Het gaat voor de (offshore) wind

De nog te bouwen windparken in Nederland tezamen leveren in totaal 3.500 megawatt aan energie op, genoeg voor ruim 5 miljoen huishoudens. Hiermee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan de doelstelling van het Energieakkoord om in 2023 zestien procent duurzame energie op te wekken.

Door de lage olieprijs en de malaise in de olie-industrie zagen we bij Nederlandse bedrijven duizenden banen verdwijnen. In de offshore sector is renewable energy een belangrijk groeisegment. Het aanleggen van offshore windmolenparken kan ook steeds goedkoper en subsidies worden langzaamaan teruggebracht. Dit is het bewijs dat de sector volwassen aan het worden is.

Ook medewerkers van Brunel hebben oplossingen aangedragen om meer snelheid te genereren in het aanleggen van de windparken. Zo is een van onze medewerkers werkzaam als Senior R&D Engineer op een Innovations Department bij een offshore contractor. Hij heeft de afgelopen maanden een nieuwe methode ontwikkeld om de installatietijd van een bepaald windmolenpark met 50 procent terug te dringen. Uiteraard levert dit een aanzienlijke kostenbesparing op.

Voorheen werden kraanschepen veelal gebruikt om olie- en gasproductieplatforms te installeren. Nu worden dezelfde schepen steeds vaker ingezet voor het installeren van de windparken op zee. Medewerkers van Brunel doen nieuwe werkervaring op en nieuwe functies ontstaan. Zo zal door de productie van palen en windturbines, installatie en service/onderhoud van windmolenparken de werkgelegenheid groeien naar 15.000 banen in 2020.1

Voor mijzelf is het de tweede keer dat ik zakelijk gezien de gevolgen van een lage olieprijs zie. Maar nu is het anders. Er is meer besef gekomen bij opdrachtgevers over schone energie en een duurzame wereld. Binnen Brunel Engineering is Olie&Gas de discipline die opdrachtgevers heeft in de traditionele upstream en downstream markt. Echter steeds vaker doen wij ook zaken met bedrijven gerelateerd aan de Renewable Energy sector.

Gezien de wind uit een andere hoek is gaan waaien, acteert Brunel hierop. De naam Brunel Olie&Gas is begin 2017 omgedoopt naar Brunel Marine&Energy. Wij leveren goed opgeleide professionals al lange tijd in deze branche. De naam Olie&Gas is dan niet passend meer. Wij zijn klaar voor de toekomst, on shore en offshore.

Koen Overschie – Managing consultant Marine&Energy

 


1Nationale Energieverkenning 2015