Van ADSL installateur tot Linux en Automation Engineer

Van ADSL installateur tot Linux en Automation Engineer

Maak kennis met de Linux wereld en lees hier wat onze Automation Engineer Rinze Hiddink hierover kan vertellen! 

Rinze Hiddink

Automation Engineer

Rinze Hiddink is Linux en Automation Engineer bij Brunel en woont in Assendelft, samen met zijn vrouw. Op zijn zestiende begon hij zijn eigen bedrijfje, want computers en internet vond hij machtig mooi. Inmiddels is hij Linux specialist. Op zijn werk én thuis.

Early adapter in systeembeheer

“Wij waren vroeger thuis early adapters op het gebied van computers, dus hadden al snel een pc thuis staan. De systeembeheerder van mijn vaders werk kwam vaak langs om problemen op te lossen, virussen op te sporen of e-mailadressen in te stellen. Ik keek mee en bleek er wel talent voor te hebben. Al snel zat ik de pc’s en het internet te installeren bij buren, ooms en tantes, en dáár weer kennissen van. Op zestienjarige leeftijd begon ik mijn eigen bedrijfje. Naast mijn havo en mbo Systeembeheer was ik dus vaak kabels aan het trekken of ADSL aan het installeren.”

Enthousiast over Linux

“Na mijn hbo Systeembeheer kwam ik voor het eerst in aanraking met het besturingssysteem Linux. Dat vond ik wel wat. Ik kreeg in 2009 een baan bij een grote bank waar ik software op Linux-servers moest installeren. Zo enthousiast als ik erover was, zo lastig waren deze ontwikkelingen in die organisatie. Het was mijn taak om te laten zien aan de medewerkers hoe het werkte, dát het werkte en wat de meerwaarde ervan was. Natuurlijk ging die verandering gepaard met een reorganisatie. Ik had dus niet altijd een even dankbare taak. Maar het menselijke aspect, hoe moeilijk soms ook, trok me juist.”

Automatisering ombouwen

“Toen ik een nieuwe baan zocht, wilde ik graag andere bedrijven ontdekken. Brunel kwam met een mooi aanbod, kon me bij veel verschillende opdrachtgevers voorstellen en bood daarbij onbeperkte opleidingsmogelijkheden. Toen was de keuze snel gemaakt. Inmiddels werk ik via Brunel op een opdracht bij dezelfde bank als waar ik eerst werkte. De automatisering die ik destijds heb geïnstalleerd, moet omgebouwd worden naar nieuwe technieken. Het doel is dat het toen aangeschafte programma niet langer nodig is. In een scrumteam van zeven zijn we de automatisering aan het ombouwen, zodat deze meer agile werkt. Driekwart van de jongens met wie ik werk, heb ik geselecteerd en opgeleid. Ik selecteer op basiskennis, interesse en motivatie. Als ze weten hoe Windows in elkaar steekt en hoe databases werken, zijn ze al een heel eind. Het hoeven nog geen Linux-experts te zijn. Dat leer ik ze wel.”

Ik haal er plezier uit om te achterhalen wat andere mensen drijft in hun werk.

Rinze

Wereld van Linux

“De mensen met wie ik werk zijn heel divers. Je hebt van die ontiegelijk slimme types erbij die volledig de diepte induiken. Dat is niet hoe ik kan werken. Ik ben meer van de bredere toepassing en ik vind bovendien de menselijke kant van de baan erg leuk. In dit vak is het handig als je een spin in het web bent en goed kunt omgaan met verschillende mensen. Ik haal er plezier uit om te achterhalen wat andere mensen drijft in hun werk. Je moet kunnen meepraten, zodat je processen anders kunt inrichten. De wereld van Linux is echt een mannenwereld, maar het bevalt me prima. Gelukkig zitten er op andere rollen wel vrouwen bij ons in de buurt. Dat is goed voor de sfeer!”

Linux op werk, Linux thuis…

“Ik vind Linux wel zó interessant dat ik ook thuis mijn eigen servers heb staan en zo veel mogelijk zaken automatiseer. Ik heb onlangs nog een examen van Ansible gedaan, waarmee je weer een andere manier van automatiseren leert. Dat helpt me in m’n werk, maar ik doe het ook gewoon uit interesse. Daarnaast heb ik ook nog een leven hoor, haha! Zo ben ik onlangs getrouwd en is ons huis verbouwd, dat vroeg natuurlijk veel aandacht. Nu ben ik op zoek naar een nieuwe hobby. Er is weer tijd voor een nieuwe serie en we denken eraan om te gaan stijldansen!”

Ontdek hier jouw mogelijkheden bij Brunel!

Naar carrièrekansen IT & Telecom

Ervaring opdoen in het vakgebied IT?

Bekijk de IT Traineeships bij Brunel

Breed inzetten op je IT-carrière? Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv