Wat is mijn salarisindicatie?

Krijg jij wat je verdient? Of ben jij iemand die salarisonderhandelingen maar ongemakkelijk vindt? Jammer, want er zijn collega’s die er wel de lol van inzien. En de kans is groot dat hun salaris een stuk hoger is dan dat van jou. Niet omdat ze beter werk leveren, maar omdat ze beter zijn in het formuleren van hun salarisverwachting. Hieronder een handig stappenplan om je salaris te bepalen en goed voorbereid een gesprek aan te knopen met je leidinggevende.

Je salaris bepalen in 3 stappen

Wat is mijn salarisindicatie? Als je jezelf deze vraag stelt, is het tijd voor actie. Met deze drie eenvoudige stappen kun je bepalen wat jij waard bent. Ook als je solliciteert naar een functie die nogal specifiek is. Het kan op deze manier:

  1. Raadpleeg de functie en salariswijzer van Loonwijzer. Zo krijg je snel een inschatting van wat iemand van jouw leeftijd en met jouw werkervaring ongeveer verdient. Weeg dat af tegen je huidige salaris.
  2. Vraag mensen in jouw omgeving wat zij een reëel salaris vinden voor iemand met jouw cv. Misschien ken je ook mensen die daar ervaring mee hebben. Bijvoorbeeld een recruiter of iemand met een soortgelijke baan als de jouwe, of degene die je op het oog hebt.
  3. Kijk naar de salarisindicatie in de functieomschrijving of vacature. Dat klinkt logisch, maar veel mensen denken vaak dat er nog wel een marge zit op die indicatie. Het zou mooi zijn, maar in de meeste gevallen gebeurt het niet en moet je genoegen nemen met minder. Als je echt een veel hoger bedrag in gedachten hebt, kun je de baan beter aan je voorbij laten gaan.

Tips voor het salarisgesprek

Als de sollicitatiegesprekken eenmaal achter de rug zijn, is het grote moment aangebroken: het salarisgesprek. Voor veel mensen is dit net zo spannend als de kennismakingen. Zeker als je de baan heel graag wil hebben. Deze 5 tips die je helpen bij salarisonderhandelingen:

  1. Laat de werkgever het openingsbod doen. Laat je nog niet verleiden om zelf uitspraken te doen over het bedrag dat je maandelijks graag op je rekening ziet verschijnen.
  2. Ga nooit meteen akkoord. Ook niet als het eerste bod wél aan je salarisverwachting voldoet. Het eerste bod is altijd een openingsbod.
  3. Wees standvastig. Bij de bepaling van jouw salaris moet je goed weten wat je waard bent. Leg aan je toekomstige werkgever duidelijk en kalm uit waarom jij vindt dat je recht hebt op een bepaald inkomen. Wijs op bijzonderheden in je cv die jou onderscheiden van anderen of vertel over complexe projecten die dankzij jouw inzet tot een mooi einde zijn gebracht. Het eerdere stappenplan kan je helpen om een voor jou passend salaris te bepalen.
  4. Weeg je brutosalaris af tegen de secundaire voorwaarden. Als het brutosalaris nét onder jouw eis ligt, maar er valt te onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden dan kan het salaris toch interessant zijn. Denk bijvoorbeeld aan flexibele werktijden, thuiswerken, een interessante pensioenregeling of een leaseauto.
  5. Laat je niet opjagen. Sollicitanten hebben soms de neiging te snel akkoord te gaan met wat er wordt geboden. Zeker als ze de baan graag willen hebben. Voorkom dat. Bedwing jezelf en neem de tijd om na te denken over een voorstel. Uiteindelijk werkt dit in je voordeel.

Like it? Share it!