Scrum je goede voornemens

Het nieuwe jaar is vaak hét moment voor goede voornemens. Zelf heb ik afgelopen jaren ook al heel wat goede voornemens gehad, zoals meer bewegen, gezonder eten en meer tijd besteden aan familie. Wie kent ze niet. Helaas is het zo dat goede voornemens alléén vaak niet werken. Het vraagt om meer dan enkel het hebben van het voornemen. Gedragsverandering is nu eenmaal moeilijk. Zet voor de grap eens je prullenbak op een andere plek. Het duurt dan minimaal drie weken voordat je niet meer naar de oude plek van de prullenbak loopt. Als je al tien of twintig jaar iets op een bepaalde manier doet, is het niet echt realistisch om te verwachten dat je jouw complete gedrag binnen een dag, een week of zelfs een maand kunt veranderen. Hoe lukt het dan wél?

Maak een concreet plan


Zoals Ben Tiggelaar in zijn boek ‘Dromen, Durven, Doen’ al beschrijft: “Veel dingen die we in ons dagelijks leven telkens opnieuw doen, wíllen we eigenlijk niet. En veel dingen die we eigenlijk willen, dóen we niet.” Uit onderzoek van ING blijkt dat in 2016 slechts één op de zes Nederlanders hun belangrijkste voornemen volledig volhield. Geen bemoedigende cijfers... Hoe houd je die voornemens dan wél vol? Het is allereerst belangrijk om goede voornemens te vertalen naar concreet gedrag. De Amerikaanse onderzoeker John Norcross onderzocht het verschil tussen mensen mét concreet voornemen en mensen die alleen een wens hadden om te veranderen. Hooguit vier procent van de mensen die alleen een wens hadden en dus geen concreet voornemen had na een halfjaar verandering in zijn leven gerealiseerd. Tien keer zo weinig als de mensen die wél een concreet voornemen hadden.

Pas scrum toe


De meeste goede voornemens plan je voorafgaand aan het nieuwe jaar en na de jaarwisseling ga je er mee aan de slag. Van een tussentijdse evaluatie is vaak geen sprake. Wil je het helemaal anders aanpakken? Probeer dan eens scrum toe te passen. Om goede voornemens te laten slagen, kun je beter meerdere, korte doelen opstellen en deze verdeeld over het jaar uitvoeren. Scrum noemt dit Sprint Goals en Sprints. Daarnaast is het belangrijk om te reflecteren: waarom slagen jouw goede voornemens wel of juist niet? Met scrum doe je kennis op door middel van ervaring. Fouten maken is niet erg, als je er maar van leert! Scrum is namelijk kennis door ervaring.

Een van mijn persoonlijke voornemens is me verder ontwikkelen in mijn functie als IT Consultant & Trainer bij Brunel. Ik wil mijn commerciële skills verder ontwikkelen en concreet wil ik een offerte aan mogen bieden na een commerciële afspraak. Aan het begin van iedere maand ga ik dus aan de slag met de één of twee belangrijkste voornemens op dat moment.

Ga niet meteen voor goud

Ik begin dus met het stellen van kleine doelen. Deze doelen mogen echt heel klein zijn. Zó klein dat het niet eens echt een uitdaging lijkt, maar dat is juist het idee! Je hoeft niet verplicht voor goud te gaan, je mag ook bij zilver of brons blijven. Het belangrijkste is dat jij blij bent met het resultaat van jouw aanpassing. Probeer niet in één keer voor goud te gaan, daarmee is de teleurstelling des te groter als het niet lukt. Voor mij kan een eerste stap bijvoorbeeld zijn: ik wil in februari met mijn manager mee naar een commerciële afspraak. De volgende kan zijn dat ik  letterlijk opschrijf wat  mijn doel is. Vervolgens sta ik iedere dag even stil bij mijn doel en vraag ik mij af of ik al vooruitgang heb geboekt. Heb ik mijn manager bijvoorbeeld al ingelicht? En is er al een concrete afspraak waar ik mee naartoe zou kunnen? Aan het einde van de maand evalueer ik mijn doel. Ben ik echt naar een afspraak geweest, of is het niet gelukt? En waarom dan? Met die kennis kijk ik dan hoe ik het de volgende keer beter, sneller, leuker of makkelijker kan doen. Als ik het doel behaald heb kan ik een nieuw, hoger doel opstellen voor de volgende maand. Voor mij is dat bijvoorbeeld: in maart wil ik zelfstandig naar een commerciële afspraak.

Het stellen van maandelijkse doelen zal voor de een beter werken dan voor de ander. Het is  minstens zo belangrijk om tussentijds te reflecteren. Of het voor mij werkt? Daar komen we over een aantal maanden achter! Ik houd je op de hoogte!

 

 

Rosanne Hazendonk - Trainer en consultant IT Brunel

 

Ben je geïnteresseerd in een Scrum carrière? 

Agile werken via Brunel