Hospitality in het bankwezen

SSC martijn

Martijn Stötefalk werkte een jaar als Senior Sourcing Consultant Finance & Risk bij Brunel. Met zelf een hospitality achtergrond en de Hogere Hotelschool afgerond, wilde hij laten zien welke mogelijkheden er nog meer zijn om je dienstverlenende kwaliteiten in te zetten. Zelf heeft hij inmiddels een liefde voor het bank- en verzekeringswezen ontwikkeld.

“Op de hotelschool word je opgeleid tot een dienstverlenend persoon. Dit is ook iets wat in mijn karakter zit, anders kies je niet voor zo’n opleiding. Ik ben al vrij snel de detachering ingerold en houd van mijn werk. De combinatie van mensen verder helpen in hun carrière en de ruimte voor ondernemerschap die Brunel mij biedt past goed bij me.” 

Bankwezen vroeger/nu 

“Mensen reageren vaak verrast als ik een functie bij een bank voorstel, daar hebben ze zelf nog helemaal niet over nagedacht. Ik heb er niet voor gestudeerd, dus waarom zou ik daarvoor in aanmerking komen. Daarnaast heerst het beeld dat het werken bij een bank vooral te maken heeft met cijfertjes, administratie, accountancy. Je hebt echter veel functies in de front- en mid-office. In de front-office zie je vaak mensen met een achtergrond in hospitality of toerisme. Zij zijn heel dienstverlenend, gastvrij, stralen vertrouwen uit, denken commercieel mee en zijn stressbestendig. In de mid-office zie je ook wel mensen met een achtergrond in psychologie. Door hun sterk analytisch vermogen en gestructureerde manier van werken zie je dat zij juist heel goed passen in een functie als hypotheekacceptant.” 

Carrièrepad

“Banken kijken tegenwoordig vooral naar de competenties van mensen en of jouw persoonlijkheidstype past bij de functie en het team. Je krijgt dan al snel kansen aangeboden om je verder te ontwikkelen en het is aan jou om die te pakken. Zo kun je bijvoorbeeld starten in de front-office als adviseur in de bankhal, hier ben je het eerste aanspreekpunt voor klanten met betrekking tot betalen, sparen en lenen. Of je gaat aan de slag bij het klant contactcentrum, de telefonische dienstverlening. Vanuit deze rollen kun je jezelf al snel verder ontwikkelen richting Financieel Adviseur, Adviseur Private Banking of Accountmanager Zakelijk. Je kunt dus zowel de particuliere- als de zakelijke kant op.”

Veel mensen weten niet hoe leuk het is om bij een bank te werken. Vergeleken met de horeca zijn de arbeidsvoorwaarden een stuk beter en je kunt jezelf op een breder vlak ontwikkelen.

Martijn Stötefalk

Dynamische cultuur

“Mensen hebben vaak het beeld dat de cultuur bij een bank stoffig is. Dat is echt niet meer van deze tijd. In werkelijkheid is het juist een heel dynamische omgeving. Je kunt alles leren voor een functie, er wordt veel aandacht besteed aan training en opleiding. Daarnaast werken banken heel Agile, dit is echt een speerpunt. Er wordt gewerkt in zelfsturende teams waar je zelf de rol kunt pakken die je wilt. Ook zijn er veel multidisciplinaire projectgroepen actief die kijken naar het verbeteren van alle processen binnen de bank. Dit vraagt om ondernemerschap, visie, stakeholdermanagement en het effectief en efficiënt kunnen inrichten van bedrijfsprocessen. Zo is er bijvoorbeeld een business innovatie team die nadenkt over de toekomstige inrichting en rol van de bank. Daarnaast kun je bij de bank heel flexibel werken, dat is echt in de cultuur geïntegreerd.”

Carrièreswitch

“Bij Brunel zien we dat de meeste mensen na een aantal jaar werken een carrièreswitch maken. Dan zij ze meestal zo tussen de 25 en 30 jaar. Wij begeleiden mensen daar ook bij. Hiervoor gaan we echt samen met jou kijken waar je goed in bent en simpel gezegd, waar je blij van wordt. Met de kennis die wij hebben van de markt en ons netwerk kunnen we je een realistisch beeld geven van de mogelijkheden die er op dit moment zijn. En wat er nodig is aan eventuele extra kennis en vaardigheden om je doel te bereiken. Je kunt dan ook altijd een kennismakingsgesprek aanvragen met mij of mijn collega consultants. Tot slot deel ik graag het levensmotto van Steve Jobs: ‘The only way to do great work is to love what you do’. Ik leef ernaar en jij?”

 

Benieuwd naar jouw mogelijkheden bij Brunel?

Naar carrièrekansen Finance & Risk