De ontwikkeling van een IT trainee van ABN AMRO

Joost Tiwow is IT-trainee in een van de scrum teams bij ABN AMRO in de rol van Development Engineer. Eerder schreef hij zijn afstudeerscriptie bij de bank. Via Brunel kwam hij weer in gesprek en kon hij er opnieuw aan de slag. Joost is terug van weggeweest!

Sleutelen aan de pc

‘Ik ben eigenlijk altijd met IT bezig geweest. Het begon met sleutelen aan mijn pc en spelen van online games. Ik deed de opleiding Netwerkbeheerder en rondde vervolgens hbo Business IT & Management af, die goed aansluit bij mijn huidige rol.’ 

Grote IT sprongen

‘ABN AMRO heeft grote sprongen gemaakt in de IT. Dit én de verjonging en vernieuwing in de organisatie sprak mij heel erg aan. In mijn gesprek met een Scrum Master en een Developer werd ik overtuigd. Het waren jonge gasten met een duidelijke visie die precies lieten zien waar een inhaalslag gemaakt kan worden en waar ruimte is voor verbetering en vernieuwing. Daar wilde ik graag onderdeel van zijn.’

Vertaalslag maken

‘Mijn team werkt aan het vertalen van old school mainframes. In de verouderde legacy systemen van de bank staat data die derden moeten kunnen inzien, maar die zij vaak niet kunnen uitlezen. Met de intern ontwikkelde API’s SOAP en REST bouwen wij services waarmee informatie vertaald en geïnterpreteerd kan worden door externe partijen. We werken met Enterprise Architect. Ik had al ervaring met dit framework, dus dat was heel handig.’

Agile scrummen

‘We werken Agile volgens het Scrum framework, in een T-shaped team. We hebben een eigen functie, maar leren ook elkaars taken uit te oefenen. Ik heb als Development Engineer de rol van Service Analyst. De Product Owner van ons team haalt de opdrachten binnen en ik bespreek in een refinement sessie met de opdrachtgever wat we precies gaan bouwen. Technical Design kijkt naar de haalbaarheid, de Developers bouwen het en de Testers kijken of het werkt. In een notendop.’

Nooit uitgeleerd

‘Ik leer hier ontzettend veel. Vanuit Brunel krijgen we trainingen over communicatieve vaardigheden, persoonlijk leiderschap en Scrum. ABN AMRO verzorgt  trainingen in development, over de IT architectuur en de producten van de bank. Daarnaast leer je een groot bedrijf kennen met een eigen IT- en bedrijfscultuur. Je leert schakelen met interne- en externe partijen en moet op de hoogte blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Dat is heel uitdagend.’ 

Eén team, één taak

‘Onze Scrum Master investeert echt in het teamgevoel. We hebben daardoor een hechte club. We borrelen samen en spelen een potje tafelvoetbal. Op vrijdag lunchen we uitgebreid met z’n allen. Omdat veel collega’s uit India komen leer je goed samenwerken met mensen uit een andere cultuur. Dat is heel waardevol.’
ABN AMRO IT Talent Programme

ABN AMRO IT Talent Programme

Like it? Share it!