Brunel door de ogen van een voetbaltrainer

Benieuwd naar jouw mogelijkheden bij Brunel?

Sportmentaliteit en hard werken gaan hand in hand. In een interview met Justin van der Valk, recruitment consultant Finance & Risk bij Brunel, komen we erachter hoe hij zijn passie vond in recruitment consultancy. Hij neemt ons mee in zijn carrièrepad, hoe zijn wens om te groeien bij Brunel wordt vervuld en vertelt ons hoe zijn zakelijke carrière en trainerscarrière elkaar perfect aanvullen.

Waar komt jouw interesse in sales en recruitment vandaan?

“Gedurende mijn opleiding sportmarketing aan de Hogeschool van Amsterdam is de basis gelegd voor mijn carrière. Tijdens mijn opleiding volgde ik een stage bij SportsGen, een bedrijf dat onder andere gespecialiseerd is in het organiseren van sportevenementen. Ik was daar projectmanager van Jonger Oranje (voetballers) en verantwoordelijk voor de voorbereidingen, planning en logistiek tijdens de Talentendagen. Een erg leerzame periode waarbij ik veel heb geleerd over het organiseren van evenementen, maar waarbij ik er ook achter kwam dat ik de saleszijde van het evenement erg interessant vond. Ik kreeg veel energie van het verkopen van het evenement en de contacten met sponsoren en andere stakeholders. Vanaf dat moment ben ik me meer gaan focussen op sales en consultancy.”

Van voetbaltrainer naar assistent- accountmanager 

“Naast mijn zakelijke carrière speelt voetbal een grote rol in mijn leven. In mijn vrije tijd volgde ik naast mijn studie een opleiding tot UEFA-trainer C bij de KNVB Academie en trainde ik de junioren van V.V. Reiger Boys. Ik leerde mijn spelers aan om zelf de juiste keuzes op het veld te maken. Hoe ik via voetbal in de verzekeringen terecht kwam? Een medetrainer was eigenaar van 100%Helder, een onafhankelijk intermediair. Zijn bedrijf is gespecialiseerd in pensioenen en inkomensverzekeringen. Destijds had ik helaas te kampen met een zware sportblessure waardoor ik zelf niet kon sporten. Hij bood me aan om mijn afstudeerstage bij hem te doen, in Heerhugowaard. Zo rolde ik de assurantiewereld in. Na mijn afstudeerstage kon ik daar terecht als assistent-accountmanager. Ik kon daar doorgroeien tot pensioen consultant maar gaandeweg besefte ik dat ik liever wat anders wilde dan inhoudelijk specialist op het gebied van pensioenen. Ik wilde graag een dynamischere werkomgeving met uitdagingen. Zo kwam ik via Linkedin bij Brunel terecht, waar ik solliciteerde op een rol als consultant bij voor marketing- en communicatieprofessionals omdat ik hier aansluiting zag met mijn studieachtergrond.”

Hoe zag jouw sollicitatieprocedure eruit?

“Een goede eerste indruk is belangrijk. In plaats van een brief, stuurde ik een one minute video pitch, waarbij ik uitlegde waarom ik een goede aanvulling zou zijn voor het Marketing & Communicatie team. Het eerste gesprek met Amber Eikenbroek van HR was een succes. Ze gaf aan mij graag een vervolggesprek te willen laten voeren met iemand van Finance & Risk gezien mijn werkervaring in de dienstverlenging. Mijn tweede gesprek was met de managementconsultant van de business line Finance & Risk. Een heel prettig gesprek. Een week later kreeg ik te horen dat hij net een senior had gevonden, maar dat ze me graag aan boorde wilde houden bij Brunel. Ik kon aan de slag als recruiter binnen IFinance & Risk. Een kans die ik met beide handen aangreep.”

Al bij mijn eerste gesprekken was ik onder de indruk van de professionele uitstraling en dynamiek binnen het bedrijf.

Justin van der Valk

En toen aan de slag!

“Al bij mijn eerste gesprekken was ik onder de indruk van de professionele uitstraling en dynamiek binnen het bedrijf. Niemand zit stil, er is veel energie op de werkvloer en de ambitie spat ervan af wanneer je rondloopt over de afdelingen. Ik voelde me gelijk op mijn plek. Er kwam al snel een antwoord op mijn wens om te groeien. Na drie maanden deed zich al de mogelijkheid voor om door te groeien naar de rol van consultant binnen het team schade. Mijn volgende doel? Wellicht een meer leidinggevende functie op den duur, maar voor nu ben ik mij nog volop aan het ontwikkelen als consultant en daar haal ik nog veel voldoening uit. Zolang jij wilt groeien en ontwikkelen zijn er binnen Brunel vele wegen die je kunt inslaan. Dus ik heb er alle vertrouwen in dat ik mijn ambities bij Brunel op termijn kan verwezenlijken.”

Om de brug te slaan met je trainerscarrière, is een manager ook een soort trainer?

“Ja, een trainer en een manager hebben veel overeenkomsten. Beiden moeten tactisch onderlegd zijn en weten hoe ‘het spelletje’ werkt. Om een effectief team te smeden, moet je daarbij goed kunnen omgaan met verschillende soorten mensen van allerlei niveaus, achtergronden en leeftijden. Dat vraagt om inlevingsvermogen. Je moet kunnen motiveren en net als bij spelers het zelflerend vermogen activeren. Dat vraagt om verschillende kwaliteiten. Altijd positief blijven. Op de juiste momenten complimenten geven. Af en toe iemand een schop onder z’n kont durven geven, of juist wat relativeren en altijd eerlijk zijn tegen je teamleden. Als trainer heb ik geleerd om daarbij altijd de ambitie uit te stralen om te winnen en veerkracht te tonen bij tegenslagen. Of ik dat nu doe met mijn disctraining, de socratische gesprekstechnieken of de lessen die ik van mijn vader of bij de KNVB heb geleerd, dat maakt niet uit. Zo zet je mensen in beweging en stimuleer je ze het beste uit zichzelf te halen. Zo creëer je een winnend team.” 

Ontdek jouw mogelijkheden bij Brunel

Naar carrièrekansen Finance & Risk