillenden opdrachten, verspreid over een langere periode. Via Brunel zou ik kunnen proeven in verschillende keukens. Na het gesprek was ik dan ook meteen overtuigd. Inmiddels zit ik er alweer iets meer dan een jaar. Brunel in drie woorden? Open, fijn en persoonlijk.”

Know Your Customer in elk klantsegment

“Bij mijn huidige opdracht ben ik druk met de verschillende onderdelen in de financiële keten. Hoe worden klanten gescreend? Hoe kunnen we processen efficiënter inrichten? Aan wat voor transacties, financieel gedrag en juridische constructies zoals tax havens en opvallende BV-, NV- en CV-constructies, kun je zien dat een klant wellicht crimineel is? En er is nog zo veel meer te leren, een bank heeft zo veel typen klanten. Denk aan particuliere klanten, vermogend of niet, maar ook zakelijke klanten: van zzp’ers tot multinationals en institutionele beleggers. Elk van deze klantsegmenten heeft bij een bank zijn eigen KYC-proces. Daarbinnen zijn weer verschillende functies en niveaus. Dus ik kan nog genoeg ervaring opdoen!”

Ik kan mij bij Brunel theoretisch en praktisch blijven ontwikkelen.

Opleidingen halen via Brunel

“Ik kan mij bij Brunel theoretisch en praktisch blijven ontwikkelen. Zo ben ik begonnen met Wft Basis, dit was voor mijn eerste opdracht via Brunel. En nog niet zo lang geleden heb ik bij het Nederlands Compliance Instituut een mooie aanvullende cursus gedaan: Wet ter voorkoming van witwassen en fraude financiering. Dankzij de opleidingen die Brunel biedt voor compliance en CDD professionals, en door de opdrachten die ik bij de bank heb gedaan, gaan er in de rest van het werkveld ook deuren voor mij open. Uiteindelijk wil ik graag doorgroeien naar een baan bij de toezichthouder, de Autoriteit Financiële Markten, of bij de Nederlandsche Bank. Het zou mooi zijn als dat ooit lukt. Voorlopig wil ik nog meer ervaring opdoen om daarna mijn master te halen.”

 

Nieuwsgierig naar een carrière in Finance & Risk?

Ontdek jouw mogelijkheden bij Brunel!

Naar carrièrekansen Finance & Risk