De 4 voordelen van een open sollicitatie

Heeft de organisatie waar je graag zou willen werken op dit moment geen vacature die bij jou past? Kies dan voor een open sollicitatie! Dat vraagt wat van je proactiviteit, maar kent nogal wat voordelen ten opzichte van het wachten op de perfecte vacature. Lees hier waarom je zeker een open sollicitatie moet overwegen.

1. Vind de ideale baan

Als er nog geen functie openstaat hoef je veel minder in een specifiek profiel te passen. Je doet er juist goed aan volledig eerlijk te zijn over wie jij bent en waar jouw krachten liggen. Loopbaancoach Sylvie van den Meerendonk schrijft hierover in het boek Nooit meer solliciteren. Zij pleit ervoor niet te wachten op een vacature die je leuk lijkt, maar proactief bedrijven te benaderen en aan te geven wat jij wilt. Zo vergroot je de kans dat je de ideale baan krijgt die helemaal bij je past.

2. Weg met de concurrentie

In gesprek met Intermediair legt van Meerendonk uit dat solliciteren buiten bestaande vacatures om de kans op een baan vergroot. Zij geeft aan dat hoewel 80 procent van de sollicitanten nog altijd solliciteert via uitstaande vacatures, vorig jaar slechts dertien procent op die manier een baan vond. Met een open sollicitatie is er weinig tot geen concurrentie. Als jij dus op dat moment kan bewijzen dat je iets onmisbaars te bieden hebt, gaan bedrijven vaak graag een gesprek met je aan. Zo ben je niet een van de soms wel 250 kandidaten die om één functie vechten, maar is er alle aandacht voor jou en je talenten.

3. Bedrijven zitten op je te wachten

Volgens onderzoek van ADP is de voorspelling dat maar liefst 63 procent van de werkgevers in 2018 moeite hebben met de werving en selectie van nieuwe medewerkers. De economie trekt aan, er komen meer banen, maar het aantal geschikte kandidaten voor een functie groeit niet even hard mee. Met die kennis hoef je dus beslist geen drempel te ervaren om je interesse in een bedrijf te tonen. De kans is groot dat ook als er geen vacature open staat, organisaties met smart zitten te wachten op jouw talent.

4. Help de recruiter

Met een open sollicitatie help je dus een HR-afdeling of recruiter om alvast een goede kandidaat (jij) klaar te zetten voor het moment dat er iemand nodig is. Dat scheelt tijd en het uitzetten van een vacature via vaak kostbare kanalen. Omdat er schaarste is zullen bedrijven steeds meer de moeite nemen om buiten georganiseerde sollicitatierondes goede mensen aan zich te binden. Zo hebben ze het talent op tijd klaar staan.

Lees hier meer sollicitatietips!

Wij zijn altijd op zoek naar talent. Stuur ons een open sollicitatie.

Upload je cv