Wat is mijn salarisindicatie?

Wat is mijn salarisindicatie?

'Wat is jouw salarisindicatie?' Deze vraag wordt vrijwel altijd gesteld in een sollicitatiegesprek. Vind jij salarisonderhandelingen maar ongemakkelijk? Werk aan de winkel! Onderhandelen over salaris hoort erbij, of je nou al een baan hebt of niet. Collega’s die meer verdienen leveren niet per se beter werk, maar zijn vaak beter in het formuleren van hun salarisverwachting. Hoe je jouw salarisindicatie kunt bepalen? Dat lees je in het stappenplan hieronder!

Zo kun je jouw salarisindicatie bepalen

Vaak vraagt de recruiter tijdens het sollicitatiegesprek naar jouw salarisindicatie. Hij of zij geeft jouw dus de mogelijkheid om te onderhandelen over het salaris. Bereidt je hier goed op voor en bedenk van tevoren wat je zou willen verdienen. Met de volgende 3 tips kun je heel eenvoudig jouw salaris bepalen. 

1. Gebruik een salariswijzer

Raadpleeg deze website voor een functie- en salariswijzer. Door de salariswijzer te gebruiken krijg je een correcte inschatting van wat iemand met jouw leeftijd en werkervaring zou moeten verdienen. Weet wat je waard bent en vergelijk het gemiddelde salaris met het aanbod van jouw potentiële werkgever. 

2. Vergelijk het salaris met anderen

Ken je misschien iemand die dezelfde functie heeft als dat wat jij zoekt? Of ken je een recruiter? Vraag wat zij een reëel salaris vinden voor iemand met jouw skills, opleiding en ervaring. Zo krijg je een beter beeld van wat een marktconform salaris is. 

3. Kijk naar de salarisomschrijving in de vacature

Kijk naar de salarisindicaties in interessante vacatures. Vaak wordt er een salarisrange aangegeven. Sommigen denken dat je hier nog over kunt onderhandelen, maar vaak is dit niet het geval. Je moet dan misschien genoegen nemen met minder. Heb je echt een veel hoger bedrag in gedachten? Laat deze baan dan varen en zoek naar iets wat overeenkomt met jouw verwachtingen. 

Jouw salarisindicatie geven tijdens een sollicitatiegesprek

Weet jij wat je waard bent? Dan is het nu tijd voor de salarisonderhandeling. Vaak wordt er naar jouw salarisindicatie gevraagd tijdens het tweede sollicitatiegesprek, en soms is er zelfs een derde gesprek: het salarisgesprek. Voor veel mensen is het ontzettend spannend om hun salarisindicatie te geven. Begrijpelijk! Houd deze tips in je achterhoofd:

1. Laat de werkgever het eerste bod doen

Geef niet meteen antwoord, maar laat de werkgever of recruiter het eerste aanbod doen. Laat je niet meteen verleiden om meteen zelf uitspraak te doen over jouw loonindicatie. 

2. Ga niet meteen akkoord

Sterker nog: ga nooit meteen akkoord. Doe dit dus ook niet als het eerste bod wél aan je salarisverwachting voldoet. Het eerste bod is namelijk altijd een openingsbod.

3. Wees standvastig

Blijf zelfverzekerd. Bij de bepaling van jouw salaris moet je goed weten wat je waard bent. Leg aan je toekomstige werkgever duidelijk en kalm uit waarom jij vindt dat je recht hebt op een bepaald inkomen. Wijs op bijzonderheden in je cv die jou onderscheiden van anderen of vertel over complexe projecten die dankzij jouw inzet tot een mooi einde zijn gebracht. Het eerdere stappenplan kan je helpen om een voor jou passend salaris te bepalen.

4. Vraag naar secundaire arbeidsvoorwaarden

Weeg je brutosalaris af tegen de secundaire voorwaarden. Als het brutosalaris nét onder jouw eis ligt, maar er valt te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden kan het salaris toch interessant zijn. Denk aan flexibele werktijden, kortingen, een auto of fiets van de zaak, een NS businesscard of de mogelijkheid om thuis te werken. 

5. Laat je niet opjagen

Veel sollicitanten hebben de neiging te snel akkoord te gaan met wat er wordt geboden. Zeker als ze de baan graag willen hebben. Voorkom dat en vraag of je er rustig over mag nadenken. Bedwing jezelf en neem de tijd om na te denken over een voorstel. Uiteindelijk werkt dit in je voordeel.