Hoe ben jij de beste kandidaat?

Het beslissende sollicitatiegesprek. Na twee gesprekken word je uitgenodigd voor het laatste gesprek. Je hebt al meerdere kandidaten achter je gelaten, maar nu moet je laten zien dat jij de absolute nummer 1 bent voor deze functie. Met deze zes tips helpen wij je graag op weg!

Doe research 

Neem de online profielen van je gesprekspartners zorgvuldig door. Misschien zie je een gemeenschappelijke hobby, vrienden, of een opleiding of cursus die jullie beiden hebben gevolgd. Zo heb je iets om het ijs te breken en schep je direct een persoonlijke band.

Wees op de hoogte

Lees in jouw voorbereiding het laatste nieuws over de organisatie door. Hierbij kan je denken aan recente ontwikkelingen en plannen waar de organisatie mee bezig is, maar ook informatie over hoe lang de organisatie bestaat, het management, en de bedrijfsresultaten. Tijdens het gesprek kan je met deze feiten laten zien dat jij goed weet waar je voor solliciteert. Door deze interesse ben je niet alleen vakinhoudelijk een gesprekspartner op niveau, maar ook op het gebied van de organisatie.

Waarom wil je deze baan?

Bedenk goed waarom deze baan zo goed bij jou past en weet ook hoe je dat moet toelichten. 'Waarom wil je deze baan?' is een vraag die vaak voorkomt. Weet je niet hoe je die vraag moet beantwoorden? Lees het hier

Verras je gesprekspartner

Verras degene met wie je aan tafel zit. Jouw gesprekspartner spreekt vaak meerdere kandidaten op een dag, dus verras je gesprekspartner door bijvoorbeeld jouw werk te laten zien op een tablet. Zo vertel je niet alleen wat je kunt, maar laat je het ook zien. Creativiteit wordt steeds belangrijker en is de manier om je te onderscheiden van anderen.

Laat jouw ambitie weten

Wees de vraag ‘Waar zie je jezelf over vijf jaar?’ voor. Zo kan je meteen laten zien dat je niet alleen nú de juiste kandidaat bent, maar dat je dat over vijf jaar nog steeds bent. Spreek jouw ambities uit en laat zien welke lange termijn investering jij wilt doen. Je geeft hiermee aan dat je wilt groeien en daarmee ook de organisatie kan laten groeien. 

Matchen

Match jouw eigenschappen aan de gestelde eisen in de vacature. Zorg voor een ijzersterk verhaal waarom jij voldoet aan iedere eis of wens. Lever daarbij concrete voorbeelden om duidelijk te maken dat jij de juiste match bent. Met andere woorden: pitch jezelf

Zorg voor bewijs

Voorbereiding is de sleutel tot succes. Zeg niet alleen dat jij de beste kandidaat bent, maar lever ook daadwerkelijk bewijs. Is de organisatie op zoek naar een sterke planner? Vertel dan hoe jij jouw laatste project hebt gemanaged. Denk voor jouw sollicitatiegesprek na over jouw laatst behaalde successen en koppel hier sterke competenties voor jezelf en de functie aan. Zo heb je tijdens het gesprek altijd een scherp antwoord klaar.

Lees hier meer sollicitatietips!