De ideale cv-foto? 5 tips uit onverwachte hoek!

Hoe maak je een goede cv-foto?

De ideale cv-foto is een typisch voorbeeld van iets wat iedereen wil, maar niet altijd voorhanden heeft. Je weet wel. Zo'n foto die professioneel is, maar niet saai. Enthousiast, maar niet té. Mooi, maar niet nep... Een goede foto op jouw cv en LinkedIn is wat dat betreft net als een goed gekozen accessoire of overhemd. Het onderstreept jouw persoonlijkheid, maar leidt niet af. Lees snel verder en kies aan de hand van 5 tips uit wetenschappelijk onderzoek de beste foto voor op jouw cv!

 

1. Kleur bekennen

Bij een zakelijke cv-foto hoort dito kleding. Een colbert, pantalon, overhemd of blouse, eventueel een stropdas voor de finishing touch. Wat betreft kleur is het interessant om niet alleen te kijken naar wat goed staat, maar ook naar wat de kleur van jouw kleding nu eigenlijk zegt. Er is veel onderzoek gedaan naar de associaties die men heeft bij kleuren. Met blauwtinten zit je goed als je graag kalmte en loyaliteit uitstraalt. Geen slechte keuze dus als je een carrière in de financiële dienstverlening of IT ambieert. Wil je juist enthousiast en krachtig overkomen? Beken dan kleur met rood.

2. Een oogje dichtknijpen

Social media-profielfoto’s zijn vanwege hun informele karakter meestal minder geschikt voor zakelijke doeleinden. Toch is er één element uit sommige van deze Instagram- en Facebookfoto’s dat we kunnen overnemen voor een professionele foto: de licht toegeknepen blik. Onderzoek wijst uit dat opengesperde ogen verbazing of angst suggereren. Een mysterieuze, peinzende blik zegt juist dat iemand waarde hecht aan focus en bedachtzaamheid. Reden genoeg om een oogje dicht te knijpen!

3. Daar heb je vrienden voor

Vind je het lastig om zelf een goede cv-foto te kiezen? Dan hebben we de volgende tip voor je: laat het aan anderen over! Het is algemeen bekend dat de meeste mensen veel kritischer zijn voor zichzelf dan voor anderen. Profiteer dus gerust van de frisse blik van jouw vrienden. Liever objectieve feedback? Upload je cv-foto via Photofeeler, geef aan waar je deze voor gebruikt en laat je cv-foto beoordelen!

4. Cheese!

Op jouw ID-kaart of paspoort is lachen naar het vogeltje er helaas niet bij. Gelukkig geldt dat niet voor de foto op jouw cv of LinkedIn-profiel. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat een bescheiden, maar gemeende lach het beste van twee werelden combineert: daadkracht én empathisch vermogen. Het overwegen waard, toch?

5. De betere helft

Als je jezelf op foto’s graag van je beste kant laat zien, doe je dat onbewust vaak met jouw linkerwang. Waarom dat is? Onze linkerhersenhelft is verantwoordelijk voor onze emoties, het rechterdeel bepaalt in hoeverre we risico’s nemen. De linkerkant van ons gezicht toont dus meer emotie dan de rechterhelft. Niet alleen interessant om te weten, vooral handig om jouw voordeel mee te doen. Wil je op weg naar jouw nieuwe job meer daadkracht, controle en besluitvaardigheid uitstralen? Draai dan eens jouw rechterwang naar voren. Past betrouwbaarheid en empathie meer bij je? Keer de fotograaf je andere wang toe.

Op naar de beste eerste indruk met jouw cv-foto!

Je krijgt geen tweede kans om een goede eerste indruk te maken. Een profielfoto op jouw cv of LinkedIn maakt deel uit van die indruk. Doe dus vooral je voordeel met onze suggesties. Misschien pas je een aantal van de genoemde tips onbewust al toe. Wetenschappelijke inzichten die leiden tot fotogenieke hoogstandjes: daarmee kun je voor de dag komen!

Lees hier meer sollicitatietips!