De perfecte sollicitatiebrief - deel 2

Online zijn er ontelbaar veel sollicitatietips te vinden. Bij Brunel werken er vele Consultants die dagelijks sollicitatiebrieven voorbij zien komen. Zij delen graag wat zij persoonlijk heel belangrijk vinden. Doe er vooral je voordeel mee bij het schrijven van jouw sollicitatie- of motivatiebrief. Lees hieronder de tips van onze Consultants en schrijf de perfecte sollicitatiebrief!

1. Geen samenvatting van jouw cv 

Jouw sollicitatiebrief moet een aanvulling op jouw cv zijn en een motivatie voor de functie en voor de organisatie. Maak van jouw brief dus geen samenvatting van jouw cv, maar juist een aanvulling. Grijp in jouw brief de kans om de feiten uit jouw cv tot leven te brengen met voorbeelden. 
- Leon Sloots, Talent Management Consultant

2. Maak het persoonlijk 

Blijf weg van nietszeggende woorden zoals: 'spontaan', 'gedreven', 'flexibel' of 'assertief'. Dit zijn algemene kenmerken die niet veel zeggen over wat jou bijzonder maakt. Gebruik daarom juist woorden die specifiek iets over jouw eigenschappen zeggen of maak het concreet door voorbeelden te noemen. Bijvoorbeeld: 'Ik ben altijd de eerste die roept; ‘Ja, leuk! Ik regel het wel’, als er iets georganiseerd moet worden."
- Romy Plug, Recruitment Consultant Marketing en Communicatie

3. Maak verbanden

Als je deze persoonlijke eigenschappen goed op papier hebt staan, verbind ze dan aan de waarden of functievereisten van de organisatie. Ben je bijvoorbeeld erg sportief? Leg dan uit hoe dit bijdraagt aan de resultaatgerichtheid in jouw werk. 
- Ytzen Zijlstra, Recruitment Consultant

4. Laat jouw Personal Brand zien

Laat zien wie je bent! Waar sta je voor, wat houdt je bezig in je vrije tijd en waar heb jij een passie voor? Met antwoorden op deze vragen laat je de lezer kennismaken met jou. Zo kun je jezelf onderscheiden van andere sollicitanten met een soortgelijk cv. Wil je meer lezen over jouw personal brand? Lees dan dit blog over personal branding.
- Tessa Verkade, Campus Recruiter Engineering

5. Leergierig

Sta je aan het begin van jouw carrière dan is de kans groot dat je nog niet alle vaardigheden beheerst die er worden gevraagd. Aangeven dat je graag leert als het op de gevraagde kwaliteiten neerkomt is niet de beste zet. Je solliciteert niet naar een opleiding, maar naar een functie waar je super goed in bent. Je wilt in een sollicitatie meteen duidelijk maken wat je te bieden hebt. Let op: je kunt natuurlijk wel aangeven dat je opleidingsmogelijkheden belangrijk vindt, omdat je graag verder wilt groeien. Daarmee geef je aan dat je ook ambitieus bent.
- Shekufeh Manesh, Recruiter IT

6. Een sterke afsluitzin

Eindig jouw brief met een sterke uitsmijter. Waarom ben jij geschikter dan anderen? Wat maakt jou bijzonder? Waarom moeten we jou uitnodigen? Vind je het als starter moeilijk dit van jezelf te zeggen, vraag het dan aan collega’s van jouw bijbaan, familie of vrienden wat zij uniek aan jou vinden.
- Leon Sloots, Talent Management Consultant

7. Afsluiting

In de afsluiting van jouw brief zet je wat je uiteindelijk wilt bereiken met jouw brief en dat is uiteraard te worden uitgenodigd voor een gesprek. Zet hierin nooit: ik ‘hoop’ uitgenodigd te worden voor een gesprek, dat klinkt veel te onzeker, of ik ‘denk’ dus dat ik geschikt ben voor deze functie. Nee, je bent natuurlijk overtuigd dat je de functie aan kan! Laat dat zien!
- Shekufeh Manesh, Recruiter IT

8. Online zichtbaarheid

Consultants kijken (bijna) altijd even online naar wie ze voor zich hebben. Zorg dat jouw LinkedInprofiel daarom overeenkomt met jouw cv. Het is altijd positief als je daar een aantal aanbevelingen hebt staan van (voormalig) collega’s. Of vermeld referenties op jouw cv. Vraag dan wel altijd eerst aan iemand of hij jouw referentie wilt zijn.
- Machteld Hiemstra, Sourcing consultant IT

Lees hier meer sollicitatietips!