Delft Hyperloop: vooruitgang in het vacuüm

Meer te weten komen over dit project?

Op dinsdag 19 juni 2018 wordt de pod onthuld 

Mijn naam is Thymo Vlot, ik ben 23 jaar oud, en ben verantwoordelijk voor de partnerships van het Delft Hyperloop team. Mijn rol is om samen te werken met partners die ons voorzien van expertise, materialen, gereedschappen en financiële middelen. Ik studeer Transport, Infrastructure & Logistics aan de TU Delft, wat zich onder andere focust op de toekomst van transport. Een perfecte match met het Hyperloop project dus!

Samenwerken

Alle oude teamleden waarschuwen je ervoor en het is echt waar: een jaar werken in een dream team gaat sneller dan je denkt. Op het moment van schrijven zijn we al halverwege ons projectjaar. De productiefase begint en we beseffen hoeveel werk er nog gedaan moet worden. Daarom zou het ons team echt ten goede komen om op de meest efficiënte en effectieve manier te werk te gaan. Onze partner Brunel heeft hierbij geholpen door een Scrum-training aan ons team te geven.

Het Delft Hyperloop team

Hoe werkt Scrum?

Scrum is een manier van werken die is ontwikkeld in de IT-industrie en werkt met het concept van korte sprints (of cycli). In elke sprint, die maar een paar weken duurt, werk je aan het voltooien van een takenlijst met je team. Simpel gezegd bestaat een cyclus uit een paar fasen: eerst plan je de sprint met je team, waarbij je een lijst maakt met dingen die je moet doen, wanneer je ze moet doen en wie ze gaat doen. Vervolgens voert het team de taken uit en tijdens korte dagelijkse sessies legt ieder teamlid uit waar ze die dag aan werkt en of je hulp van collega's nodig hebt. Aan het einde van de sprintcyclus wordt een beoordelingsvergadering gehouden om na te denken over de taken die zijn uitgevoerd, en een retrospectieve vergadering om het werkproces te reflecteren.

Scrum sessie

De sprint ervaren

Het concept lijkt eenvoudig, maar een echte sprint ervaren is veel beter dan alleen een theorie uitleggen. En dat is precies wat onze trainers van Brunel deden. Ons team werd uitgedaagd om een stad met Lego (jeugdsentiment!) te bouwen binnen drie sprints van ongeveer 20 minuten. We kregen kaarten met bouwnamen erop, bijvoorbeeld 'supermarkt', 'dierentuin' en 'universiteit', waar sommige gebouwen voorrang dienden te hebben op de anderen.
 
De eerste sprint was chaotisch, omdat mensen niet wisten wat ze precies moesten doen en wat een realistische planning zou zijn. Gelukkig verbeterde dat na de retrospectieve sessies, waarin we reflecteerden op het proces zelf. De derde sprintsessie was veel beter gecoördineerd en communicatie speelde daarin een hoofdrol! Uiteindelijk ontstond er een leuke stad van Lego, zelfs met buurten en straten. Het belangrijkste dat ik heb geleerd, is dat een deadline echt een deadline is. Er zijn geen kleine ontwerpherzieningen of aanpassingen meer toegestaan. Ook al duren ze maar een paar minuten, dus het kan verleidelijk zijn om tóch nog even die wijzigingen door te voeren. Verder is het belangrijk om je te houden aan de planning die je hebt gemaakt, en laat andere binnenkomende taken je niet te veel af leiden van je doel.
 
De training was erg nuttig voor ons, en we nemen de Scrum-theorie nu op in onze wekelijkse planningssessies. Ook doe ik 's ochtends een dagelijkse Scrum-sessie met een paar van mijn teamgenoten om de planning van de dag te bespreken. Voor ons hele team is de Scrum-training erg nuttig gebleken. Ik kijk uit naar onze volgende training!

Ontwerp presentatie
Upload je cv

Wij zijn altijd op zoek naar talent. Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv

Like it? Share it!