Foto op je cv? Pas op voor deze 5 valkuilen!

Voor een goede, professionele eerste indruk op je profielfoto kun je een heleboel doen, maar een aantal dingen ook maar beter laten. Hoe zorg je er voor dat die foto je cv maakt, en niet breekt? Wij vinden een goede profielfoto op je cv echt een must. Een combinatie van tekst en beeld zorgt ervoor dat de recruiter je sneller herinnert. Bedenk daarom goed, wat je met je profielfoto doet! Wij zetten de 5 meest voorkomende valkuilen voor je op een rijtje. Doe er je voordeel mee!

Gefilterde waarheid

Foto’s die uitgebreid bewerkt zijn met filters, horen thuis op kanalen als Instagram, Snapchat en Facebook. Hoe gelikt het resultaat ook is, op je cv komt dit niet professioneel over. Zeker niet als de gefilterde versie veel verschilt van de dagelijkse realiteit. Kan je foto wat extra licht gebruiken of wil je het contrast verhogen? Ga gerust je gang. Voor het overige geldt: houd het natuurlijk, ga voor #nofilter.

Zwoele blikken

Selfies met duckface: we komen ze niet alleen op social media tegen, maar óók op cv’s. We begrijpen dat je onze recruiters wilt verleiden, maar… is dit wel de juiste manier? Daar kunnen we duidelijk over zijn: nee. Dus hoe prachtig ook, kusmondjes en je cv zijn geen goede match. Wij adviseren een vriendelijke lach of neutrale blik.

In of uit de groep

Dat je actief bent (of bent geweest) bij een studie- of sportvereniging vinden we interessant, maar hoeven we niet te zien op je profielfoto. Een groepsfoto is verwarrend, omdat het voor de recruiter niet duidelijk is wie er nu eigenlijk solliciteert. Maar let op: knip jezelf vervolgens niet uit die groepsfoto. Dat levert meestal een beeld op dat krap is afgesneden en weinig ruimte om je hoofd overlaat. Die gekke afsnijding leidt dan af van waar het om gaat: jou!

Drukke achtergrond

Ook al sta jij er goed op, een profielfoto met een onrustige achtergrond is een gemiste kans. Waarom? Een druk decor eist alle aandacht op. Die tropische palmen of festival crowd springen gewoonweg te veel in het oog. Zo val jij een beetje weg. En dat is natuurlijk zonde! Kies een rustige, witte of lichte achtergrond, dan komt je gezicht beter naar voren.

Taggen en tijdlijncontrole

Nu je toch bezig bent met je personal branding, kijk dan ook eens wat er online allemaal over jou te vinden is. Grote kans dat een recruiter of potentiële werkgever je social media checkt. Het zou toch jammer zijn als hij foto’s tegenkomt waarin je zonder het te weten getagd bent. Denk aan íets te gezellige borrelfoto’s die je liever voor jezelf had gehouden. Vandaar onze tip: google jezelf regelmatig en update zo nodig de privacy-instellingen van je sociale platforms. Zodat what happened in Vegas…

Een fotogeniek cv

Een goed begin is het halve werk, ook als het gaat om je cv-foto. Zorg er dus voor dat jij centraal staat en goed zichtbaar bent. Blijf weg van heftige filters, vakantiekiekjes en verknipte foto’s. Want wat geschikt is voor je socials, is niet altijd passend voor zakelijke doeleinden. Andersom geldt natuurlijk wel, dat je een professioneel profielportret ook prima kunt gebruiken voor je sociale netwerkactiviteiten. Say cheese!
Lees hier meer sollicitatietips!

Like it? Share it!