Wat is mijn salarisindicatie?

Wat is mijn salarisindicatie?

Vrijwel altijd wordt in een sollicitatiegesprek gevraagd naar je salarisindicatie. Vind jij salarisonderhandelingen maar ongemakkelijk? Werk aan de winkel! Onderhandelen over salaris hoort erbij, of je nou al een baan hebt of niet. Collega’s die meer verdienen leveren niet per se beter werk, maar zijn vaak beter in het formuleren van hun salarisverwachting. Hoe je jouw salarisindicatie kunt bepalen? Dat lees je in het stappenplan hieronder!

Zo kun je jouw salarisindicatie bepalen

Vaak vraagt de recruiter tijdens het sollicitatiegesprek naar jouw salarisindicatie. Hij of zij geeft jouw dus de mogelijkheid om te onderhandelen over het salaris. Bereid je hier goed op voor en bedenk van tevoren wat je zou willen verdienen. Met de volgende drie tips kun je eenvoudig jouw salaris bepalen. 

1. Gebruik een salariswijzer

Raadpleeg deze website voor een functie- en salariswijzer. Door de salariswijzer te gebruiken krijg je een correcte inschatting van wat iemand met jouw leeftijd en werkervaring zou moeten verdienen. Weet wat je waard bent en vergelijk het gemiddelde salaris met het aanbod van jouw potentiële werkgever. 

2. Vergelijk het salaris met anderen

Ken je misschien iemand die dezelfde functie heeft als dat wat jij zoekt? Of ken je een recruiter? Vraag wat zij een reëel salaris vinden voor iemand met jouw skills, opleiding en ervaring. Zo krijg je een beter beeld van wat een marktconform salaris is.  

3. Kijk naar de salarisomschrijving in de vacature

Kijk naar de salarisindicaties in interessante vacatures. Vaak wordt er een salarisrange aangegeven.  

 

Jouw salarisindicatie geven tijdens een sollicitatiegesprek

Vaak wordt er naar jouw salarisindicatie gevraagd tijdens het tweede sollicitatiegesprek, en soms is er zelfs een derde gesprek: het salarisgesprek. Voor veel mensen is het ontzettend spannend om hun salarisindicatie te geven. Houd deze tips in je achterhoofd:

1. Geef een realistische indicatie

Een salarisindicatie is een goed ankerpunt voor jou en de recruiter. Alleen als de salarisindicatie te hoog is, maar je verder wel een goede match bent, wordt er daadwerkelijk onderhandeld tijdens een vervolggesprek.

2. Laat zien wat je waard bent

Blijf zelfverzekerd. Bij de bepaling van jouw salaris moet je goed weten wat je waard bent. Vertel tijdens het gesprek over projecten die laten zien wat je waard bent of wijs op bijzonderheden in je cv die jou onderscheiden van anderen.

3. Vraag naar secundaire arbeidsvoorwaarden

Weeg je brutosalaris af tegen de secundaire voorwaarden. Als het brutosalaris net onder jouw eis ligt, maar de secundaire  arbeidsvoorwaarden aantrekkelijk zijn, kan dat het salaris interessanter maken. Denk aan flexibele werktijden, kortingen, een auto of fiets van de zaak, een NS-businesscard of de mogelijkheid om thuis te werken.