Wat de arbeidsmarkt kan leren van de huizenmarkt

maandag 13 februari 2017

Nederland zit in de lift! De werkloosheid daalt hard. Net als de beschikbaarheid van geschikte huizen. In de regio Haarlem, Amsterdam en Utrecht is geen stek meer te krijgen. Op de wel beschikbare huizen wordt heftig overboden en de gemeente Amsterdam adviseert potentiële kopers het buiten de stad te zoeken. Hier zie ik gelijkenissen met de arbeidsmarkt. Ook om geschikte, beschikbare kandidaten wordt heftig gestreden. Technische functies en IT functies zijn amper meer te vervullen omdat goede kandidaten schaars zijn. De huizenmarkt en de arbeidsmarkt zijn op specifieke (vak)gebieden overspannen en dat voelt iedereen.

Too little, too late

Veel bedrijven hebben in de crisis of kortgeleden (denk aan de olie- en gas markt) gereorganiseerd. Vaak in de wetenschap dat ze hiermee een tekort creëren voor het moment dat het herstel intreedt. Zo is er ook tijdens de crisis gestopt met het bouwen van huizen. Maar op dit moment kan de nieuwbouw van huizen kan de vraag niet meer bijbenen. Men is te laat begonnen met bouwen, begreep ik uit het nieuws. De gemeenten doen alles wat ze kunnen, zeggen ze. Gevalletje too little, too late. Teveel in het hier en nu gehandeld, een planning ontbreekt. Laten wij ons dit op de arbeidsmarkt ook overkomen?
De vraag- en aanbodbalans op de arbeidsmarkt is, net als op de huizenmarkt, bij specialisten ook nooit in balans. Er is nu structureel meer vraag dan aanbod. Het specialistentekort is hoogstens tijdelijk wat minder groot. Dit zagen we bijvoorbeeld ook bij de huizenmarkt in Amsterdam tijdens de crisis.

Investeren

Alles pleit er dus voor om altijd - en los van de economische situatie - te investeren in specialisten. Niet alleen wanneer de nood hoog is, maar juist met een plan en een visie op de toekomst. Het is nodig om te plannen en te bepalen waar de problemen in de toekomst ontstaan. Dit moet niet gebeuren op basis van een vage verwachting, maar onderbouwd worden met data en een sterk advies en plan.

Balans

Brunel maakt samen met haar klanten een strijdplan om zo de vraag en het aanbod in balans te krijgen en te houden. Dit doen we niet alleen met onze klanten, maar ook met onze kandidaten en medewerkers. Onderbouwd met feiten, data en een duidelijke planning. Want alleen bemiddelen als vraag en aanbod toevallig op hetzelfde tijdstip bij elkaar komen, is niet meer van deze tijd. Vergelijk het met een makelaar in het topsegment die de tijd mag nemen van de klant om een nieuwe woning te zoeken. Niet de scharrelaar op de hoek waar je mag bieden op wat hij toevallig op dat moment beschikbaar heeft. Vervolgens krijgt deze specialist alle benodigde training en opleiding om bij te blijven in het vak én zo altijd op de toekomstige arbeidsmarkt voorbereid is.
Het dak van je huis repareren als de zon schijnt. Omdat je precies weet wanneer het gaat regenen. Omdat je een plan hebt en weet waar je over een jaar wilt staan. Of over vijf jaar. Op het droge met je zaken goed geregeld. Met welke kandidaat of carrièrestap begin jij?

Richard van der Gaag - Directeur Brunel Engineering

 

Bekijk de Engineering Traineeships

Like it? Share it!