5 tips om je winterdip te verslaan!

Gevoelig voor een winterdip? Versla 'm met deze tips! Zo voel jij je binnenkort weer fit en gemotiveerd op de werkvloer.
Hoe meer we richting december gaan, hoe vaker je ’s ochtends op de snooze-knop van je wekker drukt. Je staat in het donker op, vertrekt in het donker richting je werk en met een beetje pech ga je na een lange werkdag ook weer in het donker naar huis. Grote kans dat je je minder fit voelt en de bekende winterdip langzaam zijn intrede doet. Dit kan ook gevolgen hebben voor je motivatie op de werkvloer. Toch zijn er genoeg manieren om jezelf weer op te laden én gemotiveerd te blijven, óók in de wintermaanden. Wij geven je vijf tips!

 

1. De online collegebanken in 

Het is nooit te koud om te leren. Heb je het gevoel dat je motivatie wegzakt in de winter? Google eens naar onderwerpen die jij interessant vindt. Ook als ze niet precies bij jouw vakgebied passen. Soms kan het juist heel goed zijn om totaal nieuwe dingen te leren. Je daagt jezelf even uit en zet je hersenen op scherp. Je hoeft hier geen uren aan te besteden, het kan als je in de trein zit naar je werk of ’s avonds een half uurtje tijdens een kop koffie. Er zijn verschillende YouTube-kanalen met korte video’s die jou uit je dagelijkse gedachtegang trekken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op FightMediocrity, een kanaal waar bekende boeken, zoals ‘The 7 habits of highly effective people’ en ‘The 4-Hour Workweek’ in ongeveer zes minuten worden uitgelegd. Ook Kurzgesagt (de naam zegt het al) houdt het kort en licht in een paar minuten wetenschappelijke onderwerpen toe. Heb je iets langer de tijd? Kijk dan een inspirerende TED Talk. Met de honderden beschikbare onderwerpen zit er altijd wel iets voor jou bij. 

2. Bezoek een beurs of congres  

Omdat je natuurlijk niet alleen maar achter je bureau wilt zitten, is het bezoeken van een beurs of congres een welkome afwisseling in de wintermaanden. Kijk voor inspiratie eens op de agenda’s van grote congresgebouwen, zoals de RAI Amsterdam of De Jaarbeurs in Utrecht. Kom je er zelf niet uit? Vraag een collega of je manager naar beurzen in jouw vakgebied. Bart van Duren, recruitment consultant Engineering bij Brunel: “Het bezoeken van een beurs of congres is niet alleen nuttig voor jou, maar voor jouw hele team. Wees dus niet bang om een beursbezoek voor te stellen aan jouw leidinggevende. Veel managers waarderen het juist als jij je vakkennis wilt uitbreiden. Daarnaast is het bezoeken van een beurs een goed moment om kennis uit te wisselen met vakgenoten. Spreek met je manager af dat je een korte whitepaper over de beurs schrijft of deel jouw learnings in een presentatie. Zo heeft jouw hele team voordeel aan jouw opgedane kennis!” 

3. (Zelf)reflectie 

De winter is een goed moment om te reflecteren. Om zelf na te denken over jouw carrière, maar ook om dit te bespreken met jouw leidinggevende. Vooral de decembermaand staat bij veel bedrijven in het teken van beoordelingsgesprekken, contractverlengingen en promoties.

Marloes Bergsma, sourcing consultant Engineering bij Brunel: “Probeer van de standaard momenten voor het beoordelingsgesprek af te wijken en plan een extra reflectiemoment met jouw manager in. Dit laat zien dat je gemotiveerd bent om jezelf te blijven ontwikkelen. Tegelijkertijd krijg je de kans om bij jezelf na te gaan of je het nog wel naar je zin hebt op je werk en of je voldoende groei doormaakt. Misschien komen jullie er samen tijdens zo’n gesprek achter dat je toe bent aan een nieuwe stap. Dan is december een mooi moment om die stap écht te gaan maken.” 

4. Houd het flexibel

Overweeg flexwerken, bijvoorbeeld door te werken via detachering. Als gedetacheerde krijg je de kans om bij veel verschillende bedrijven binnen te kijken. Meestal ben je een aantal maanden tot een jaar werkzaam op een project. Hierdoor blijf je jezelf continu uitdagen en maakt die winterdip geen schijn van kans!

Luc van Vliet, recruitment consultant Legal bij Brunel: “Het werken voor verschillende werkgevers dwingt je om altijd scherp te zijn. Dit krijgen we ook terug van veel Brunellers die al een tijdje gedetacheerd worden. Je wordt telkens weer ingewerkt op een nieuw project, maar je komt ook met veel verschillende (bedrijfs)culturen in aanraking. Een detacheringsorganisatie kan jou bovendien door haar grote netwerk aan een plek bij de meest uiteenlopende organisaties helpen. Organisaties waar jij zelf nooit aan had gedacht, of waarvan je nooit had verwacht er daadwerkelijk aan de slag te kunnen. Dit kan heel inspirerend werken.” 

5. Lang weekend

Ook ontspanning mag natuurlijk niet ontbreken. Heb je het gevoel dat je wel érg weinig daglicht ziet? Plan wat vaker een lang weekend in. Neem bijvoorbeeld om de week een maandag of vrijdag vrij en vul je weekend in met activiteiten waar jij energie van krijgt. Met het inzetten van vijf vrije dagen, heb je al tien weken plezier van deze constructie. Waar de een meer waarde hecht aan een lange zomervakantie, is het voor de ander belangrijker om een aantal kortere werkweken tijdens de wintermaanden te hebben. Als jij hier energie van krijgt en daardoor goed in je vel zit, zie je dit ook terug in je werkzaamheden. En dat valt jouw werkgever positief op.