Belangrijke factoren in een nieuwe baan

Bij het kiezen van een nieuwe baan heeft elke kandidaat andere drijfveren. Toch zijn er veel factoren die vaker de doorslag geven. Lees ze hier!

Wat zijn de drijfveren van een kandidaat bij de keuze voor een nieuwe baan? Diverse onderzoeken wijzen uit dat dit kan verschillen per land, sector en leeftijdsgroep. Toch zijn er in al die afzonderlijke studies ook een aantal gemene delers te zien die we graag (in willekeurige volgorde) met je delen. Herken jij deze factoren? Dan zet jij je drijfveren aan de hand van deze inzichten vast snel om in klinkend eh…werkplezier!

Salaris: belangrijke factor, maar niet doorslaggevend

Het salaris blijft belangrijk bij de keuze voor een nieuwe baan. Begrijpelijk, want de schoorsteen moet roken, je wil financieel onafhankelijk zijn en je hebt misschien nog wel een studieschuld af te lossen. Toch zien we dat een goed salaris niet meer altijd van doorslaggevend belang is. De meeste mensen zien het startsalaris als een uitgangspunt, iets dat groeipotentie heeft. Of ze zien het als onderdeel van de loonsom. Wat betekent dat ze niet alleen kijken naar het netto bedrag op de loonstrook, maar ook naar zaken als kilometervergoeding, bonusopportunity’s en kortingen op verzekeringspremies. 

Plezier: cruciale factor vanaf de allereerste dag

Werkplezier blijkt al enige tijd een doorslaggevende factor te zijn als het gaat om een nieuwe job. De factor ‘plezier’ betekent niet voor iedereen hetzelfde, maar uit de diverse enquêtes komen drie algemene plezierpijlers naar boven:
• een positieve werksfeer; met een betrokken manager die complimenten én feedback geeft. 
• leuke, gezellige collega’s; teamgenoten met wie je successen én baalmomenten kunt delen.
• een bedrijfsfilosofie die bij je past; als je liever solistisch werkt past Agile minder goed bij je.
Tevredenheid en plezier op de werkvloer blijkt dus vanaf dag één van grote waarde voor de productiviteit en het welzijn van de medewerkers. Ga maar na wat dat voor de lange termijn betekent!

Ontwikkeling: zonder toekomstvisie geen uitdaging

Ooit een baan gehad waarin je het vervelende gevoel had dat je stilstond qua ontwikkeling? Dan zal het je niet verbazen dat opleidingen, softskill-trainingen, workshops en (aanvullende) certificaten voor kandidaten echt het verschil kunnen maken. Dit sluit namelijk aan op de wens van de werkzoekende om mee te gaan met de tijd en voorbereid te zijn op de toekomst. Daarnaast is de behoefte om te (blijven) ontwikkelen onlosmakelijk verbonden met het zoeken naar uitdagingen.

Zingeving: een relatief nieuwe drijfveer aan de horizon

Veel mensen die op zoek gaan naar een nieuwe baan, kijken niet alleen naar wat hen dat oplevert. Integendeel. Steeds meer baanswitchers zien een nieuwe job als een manier om iets bij te dragen aan de maatschappij. In sectoren als de zorg of het onderwijs is het vrij duidelijk hoe die bijdrage eruit kan zien. Maar ook voor mensen in meer generieke beroepen wordt zingeving steeds belangrijker. Zo zie je dat een Office Manager, een Account Assistant of een Recruiter vaker bewust kiest voor een werkgever met een bedrijfsfilosofie die aansluit bij zijn/haar persoonlijke idealen.

Flexibiliteit: niet alleen om te geven, maar ook om te krijgen

In veel vacatureteksten valt te lezen dat ‘flexibiliteit’ gewenst is, wil je kans maken op de desbetreffende baan. Het gros van de sollicitanten vindt ‘flexibel zijn’ iets wederzijds: ze vinden het geen probleem om af en toe over te werken of extra taken op te pakken. Daarnaast zien we dat de mogelijkheid om geregeld remote te werken steeds zwaarder gaat wegen bij de beslissing om te gaan voor een nieuwe baan. Hetzelfde geldt voor het ad hoc een vrije dag op te kunnen nemen voor een dagje strand of de vrijheid om zelf de werkdag in te delen.