Ontwikkel jezelf met het ABN AMRO IT Talent Programme!

Ontwikkel jezelf met het ABN AMRO IT Talent Programme van Brunel

‘Oude liefde roest niet’, moet IT Trainee Joost hebben gedacht. Want nadat hij zijn afstudeerscriptie combineerde met een project bij ABN AMRO, ging hij tijdelijk elders aan de slag. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en via Brunel kwam hij wederom in gesprek met de bank. Via het ABN AMRO IT Talent Programme van Brunel is Joost inmiddels werkzaam als Development Engineer in een van ABN AMRO’s Scrumteams. Hoe hij het ervaart om terug te zijn van (misschien wel nooit helemaal) weggeweest? Wij vroegen het hem.

Wanneer wist je zeker dat je een IT-carrière ambieerde?

‘Ik ben eigenlijk altijd al met IT bezig geweest. Het begon met het sleutelen aan mijn eigen pc en het spelen van online games. Die interesse leidde ertoe dat ik eerst de opleiding Netwerkbeheerder ging volgen en daarna op hbo-niveau Business IT & Management afrondde. Beide opleidingen sluiten goed aan bij mijn huidige rol.’ 

Hoe ziet jouw huidige functie bij ABN AMRO eruit?

‘Mijn team werkt aan het vertalen van zogenaamde ‘old school mainframes’. In de verouderde legacy-systemen van de bank bevinden zich data die door derden moet kunnen worden ingezien, maar die door hen helaas vaak niet kan worden uitgelezen. Met de intern ontwikkelde API’s SOAP en REST bouwen wij services waarmee informatie zowel vertaald als geïnterpreteerd kan worden. Op deze manier is deze informatie ook toegankelijk voor de juiste externe partijen. We werken trouwens met Enterprise Architect; ik had al ervaring met dit framework, dus dat was heel handig.’

In hoeverre speelt Scrum een rol in jouw huidige functie?

‘We werken Agile volgens het Scrum framework, en dat in een T-shaped team. Elk teamlid heeft een eigen functie, maar we leren ook elkaars taken uitoefenen. Zo heb ik als Development Engineer bijvoorbeeld ook de rol van Service Analyst. Onze eigen Product Owner haalt de team-opdrachten binnen en ik bespreek in een refinement-sessie met de opdrachtgever wat we precies gaan bouwen. Vervolgend kijkt Technical Design naar de haalbaarheid, terwijl de Developers bouwen en de Testers kijken of het werkt. In een notendop, uiteraard.’

Aan welke training vanuit Brunel heb je het meeste gehad?

‘Ik leer hier ontzettend veel. Vanuit Brunel volgen we trainingen over onder andere communicatieve vaardigheden, persoonlijk leiderschap en Scrum. ABN AMRO verzorgt dan nog inhoudelijke trainingen over Development, de IT-architectuur en de producten van de bank. Daarnaast leer je op deze manier een groot bedrijf kennen met een eigen IT- en bedrijfscultuur. Je leert schakelen met diverse interne en externe partijen én je moet op de hoogte blijven van de nieuwste technologische ontwikkelingen. Dat is heel uitdagend.’ 

Wat maakt jouw team uniek?

‘Onze Scrum Master investeert echt in het teamgevoel. Daardoor is ons team een hechte club; één team, één taak. We borrelen samen en spelen ook weleens een potje tafelvoetbal. Op vrijdag lunchen we uitgebreid met z’n allen. Omdat veel collega’s uit bijvoorbeeld India komen, leer je goed samenwerken met mensen uit een andere cultuur. Dat is heel waardevol.’

ABN AMRO IT Talent Programme

Wil jij ook starten met het ABN AMRO IT Talent Programme?

Solliciteer nu