Dagboek van een Scrum Master bij ABN AMRO - Brunel

Dagboek van een Scrum Master

Na zijn studie Geschiedenis ging Robert Bouma aan de slag als Web Developer. Toen hij ontdekte dat hij net zoveel interesse had in de mensen áchter de techniek, als de techniek zelf, besloot hij het roer om te gooien. Inmiddels is Robert als Scrum Master gedetacheerd bij ABN AMRO, en actief als één van de Guild Leads van de Brunel Agile Community. Al snel kwam hij erachter dat niet iedereen op de hoogte is van wat een Scrum Master nu precies doet. Omdat dit veel verder gaat dan het ‘organiseren van de meetings’ en het ‘bijhouden van de administratie’, volgt hier een inkijkje in zijn dagboek. Sprint je mee?

Dag 1: Een nieuwe week, een nieuwe Sprint

‘Het is maandagochtend, de eerste dag van de nieuwe Sprint. Een planningsdag dus: even de Stories printen. Als iedereen binnen is, starten we met de meeting. De Velocity is stabiel, dus we weten al snel wat we gaan oppakken. Als we de Sprint Goal hebben opgeschreven, pakt iedereen zijn eerste Story op. Na de lunch is het tijd om het End of Sprint report te schrijven voor de stakeholders: een overzicht dat laat zien hoe het de afgelopen sprint gegaan is.’

Dag 2: Van Stand-up naar Refinement sessie

‘Zoals altijd eerst de Daily Stand-up. Twee teamleden werken remote vandaag, dus die bellen we in. Direct na de Stand-up hebben we een Refinement sessie. De Product Owner heeft de Stories al rondgestuurd, dus de meeste teamgenoten zijn goed voorbereid. Af en toe dreigt de discussie wat off-topic te gaan; dan breng ik de groep weer bij de les. In de middag heb ik samen met de manager en de teamleads het teamoverleg: we bespreken hoe het gaat met de mensen in de teams; zijn er uitschieters?, zit iedereen nog op zijn plek?, openstaande vacatures die we nog moeten vervullen?’

Dag 4: Kennis uitwisselen met mede-Scrum Masters

In de mailbox een uitnodiging van een Scrum Master van een ander bedrijf. Eens in de zoveel tijd gaan we met een groepje op bezoek bij andere bedrijven of komen mensen naar ons toe om ervaring en kennis uit te wisselen. Even overleggen met de andere Scrum Masters en dan snel een afspraak inplannen! Vandaag ook het Scrummasteroverleg. Samen met de andere Scrum Masters komen we iedere week een uurtje bij elkaar om elkaar op de hoogte te brengen, tips uit te wisselen en te kijken of er cross-team impediments zijn. 

Dag 5: Communicatie is en blijft key

‘Op de agenda: een aantal 1-op-1-sessies met teamleden. In het gesprek geeft een teamlid aan dat hij wat moeite heeft met de communicatiestijl van één van zijn collega’s. Ik geef hem wat tips om met een positieve insteek het gesprek aan te gaan. Communicatie is en blijft key, zeker daar waar er intensief wordt samengewerkt.’

Dag 8: Agile werken door Scrum

‘Hoog bezoek vandaag: de CIO komt langs met de Raad van Bestuur om te laten zien hoe wij Agile werken aanpakken. Er is veel interesse uit het bedrijf om ook op andere afdelingen meer Agile te werken. Aan de Scrum Masters is gevraagd om hierover een korte introductie te geven; spannend!’

Dag 11: Bijna tijd voor de Sprint Demo/Sprint Review

‘Morgen is het alweer tijd voor de Sprint Demo, een gezamenlijke Sprint Review met alle teams. Het team van Scrum Masters organiseert dit evenement, en dat betekent vooral de indeling ervan uitdenken en wat facilitaire zaken regelen.’

Dag 12: Op naar de Retrospective!

‘Het is de laatste dag van de Sprint, dus ik maak even de balans op. Ik wist gisteren al dat we de Sprint gingen halen, dus trakteer ik op stroopwafels. Het is goed om je successen, hoe klein ook, te blijven vieren. Vanmiddag dus de Sprint Demo. Nog snel wat dingen printen en even achter de teaser slides van alle teams aan. Ik praat de verschillende teasers aan elkaar, en ik krijg de vraag of ik mijn showmaster kostuum wel bij me heb...volgende keer maar een glitterpak huren? Direct na de Demo volgt de Retrospective. Ondanks de lange dag blijft iedereen gelukkig aangehaakt en komen we tot een paar goede actiepunten. Als afsluiter doen we even een drankje. Het was een goede Sprint dit keer, maandag beginnen we weer met een nieuwe!’

Bekijk het verhaal van Scrum Master Won

 

Like it? Share it!