Insider tips voor expats

Het is zover, je hebt het besluit genomen: je gaat in het buitenland werken. Je wordt expat. Voor een jaar, twee jaar, misschien zelfs vijf jaar. Waar je aan de ene kant waarschijnlijk uitkijkt naar deze mooie kans, zijn er ook nog heel veel dingen die je moet regelen. Ben je goed voorbereid? En hoe weet je zeker dat je overal aan hebt gedacht?

Onze experts bij Celsium Powered by Brunel helpen werknemers om overal ter wereld te kunnen werken én delen zeven van hun beste insider tips met jou! 

1. Bezoek je nieuwe woonplaats voordat je verhuist

First things first! Stel je voor: je verhuist naar een nieuw land om er daar vervolgens achter te komen dat het totaal niet is wat je verwachtte. Bereid je daarom zo goed mogelijk voor. Dit kun je bijvoorbeeld doen door je vooraf alvast te verdiepen in de culturele verschillen. Alleen research is echter niet genoeg. Zorg ervoor dat je – vóórdat je daadwerkelijk verhuist – een bezoek aan je nieuwe woonplaats brengt. Begeef je een aantal dagen op locatie, verdiep je alvast in de lokale faciliteiten en voorzieningen en bezoek de buurten waar je graag zou willen wonen. Je kunt zelfs alvast een afspraak met een makelaar maken, zodat je direct een aantal huizen kunt bezichtigen. Een goede voorbereiding is het halve werk! 

2. Verdiep je in de kosten van levensonderhoud

Zorg er ook hier weer voor dat je weet wat je te wachten staat vóórdat je verhuist. Zo zijn de huurprijzen in Geneve misschien lager dan in Londen, de dagelijkse boodschappen zijn in Geneve weer stukken duurder. Sommige werkgevers bieden hun werknemers daarom een ‘Cost of Living Allowance’ (COLA). Met deze bijdrage dek je het verschil in kosten tussen je huidige leefomgeving en je nieuwe woonplaats. Er zijn echter ook veel bedrijven die dit niet doen. Onderzoek dus eerst hoe dit in jouw situatie geregeld is, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. 

3. Zorg voor een werkende bankrekening

Gelukkig hoef je tegenwoordig (in de meeste gevallen) niet meer fysiek naar de lokale bank om een bankrekening te openen. De meeste banken bieden internationale accounts, speciaal voor mensen die in het buitenland werken en wonen. Het is vaak zelfs mogelijk om zo’n internationaal account nog voor jouw vertrek te openen. Met een internationaal account heb je toegang tot je eigen bankrekeningen en kun je direct lokale rekeningen betalen. In sommige gevallen kan dit heel handig zijn. Zo accepteren bijvoorbeeld niet alle makelaars een creditcard voor het betalen van de huurwaarborg. Het is dan wel zo makkelijk als je direct geld kunt overmaken vanaf jouw internationale bankrekening.

4. Leer de taal

Dit lijkt een open deur, maar het wordt tóch vaak onderschat. Hoewel er in de zakenwereld vaak prima Engels wordt gesproken, is dit in andere situaties soms een stuk minder gebruikelijk. In Frankrijk spreekt een deel van de lokale bevolking bijvoorbeeld helemaal niet zo graag Engels. Het leren van de taal zal je ervaringen niet alleen mooier maken, het maakt je leven ook echt makkelijker. Over het algemeen word je veel sneller geaccepteerd door de lokale bevolking als je in ieder geval probeert om hun taal te spreken. Al zijn het maar een paar woorden en spreek je het niet foutloos uit.

5. Vergeet je niet aan te passen aan de cultuur en werkomgeving

Wanneer mensen naar een nieuwe locatie verhuizen, wordt het cultuurverschil nog best vaak vergeten. Het begrijpen van de gewoonten en gebruiken van jouw nieuwe woonplaats én de werkomgeving is dan ook erg belangrijk voor jouw succes op professioneel vlak. Zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om een Indische collega snel tot een belangrijke beslissing te dwingen. Hij of zij zal jou eerst goed willen leren kennen, voordat er een beslissing wordt gemaakt. Zo’n 30% van de opdrachten in het buitenland mislukt, doordat er culturele issues ontstaan. Het begrijpen van de lokale cultuur is dus een essentieel onderdeel van jouw eigen succes.

Verdiep je - voordat je naar je nieuwe woonplaats verhuist - alvast in dagelijkse situaties, zoals:

  • De manier van begroeten
  • De dresscode
  • Het uitwisselen van visitekaartjes
  • Het voeren van informele gesprekken op de werkvloer
  • Etiquette tijdens diners
  • Aanspreekvormen  
  • Waar je moet zitten in een meeting
  • Hiërarchie 

6. Bereid je voor op een cultuurshock en neem de tijd om te wennen

Hoe goed je ook je best doet om je voor te bereiden op je nieuwe woonplaats en de bijbehorende cultuur, je krijgt hoe dan ook te maken met een cultuurshock. Zelfs landen waar dezelfde taal wordt gesproken, zoals de UK en de US, verschillen wel degelijk van elkaar. Houd er rekening mee dat de culturele verschillen in het begin misschien weleens tot irritatie kunnen leiden. Geef jezelf dus de tijd om te wennen aan je nieuwe leefomgeving. Dit gevoel gaat vanzelf weer over en je leert je snel genoeg aan te passen aan de lokale, culturele normen. Voor je het weet, voel jij je helemaal thuis in je nieuwe woonplaats!

7. Maak lokale vrienden

Het is erg aantrekkelijk om landgenoten op te zoeken en je aan te sluiten bij clubs voor expats. Natuurlijk is het fijn om met andere Nederlanders op te trekken, maar waak er wel voor dat je niet volledig in je ‘Nederland bubbel’ blijft zitten. Kom uit je comfortzone en doe echt moeite om vriendschappen te sluiten met de lokale bevolking. Op deze manier integreer je nóg sneller en maak je je ervaring nóg mooier.

Denk jij erover na om naar het buitenland te verhuizen en als expat te gaan werken? Of wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem dan contact op met Celsium Powered by Brunel!