Investeer in de werksfeer

De werksfeer is essentieel om goed te kunnen functioneren. Je ziet je collega’s meer dan je geliefde, vrienden en familie, dus de relaties op het werk verdienen wat aandacht.
Bovendien zorgt een goede werksfeer voor meer veerkracht en wil om je voor het bedrijf waar je werkt in te zetten.
Dit is weer goed voor je resultaten. Het loont dus de moeite om te zorgen dat er een prettige werksfeer is.

Onmisbare arbeidsvoorwaarde

De werksfeer is voor veel werknemers een belangrijke arbeidsvoorwaarde. Volgens het CBS vinden de meeste mensen een goede werksfeer belangrijker dan de mogelijkheid om thuis te werken. En uit onderzoek van Ruigrok | Netpanel bleek zelfs dat de werksfeer door de meeste Nederlanders nog belangrijker gevonden wordt dan een goed salaris.

Zo bevorder je de werksfeer

Om de sfeer te optimaliseren kun je als leidinggevende maar ook als werknemer een steentje bijdragen. Toegegeven, er ligt een belangrijke rol voor degene die een team aanstuurt, maar ook in andere rollen valt je impact allerminst te verwaarlozen. Met de volgende acties maak je het verschil in de werksfeer.

Benut de verschillen tussen de teamleden

Bots je met iemand omdat jullie totaal geen overeenkomsten hebben? Het is soms even graven, maar zoek naar de zaken waarin jullie elkaar versterken. Een goed team bestaat uit verschillende types die elkaar aanvullen met hun eigen kwaliteiten. Benut die. Laat de enthousiaste optimist inspireren en de gestructureerde regelneef de zaken ordenen. Geef de daadkrachtige overtuiger ruimte om sturing te geven en de sociale teamspeler om te ondersteunen en relaties aan te gaan.

Ontdek hier welke types in je team zitten én hoe je er het beste uit elkaar haalt. Door daarnaast ook jezelf goed kennen weet je wat jouw bijdrage is.

Zorg voor vertrouwen en zelfstandigheid

Vertrouwen is een belangrijke voorwaarde voor de werksfeer. Onderlinge competitie is killing voor dat vertrouwen, terwijl samenwerken juist bevorderend werkt. Door het gevoel te hebben dat je op elkaar kan bouwen schep je een band. Haal dus je ogen van het scherm en plan een bila om jouw salesplan met je collega te bespreken of blok eens een uur in je agenda om iemand te helpen bij z’n maandrapportage. Bevorder daarnaast de zelfstandigheid. Geef elkaar de ruimte zodat ieder z’n werk op zijn eigen manier kan doen. Maar zorg er ook voor dat je er voor elkaar bent als het even niet lukt. Juist door het gevoel dat je op elkaar kan terugvallen durf je beslissingen te nemen en zelfverantwoordelijk te zijn.

Daag uit en stel doelen

Niets is dodelijker voor de sfeer dan een groep mensen die uitgeblust de uren van de dag aftelt. Uitdaging in het werk zorgt voor een boost in de werksfeer. Je krijgt er energie van en de kans om steeds het beste uit jezelf en elkaar te halen. Door naast persoonlijke doelen ook teamdoelen te stellen draag je met elkaar de verantwoordelijkheid voor het halen ervan. Goed voor de positieve vibe.

Laat je waardering blijken

Soms is het zo druk dat iedereen vooral met z’n eigen taken bezig is, zonder aandacht te hebben voor elkaar. Laat staan elkaars successen. Terwijl je juist door die successen van elkaar te vieren zorgt voor een goede sfeer op de werkvloer. Dus heeft je collega een nieuwe klant binnengehaald? Trek de kurk van de fles!

Werk met humor

Dit klinkt logisch: humor zorgt voor een goede werksfeer. En dat is niet zomaar. Door de boel niet te serieus te nemen en met elkaar te lachen zorg je voor een ontspannen sfeer in je team. Als je lacht maakt je lichaam dopamine en endorfine aan. Stofjes die ervoor zorgen dat je je gelukkig voelt en die stress wegnemen. Door samen lol te hebben kun je geestelijk en lichamelijk meer aan en lukt het veel beter om door een berg werk heen te komen.

Investeer in elkaar

Lang niet iedereen zit er op te wachten: op een druilerige dag met een groep collega’s een boomstam over de heide tillen. Maar juist door samen onder de tl-verlichting aan het systeemplafond vandaan te komen en de hort op te gaan krijg je de kans om eens een andere kant van elkaar te zien. Door elkaar beter en buiten het werk om te leren kennen ontwikkel je een band met je teamgenoten die werksfeer-verhogend werkt. Daar pluk je op kantoor de vruchten van.

Heb aandacht voor werkgeluk

Geluk, en dus ook werkgeluk, kun je alleen uit jezelf halen. Maar je kunt er wel samen voor zorgen dat iedereen zich er bewust van is. Samen aandacht hebben voor werkgeluk zorgt voor een positieve werksfeer. Je hebt meer zin om te gaan werken en bent langer blij met je baan.

Werkgeluk zit hem volgens werkgelukdeskundige Krista de Wolff in drie dingen: zingeving, voldoening en plezier. Probeer erachter te komen hoe jij en je collega’s dit ervaren. Ontbreekt het bij je teamgenoot bijvoorbeeld aan een gevoel van voldoening omdat hij te weinig verantwoordelijkheid krijgt? Maak dan afspraken waardoor hij de kans krijgt meer zelf aan het roer te staan.

De Wolff zet hierover: “Werkgeluk is voor iedereen iets anders: ga in gesprek om erachter te komen wat het voor iedereen betekent. Als je van jezelf en van elkaar weet wat aan het werkgeluk bijdraagt, dan kun je in je team of organisatie zaken inpassen om op de wensen en behoeften in te spelen op het gebied van werkgeluk. Alleen al door de aandacht hiervoor zal je merken dat de werksfeer verbetert. Zelfs als nog niet aan ieders wens tegemoet gekomen is.”

Wil je meer weten over waardevolle soft skills op de werkvloer?

Lees hier soft skills tips & blogs!