Onderhandelen over je arbeidsvoorwaarden

Hoe onderhandel je over arbeidsvoorwaarden?

Of het nu je eerste baan is of je derde, onderhandelen over de arbeidsvoorwaarden blijft voor veel mensen lastig. Zo is het heel gebruikelijk om te onderhandelen over je salaris, maar voelt dit vaak toch nog als een drempel waar je overheen moet. Zeker als je jouw droombaan hebt gevonden, maar stiekem weet dat je veel meer waard bent. Begin je dan toch over dat salaris? En ook over de secundaire arbeidsvoorwaarden? Wij helpen je op weg!

1. Doe research

Er zijn twee manieren waarop je kunt achterhalen wat voor jouw functie een redelijk salaris is. Valt jouw functie onder een cao, dan wordt de schaal vaak al in de vacaturetekst genoemd. De schaal is iets dat vaststaat en waarover je niet kunt onderhandelen. Je kunt wél onderhandelen over de ‘trede’ in de schaal. Verdiep je daarom goed in de cao en de bijbehorende loonschaal. Zo leer je wat realistische verwachtingen zijn en kun je deze ook – met goed ondersteunde bronnen – uitspreken naar je potentiële werkgever. Valt de functie niet onder een cao? Ga dan online eens op zoek naar een tool waarmee je een salarisindicatie kunt krijgen. Er zijn tal van websites waar je jouw benchmark kunt vinden door het invullen van je opleiding, ervaring, branche en functie. 

2. Vergeet de secundaire arbeidsvoorwaarden niet

Denk na over de complete deal. Vaak wordt er namelijk alleen nagedacht over het salaris, maar niet over de secundaire arbeidsvoorwaarden. En dat is zonde. Natuurlijk is het salaris een belangrijk onderdeel van de arbeidsvoorwaarden, maar er zijn nog veel meer factoren van belang. Denk hierbij aan de verantwoordelijkheden die je krijgt, de werkuren, de flexibiliteit, het aantal vakantiedagen en opleidingsmogelijkheden. Denk voorafgaand aan het gesprek goed na over al deze factoren, zodat je voor jezelf duidelijk hebt waar jouw grens ligt en je daarover in gesprek kunt gaan. Ook hierbij geldt: doe research en voorkom dat je onrealistische verwachtingen hebt.

Tanno Oele, recruitment consultant Legal bij Brunel: “De secundaire arbeidsvoorwaarden kunnen per bedrijf nog best verschillen. Probeer daarom te achterhalen wat mogelijk is bij het bedrijf waar jij gaat solliciteren. Wie weet werkt iemand uit jouw netwerk al bij dit bedrijf en kun je eens met hem of haar praten. Word je gedetacheerd? Dan kan jouw consultant je meer over de arbeidsvoorwaarden over vertellen.” 

3. Onderhandel met een doel

Volgens Deepak Malhotra, Professor of Business Administration at Harvard Business School (in: Harvard Business Review) moet je niet alleen onderhandelen omdat je met alle geweld wilt onderhandelen. Je hoeft niet te laten zien dat je daar goed in bent. Als iets heel belangrijk voor je is, moet je daar zeker over onderhandelen, maar ga niet over álles de discussie aan. Als je te lang pusht, kan dit verkeerd uitpakken en jouw kansen op onderhandelingen in de toekomst – bij datzelfde bedrijf – verminderen. Bedenk voordat je het gesprek aangaat dus goed wat voor jou écht belangrijk is en behoud ook daar nog wat flexibiliteit. Onderhandelen blijft een spel van geven en nemen, waarbij het verstandig is om wat ‘wisselgeld’ te creëren. Ga bijvoorbeeld net iets boven het salaris zitten dat je graag zou willen hebben, maar overdrijf niet. Dit geldt ook voor de secundaire arbeidsvoorwaarden. 

4. Kies het juiste moment 

Minstens zo belangrijk als waarover je wilt onderhandelen, is het moment waaróp. Begin in het eerste sollicitatiegesprek, dat vaak een kennismakingsgesprek is, niet direct over de arbeidsvoorwaarden.

Felix Schoonderbeek, recruitment consultant IT bij Brunel: “Als er geen indicatie van het salaris in de vacaturetekst staat, is het niet heel vreemd om naar een salarisindicatie te informeren. Ga hier echter niet direct over in gesprek. Wacht eerst even af wat de accountmanager of jouw potentiële werkgever te vertellen heeft, voordat je meteen de onderhandelingen in gaat. Hier krijg je in latere gesprekken meer ruimte voor.”