Het Traineeship BIM Engineer bracht mij een carrière die bij me past

Afgestudeerd in Werktuigbouwkunde maakte Marcel Been een carrièreswitch door deel te nemen aan het Traineeship BIM Engineer. Nu werkt hij met veel plezier als 3D/Revit tekenaar bij de Installatiedesk.

Carrièreswitch naar BIM engineering

“In 2015 heb ik mijn bachelor diploma Werktuigbouwkunde gehaald aan de Hanzehogeschool. Nadat ik dit papiertje in mijn bezit had was de tijd aangebroken om in dit vakgebied actief te worden op de arbeidsmarkt. Ik heb gewerkt bij twee verschillende bedrijven in drie verschillende functies, namelijk werkvoorbereider, engineer en tekenaar. In augustus 2016 benaderde Michel Hoving, sourcing consultant Engineering, mij via LinkedIn met de vraag of ik interesse had om een carrièreswitch te maken. Michel wist mijn interesse te wekken met het aanbieden van de mogelijkheid om deel te nemen aan het Traineeship BIM Engineer.”

Bouw informatie model

“BIM staat voor bouw informatie model. Werken met BIM vraagt om een andere werkwijze voor de bouwwereld. Je moet met een nieuwe, frisse blik kijken naar het traditionele proces van ontwerpen, tekenen en bouwen. Met BIM is het mogelijk om, voordat er ‘fysiek’ gebouwd wordt, samen met andere partijen het gehele project digitaal te ‘bouwen’ in de vorm van een 3D-model.  Hiermee wordt het gebouw gesimuleerd en komen knelpunten aan het licht, waar je anders in de bouw pas tegenaan loopt en voor faalkosten zorgt. Door met alle vakgebieden en disciplines in één model te werken, komen zulke problemen vroegtijdig aan het licht, waardoor fouten minder/niet voorkomen. Daarnaast kan op deze manier vaak ook het bouwproces verkort worden.”

Als trainee in dienst bij Brunel

“Na het horen over het Traineeship BIM Engineer ben ik me meer gaan verdiepen in BIM en ben ik hier vervolgens verder over in gesprek gegaan met Brunel. Met als resultaat dat ik sinds september 2016 in dienst ben bij Brunel. Brunel heeft ervoor gezorgd dat ik gedurende het traineeship, de theorie gelijk in de praktijk kon brengen, door een werkgever te vinden waar dit mogelijk is en die perfect aansluit bij mij als persoon.”

Denkwijze veranderen

“De eerste weken en maanden was het onder de knie krijgen van het 3D-programma en het veranderen van mijn denkwijze een hele opgave. De commando’s en functies zitten op andere plekken en Revit biedt meer diversiteit aan functionaliteiten. Zo werkt Revit met ‘families’, dat zijn de bouwstenen waarmee wordt gewerkt aan een goede fundering van ieder project. Dit was voor mij in het begin echt een beetje een struikelblok om te leren hier op de juiste manier mee te werken.”

Werk als 3D-tekenaar in Revit

“Op dit moment werk ik met veel plezier in Heerenveen bij De Installatiedesk als 3D-tekenaar in het programma Revit. De kennis die ik op heb gedaan tijdens het traineeship, waaronder training in het ontwikkelen van soft- en hard skills, breng ik nu dagelijks in de praktijk. In mijn functie houd ik me dagelijks mee bezig met het intekenen van gebouwgebonden W-installaties in woningen en kantoorpanden. Hierbij is het mijn taak om onder andere water- (KW, WW, CV), gasleidingen, riolering en luchtkanalen in te tekenen en deze te coördineren. “

Blij

“Het programma Revit is zo complex dat ik na meer dan één jaar nog altijd achter nieuwe functies kom of een eenvoudigere manier vind om iets voor elkaar te krijgen. Je blijft iedere dag leren en dat vind ik het mooie aan dit werk en het programma. Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik in contact ben gekomen met dit vakgebied, het Traineeship BIM Engineer, mijn mede cursisten en collega´s en met Brunel!”