Tips voor jouw online security

woensdag 14 december 2016

*geüpdatet in 2018

Ben jij je bewust van online gevaren met betrekking tot jouw privacy? Let jij bijvoorbeeld op welke (en hoe) informatie je op Facebook deelt? Of is jouw mailaccount wel eens gehackt?

Wij bieden jou handige tips die je direct in jouw privéleven toe kan passen.

Social media privacy settings


Vrijwel alle social media bieden je de mogelijkheid te kiezen wat je wel en niet aan de buitenwereld toont. Facebook kent bijvoorbeeld erg uitgebreide privacy-instellingen en Instagram geeft je de keuze om je profiel publiek of privé beschikbaar te maken. In dat laatste geval moet je mensen toestemming geven om jouw profiel te mogen bekijken. Je hebt dus altijd de keuze wie er bij jouw informatie kan.
Als jouw instellingen goed ingesteld staan, wees je dan nog altijd bewust van wat je online zet. Iets wat eenmaal online staat is bijna onmogelijk weer te verwijderen als iemand er eenmaal mee aan de haal is gegaan.

Browser plugins


Gebruik verschillende browsers om je werk- en privézaken gescheiden te houden. Voor iedere browser bestaan er speciale plugins om jouw privacy te beschermen. Zo kan je bijvoorbeeld Privacy Badger gebruiken om te zorgen dat adverteerders niet meer kunnen volgen welke pagina’s jij bezoekt en wat jij bekijkt. HTTPS Everywhere zet actief versleutelde verbindingen op voor websites die dat niet al automatisch doen. Een bank doet dit bijvoorbeeld wel altijd zelf. Met deze plugin zorg je dat informatie die jij verzend via websites versleuteld wordt.

Wachtwoordmanagement


‘Welkom0`’, de naam van je eerste huisdier of jouw geboortedatum zijn natuurlijk niet de beste wachtwoorden. Wil je er zeker van zijn dat je een wachtwoord hebt dat niet te raden of makkelijk te kraken is, gebruik dan software voor wachtwoordmanagement. 
Lastpass is erg gebruiksvriendelijk en werkt op al je devices, van laptop tot telefoon. Het maakt sterke wachtwoorden voor je aan die je zelf niet hoeft te onthouden. Hierdoor is het ook extra makkelijk voor iedere website of dienst een ander wachtwoord te gebruiken. Wanneer er een lek is op één platform zijn niet meteen de gegevens van al je andere accounts ook in de openbaarheid.
KeePassX is technisch veiliger maar iets meer voor fanatiekelingen omdat alle data lokaal versleuteld wordt opgeslagen. Daardoor wordt het niet van laptop naar telefoon naar tablet gesynchroniseerd en neemt de gebruiksvriendelijkheid wat af.

Chat app


Wist jij dat Whatsapp jouw data deelt met Facebook? Whatsapp verstuurt pas sinds kort jouw berichten versleuteld, maar gebruikt dus wel jouw informatie om je op Facebook van advertenties te voorzien. Zit je hier niet op te wachten en wil je een goed beveiligde chat app? Installeer dan Signal in plaats van Whatsapp. Deze app heeft respect voor jouw privacy en versleutelt alles. Ook telefoongesprekken die je via de app doet.

Unlock codes


Ook jij hebt waarschijnlijk je halve leven op je smartphone en de andere helft op je laptop staan. Kies daarom voor beide toestellen een goed wachtwoord of unlock code. Zet de harddisk versleutelingsoptie van je laptop aan (is beschikbaar op Windows, Mac en Linux systemen). Op je smartphone heb je de optie om de geheugenkaart te versleutelen. In het menu van jouw toestel kan je een code instellen. Zo weet je, wanneer je het toestel kwijt bent, in ieder geval dat je foto’s en andere privéinformatie veilig is. Daarbij is het handig regelmatig back ups te maken van je informatie zodat verlies van een device geen verlies van data inhoud. Versleutel deze data goed, bijvoorbeeld met Veracrypt voor schijfencryptie. 

NB: alle genoemde software is gratis te downloaden en te gebruiken.

Like it? Share it!