De perfecte sollicitatiebrief - deel 2

Je kunt online overal sollicitatietips vinden, maar onze consultants delen graag de tips met jou die zij persoonlijk belangrijk vinden. Lees het in dit 2e deel en doe er je voordeel mee om de perfecte sollicitatiebrief te schrijven en te worden uitgenodigd voor een gesprek. Misschien start jij dan straks met jouw droombaan! 

 

1. Geen samenvatting van je cv 
Jouw brief moet een aanvulling op je cv zijn en een motivatie voor de functie en voor de organisatie. Maak van je brief geen samenvatting van je cv, maar juist een aanvulling. Grijp in je brief de kans om de feiten uit je cv tot leven te brengen met voorbeelden. 
Leon Sloots – Talent Management Consultant

2. Persoonlijk 
Blijf weg van nietszeggende woorden zoals spontaan, gedreven, flexibel of assertief. Dit zijn algemene kenmerken die niet veel zeggen over wat jou bijzonder maakt. Gebruik daarom juist woorden die specifiek iets over jouw eigenschappen zeggen of maak het concreet. Bijvoorbeeld, ik ben altijd de eerste die roept; ‘Ja, leuk! Ik regel het wel’, als er iets georganiseerd moet worden.
Romy Plug – Recruitment consultant Marketing&Communicatie

3. Maak verbindingen 
Als je deze persoonlijke eigenschappen goed op papier hebt staan, verbind ze dan aan de waarden of functievereisten van de organisatie. Ben jij bijvoorbeeld erg sportief? Leg dan uit hoe dit bijdraagt aan de resultaatgerichtheid in jouw werk. 
Ytzen Zijlstra – Recruitment consultant

4. Personal brand 
Laat zien wie je bent! Waar sta jij voor, wat houdt je bezig in je vrije tijd en waar heb jij een passie voor? Met antwoorden op deze vragen laat je de lezer kennismaken met jou. Zo kun je jezelf onderscheiden van andere sollicitanten met een soortgelijk cv. Wil je meer lezen over jouw personal brand? Lees dan dit blog over personal branding.
Tessa Verkade – Campus recruiter Engineering

5. Leergierig 
Sta je aan het begin van je carrière dan is de kans groot dat je nog niet alle vaardigheden beheerst die er worden gevraagd. Aangeven dat je graag leert als het op de gevraagde kwaliteiten neerkomt is niet de beste zet. Je solliciteert niet naar een opleiding, maar naar een functie waar je super goed in bent. Je wil in een sollicitatie meteen duidelijk maken wat je te bieden hebt. Let op: je kunt natuurlijk wel aangeven dat je opleidingsmogelijkheden belangrijk vindt, omdat je graag verder wilt groeien. Daarmee geef je aan dat je ook ambitieus bent.
Shekufeh Manesh – Recruiter IT

6. Uitsmijter
Eindig je brief met een uitsmijter. Waarom ben jij geschikter dan anderen? Wat maakt jou bijzonder? Waarom moeten we jou uitnodigen? Vind je het als starter moeilijk dit van jezelf te zeggen, vraag dit dan collega’s van je bijbaan, familie of vrienden.
Leon Sloots – Talent Management Consultant

7. Afsluiting
In de afsluiting van je brief zet je wat je uiteindelijk wilt bereiken met je brief en dat is uiteraard te worden uitgenodigd voor een gesprek. Zet hierin nooit: ik ‘hoop’ uitgenodigd te worden voor een gesprek, dat klinkt veel te onzeker, of ik ‘denk’ dus dat ik geschikt ben voor deze functie. Nee, je bent natuurlijk overtuigd dat je de functie aan kan!
Shekufeh Manesh – Recruiter IT

8. Online zichtbaarheid
Consultants kijken altijd even online naar wie ze voor zich hebben. Zorg dat je LinkedInprofiel dan ook hetzelfde is als wat je in je cv hebt staan. Het is altijd positief als je daar een aantal aanbevelingen hebt staan van (voormalig) collega’s. Of vermeld referenties op je cv. Vraag dan wel altijd eerst aan iemand of hij referent voor je wil zijn.
Machteld Hiemstra, Sourcing consultant IT

Lees hier meer sollicitatietips!

Like it? Share it!