Van elektra bouwpakket naar Netwerk Engineer

Oscar Oldendorp Gonzalez woont samen met zijn vriendin in het Noord-Hollandse Beverwijk. Zijn eerste elektra bouwpakket kreeg hij op zijn 7e en vanaf dat moment stond zijn leven in het teken van techniek. De vooropleiding aan het Technisch College en de mbo-studie ICT Netwerkbeheer niveau 4 waren dan ook logische keuzes.

Inmiddels is Oscar bij Brunel gestart met zijn tweede opdracht als junior network engineer bij Ziggo Amsterdam. In zijn eerste maand bij Ziggo ontwikkelde hij op eigen initiatief een parkeerapp voor zijn collega’s. Over een goede indruk maken gesproken! Daar was het Oscar echter niet om te doen: ‘Ik ben graag lekker aan de slag en als ik mensen kan helpen, dan doe ik dat.’

Jong geleerd…

‘Mijn vader vond het leuk om met computers bezig te zijn, en hij betrok mij daar ook al vroeg bij. Zaten we daar, samen te kijken naar hoe we een gecrashte pc konden fixen of hoe we dure programma’s gratis konden downloaden. Vervolgens ging ik proberen of ik de beveiliging van de schoolcomputers kon omzeilen, zodat we vanuit de klas ook ‘gewoon’ op internet konden. Eigenlijk was ik dus aan het hacken, maar dan wel met goede bedoelingen. Want als ik iets kon kraken, kon ik het ook beter maken, en daar ging het mij om.’

Pittige energierekening

‘Tijdens mijn studie ben ik voor mezelf begonnen met een onderneming in internetdiensten. Serveronderhoud, de nieuwste cloudtechnieken, het koppelen van applicaties, programmeren en testen, het zat allemaal in het pakket en mede dankzij de feedback van mijn klasgenoten werd het een succes. Toen ik 18 werd, schreef ik me in bij de Kamer van Koophandel. Op een gegeven moment stonden er bij mijn ouders thuis diverse grote server-installaties 24/7 te loeien. En hoewel mijn moeder altijd lekker in slaap viel van de bromtoon, werd het tijd om de servers in een extern datacenter onder te brengen.’

De juiste snaar

‘Na mijn opleiding werd ik technisch supportmedewerker bij een hosting provider. Het was mijn eerste echte baan en ook nog fulltime, dus best even wennen. In 2 jaar heb ik naast het oplossen van L1-incidenten ook veel geleerd over het kantoorleven. Toen was het tijd voor een vervolgstap. Ik zette mijn cv online en voor ik het wist, werd ik platgebeld door allerlei recruiters. Die had ik even niet zien aankomen! Ondanks de hoeveelheid telefoontjes en aanbiedingen die ik kreeg, was het voor mij niet moeilijk om een keuze te maken. Met Erwin  van Brunel had ik een leuke klik, én hij had een concrete vacature die precies aansloot op mijn ervaring.’

Cisco-minded

‘Mijn eerste Brunel-opdracht was bij het Network Operations Center (NOC) van KPN. Daar was ik dienstbeheerder, een mooie opstap naar mijn huidige functie als junior network engineer HFC (Hybrid Fiber-Coax) bij Ziggo. Mijn rol hier is vooral controlerend en coördinerend. Ik signaleer storingen, onderzoek de oorzaak, bepaal de prioriteit en zet het juiste oplossingstraject in. Dankzij de wisseldiensten houd ik voldoende tijd over voor mijn eigen bedrijfje en andere leuke dingen, want na 2 nachtdiensten ben ik altijd 4 dagen vrij. Erwin is nog steeds mijn consultant en ik spreek hem vaak. Dankzij hem heb ik nu de certificaten ICND 1 en 2 (Interconnecting Cisco Networking Devices) en ben ik een echte Cisco Certified Network Associate (CCNA). Ik vind het fijn om ergens naartoe te werken, om nog heel veel te leren en een mooie IT-carrière op te bouwen. Bij Brunel kan dit.’

Spaans temperament

‘Het leukste aan mijn werk vind ik dat ik lekker aan de slag kan zijn en mensen kan helpen. Of dat nu is door het oplossen van een storing of door het installeren van de nieuwe pc van mijn tante, ik doe het graag. Dat zorgzame komt voort uit mijn Spaanse roots. Tijdens allebei mijn stages woonde ik bij mijn grootouders in Madrid, periodes waar ik met veel plezier aan terugdenk.In Spanje is het familiegevoel heel sterk, iedereen helpt elkaar en gastvrijheid is vanzelfsprekend. Samen eten en samen koken is in Spanje echt onderdeel van de cultuur. Dat kan ik trouwens heel goed, koken. Mijn signature dish? Spaghetti Bolognese, met een Spaanse twist!’

Benieuwd naar jouw carrièremogelijkheden?

Bekijk hier onze IT-Telecom vacatures