Welke baan past bij mij?

Gewetensvraag. Wat zeg jij op de dag dat je 67 kaarsen uitblaast op je verjaardagstaart? Is dat ‘Ik ben blij dat ik niet meer hoef te werken?’ Of: ‘Verschrikkelijk, ik weet niet wat ik met mijn tijd moet doen?’ Als je een baan hebt gevonden die jou op het lijf is geschreven, is de kans groot dat jij je helemaal niet verheugt op je pensioen. Weg met die geraniums! Lees hier 5 belangrijke tips om een baan te vinden die bij je past.

Werken maakt gelukkig

Een Rubik's kubus oplossen binnen 10 seconden, een lezing geven over zwarte gaten of een grote wetenschappelijke ontdekking doen… zelfs deze dingen lijken soms makkelijker dan het vinden dan een baan die bij je past. Steeds meer mensen worstelen met de vraag of ze op hun plek zitten bij hun werkgever. Toch blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor Statistiek dat mensen die werken gelukkiger zijn dan mensen die dat niet doen. Maar liefst 9 op de 10 mensen met betaald werk voelen zich gelukkig, terwijl dat percentage bij mensen met een uitkering beduidend lager ligt.

Vraag jezelf dit af

Volgens managementgoeroe Ben Tiggelaar kun je bij het zoeken naar een baan jezelf de volgende dingen afvragen:

  • Doe ik werk dat bij mijn talenten past?
  • Heb ik leuke collega’s?
  • Voel ik mij gewaardeerd?

Als het antwoord op deze vragen positief is, heb je een baan die bij je past. En dan is de kans het grootst dat je blij bent met wat je doet. Klinkt simpel, maar hoe vind je nou die job?

5 tips om een baan te vinden die bij je past:

  1. Kijk in de spiegel en wees eerlijk. Veel mensen hebben een bepaald beeld van zichzelf. Soms komt dat door wat er binnen hun familie of vriendenkring van hen wordt verwacht en soms vinden mensen zelf dat ze een bepaald beroep moeten uitoefenen. Uit idealisme bijvoorbeeld, of omdat het salaris van een bepaalde functie aantrekkelijk lijkt. Maar dat alles is geen basis om gelukkig te zijn met wat je doet. Een baan moet vooral uitdagingen bieden, zorgen dat jij je talenten erin kwijt kunt en leuk zijn.
  2. Gebruik de kracht van de groep. Vraag vrienden en familie naar hun mening. Welke banen vinden zij bij jou passen? Laat hen ook motiveren waarom. Je zult zien dat ze met verfrissende meningen en ideeën komen.
  3. Vraag je oude werkgevers eens naar jouw sterke en zwakke kanten. Ze zullen het leuk vinden om weer eens van je te horen en je graag willen helpen. Natuurlijk kunnen het ook oud-collega’s zijn.
  4. Heb je een klein beetje een idee in welke richting je moet zoeken? Dan wordt het pas echt leuk. Je mag nu namelijk een webpagina aanmaken voor jezelf via een gratis platform, bijvoorbeeld Wix.com. Maak je geen zorgen, het is geen site die je echt gaat publiceren. Het is bedoeld als visualisatie-oefening. Maak bijvoorbeeld een pagina aan waarin je jezelf voorstelt. Doe dat voor alle beroepen waartussen je twijfelt. Je merkt snel genoeg waar je het meest enthousiast van wordt. Welke webpagina klopt bij wie jij bent? (Het mag natuurlijk ook een folder of LinkedIn-profiel zijn, laat je creativiteit de vrije loop).
  5. Ga in gesprek met een detacheringsbureau. Bij Brunel kijken we bijvoorbeeld niet alleen naar je cv, maar ook naar je persoonlijkheid. Een advies van een professionele buitenstaander kan je een heel eind op weg helpen als het je zelf niet lukt om de baan te vinden die bij je past.

Pin je niet vast op een baan

We komen graag nog even terug op dat pensioen. Een voordeel van steeds langer werken, is steeds meer dingen kunnen proberen. Het is helemaal niet meer vreemd om een carrièreswitch te maken op latere leeftijd. Pin jezelf dan ook niet vast op een baan. Misschien is wat je nu doet prima voor een paar jaar en heb je over een tijd zin in iets heel anders. Vrijwel alle talenten passen in verschillende banen en organisaties.

Like it? Share it!