Foto op jouw cv? Pas op voor deze 5 valkuilen!

Wat is een goede profielfoto voor op je cv?

Voor een goede, professionele eerste indruk op jouw profielfoto kun je een heleboel doen, maar een aantal dingen ook maar beter laten. Hoe zorg je er voor dat die foto jouw cv maakt, en niet breekt? Wij vinden een goede profielfoto op jouw cv echt een must. Een combinatie van tekst en beeld zorgt ervoor dat je on top-of-mind van de recruiter blijft. Bedenk daarom goed, wat je met jouw profielfoto doet! Wij zetten de 5 meest voorkomende valkuilen voor je op een rijtje. Doe er jouw voordeel mee!

Gefilterde waarheid

Foto’s die uitgebreid bewerkt zijn met filters, horen thuis op kanalen als Instagram, Snapchat en Facebook. Hoe gelikt het resultaat ook is, op jouw cv komt dit niet professioneel over. Zeker niet als de gefilterde versie veel verschilt van de dagelijkse realiteit. Kan jouw cv-foto wat extra licht gebruiken of wil je het contrast verhogen? Ga gerust je gang. Voor het overige geldt: houd het natuurlijk, ga vooral voor #nofilter.

Zwoele blikken

Selfies met duckface: we komen ze niet alleen op social media tegen, maar óók op cv’s. We begrijpen dat je onze recruiters wilt verleiden, maar… is dit wel de juiste manier? Daar kunnen we duidelijk over zijn: nee. Dus hoe prachtig ook, kusmondjes en jouw cv zijn geen goede match. Wij adviseren een vriendelijke lach of neutrale blik.

In of uit de groepsfoto?

Dat je actief bent (of bent geweest) bij een studie- of sportvereniging vinden we interessant, maar hoeven we niet te zien op jouw profielfoto. Een groepsfoto is verwarrend, omdat het voor de recruiter niet duidelijk is wie er nu eigenlijk solliciteert. Maar let op: knip jezelf vervolgens niet uit die groepsfoto. Dat levert meestal een beeld op dat krap is afgesneden en weinig ruimte om jouw hoofd overlaat. Die gekke afsnijding leidt dan af van waar het om gaat: jou!

Drukke achtergrond

Ook al sta jij er goed op, een cv-foto met een onrustige achtergrond is een gemiste kans. Waarom? Een druk decor eist alle aandacht op. Die tropische palmen of festival crowd springen gewoonweg te veel in het oog. Zo val jij een beetje weg. En dat is natuurlijk zonde! Kies een rustige, witte of lichte achtergrond, dan komt jouw gezicht beter naar voren.

Taggen en tijdlijncontrole

Nu je toch bezig bent met jouw personal branding, kijk dan ook eens wat er online allemaal over jou te vinden is. Grote kans dat een recruiter of potentiële werkgever jouw social media checkt. Het zou toch jammer zijn als hij foto’s tegenkomt waarin je zonder het te weten getagged bent. Denk aan iets te gezellige borrelfoto’s die je liever voor jezelf had gehouden. Vandaar onze tip: google jezelf regelmatig en update zo nodig de privacy-instellingen van je sociale media profielen. Zodat what happened in Vegas…

Een fotogeniek cv

Een goed begin is het halve werk, ook als het gaat om jouw cv-foto. Zorg er dus voor dat jij centraal staat en goed zichtbaar bent. Blijf weg van heftige filters, vakantiekiekjes en verknipte foto’s. Want wat geschikt is voor je socials, is niet altijd passend voor zakelijke doeleinden. Andersom geldt natuurlijk wel, dat je een professioneel profielportret ook prima kunt gebruiken voor jouw sociale netwerkactiviteiten. Say cheese!Lees hier meer sollicitatietips!

Ben je benieuwd hoe je de ideale profielfoto maakt? Wij geven je 5 tips uit onverwachte hoek.

Lees onze tips voor de perfecte profielfoto hier!