Rail-trainee bij Brunel

Laurens is rail-trainee bij Brunel en momenteel werkzaam bij U-centRaal: een bouwcombinatie van BAM Infra en VolkerRail. U-centRaal is verantwoordelijk voor de realisatie van een van de meest omvangrijke en complexe spoorprojecten ooit: DoorStroomStation Utrecht (DSSU). Dit is het nieuwe Utrecht Centraal, waarvandaan straks tot honderdvijftig treinen per uur vertrekken.

Voordat het railopleidingsprogramma van start ging, voerde ik een aantal gesprekken bij mogelijke opdrachtgevers. Mijn eerste gesprek was in een bouwkeet bij U-centRaal. Het was in het begin even gek om een sollicitatie te voeren in een bouwkeet die aan alle kanten kraakte, maar dat vond ik dat ook wel weer spannend. De keet was gelegen in een industriële omgeving naast het Utrechtse spoor, iets wat me gelijk aantrok. Tijdens het gesprek merkte ik snel dat er een klik was met de twee managers. Een week later kreeg ik bericht of ik zo snel mogelijk kon beginnen, er kwamen namelijk op kort termijn zeer grote bouwstappen aan voor U-centRaal. 

Railsector

Voor mijn bachelorscriptie heb ik onderzoek gedaan bij ProRail. Toen merkte ik voor het eerst de chemie met de wereld van de spoorindustrie. Ruim een jaar geleden studeerde ik af in Industrial Engineering and Management (Technische Bedrijfskunde) aan de Rijksuniversiteit Groningen. IEM is een erg brede studie, dat past goed bij mij aangezien ik een zeer brede technische interesse heb. Een vriend vertelde me over het Rail & Infra traineeship van Brunel. Ik werd gelijk enthousiast want ik was nadrukkelijk opzoek naar een traineeship en dan het liefst ook in een omgeving waarbij ik kon werken met verschillende opdrachtgevers. Dit traineeship was dan ook nog eens gespecialiseerd in de railsector: de industrie die mij tijdens de bachelor al zo aansprak. Ik twijfelde geen moment om te solliciteren.

Railopleidingsprogramma

Na een aantal leuke gesprekken ging in maart 2016 het traineeship van start. De eerste twee weken stonden in het teken van het railopleidingsprogramma verzorgd door het Railinfraopleidingscentrum in Amersfoort. Tijdens dit programma krijg je opleiding over bijvoorbeeld de basis van spoorwerking, spoorbouw en system engineering. Vanuit mijn studie had ik verder geen kennis van het spoor opgedaan. De opleiding was daarom een ideale start van het Rail & Infra traineeship doordat je zowel in theorie als in praktijk kennis maakt met de spoorwereld. Ook bouw je meteen een goede band op met de andere Brunel railtrainees.

Oplevercoördinator

Bij U-centRaal versterk ik het team als oplevercoördinator en engineer. Mijn rol als oplevercoördinator betekent eindverantwoordelijkheid voor de opleverdocumentatie van het gigantische project DSSU aan ProRail. Ik monitor constant wat er exact gebouwd wordt en ik draag zorg voor alle specifieke opleverdocumentatie. Het is eigenlijk heel uniek dat ik als starter deze verantwoordelijkheid krijg. Ik voer voor de oplevering veel gesprekken met ProRail, we zitten inmiddels bijna elke week om tafel. ProRail en U-centRaal bouwen soms anders dan het contract heeft voorgeschreven waardoor wijzigingen kunnen ontstaan. Mijn rol als engineer betreft vooral het opstellen van impactanalyses voor deze wijzingen van het project. Hierbij onderzoek ik welke techniekvelden worden geraakt door de wijzigingen.

Theorie en praktijk

Naast het project of opdrachtgever waar je gedetacheerd bent, zorgt Brunel ook voor je persoonlijke ontwikkeling. Zo heb ik laatst twee dagen cursus gehad over de DISC-kleuren karaktereigenschappen. Deze training laat zien dat elk mens een bepaalde kleur met bijbehorende karaktereigenschappen heeft. Dit was voor mij ideaal in de bouwkeet, waar alle verschillende soorten mensen rondlopen. Voor het opleveren moet ik namelijk met iedereen samenwerken en dan is het handig om de inzichten van deze training toe te passen. Binnenkort start ik met een training persoonlijk leiderschap; ik ben benieuwd hoe ik dit kan gaan inzetten op mijn project bij U-centRaal!

Laurens Schutter - Rail&Infra trainee Brunel

Benieuwd naar het Rail&Infra traineeship?

Binnen dit traineeship hebben we twee richtingen. Wil jij je op procesmatig gebied ontwikkelen richting de rol van Projectleider? Of wil jij je meer technisch inhoudelijk ontwikkelen richting bijvoorbeeld energievoorziening?