De 8 voordelen van een traineeship

Als je eenmaal je diploma op zak hebt, is de volgende stap vaak het zoeken naar een baan. Naast diverse junior functies en startersfuncties bieden veel organisaties ook traineeships aan. Een traineeship biedt jou een kickstart van je carrière in de vorm van een mooie balans tussen werken en leren. Maar wat maakt een traineeship nog meer interessant als (eerste) carrièrestap? Wij zetten de acht voordelen van een traineeship voor je op een rijtje!

1. Je volgt allerlei trainingen tijdens je traineeship

Een traineeship, de naam zegt het al, staat bekend om z’n trainingsmogelijkheden. Anders dan in de meeste junior functies of startersfuncties staat een traineeship on het teken van trainingen om jezelf op persoonlijk en vakinhoudelijk vlak verder te ontwikkelen. Je doet dus niet alleen werkervaring op, maar je blijft er ook bij leren. Bij sommige traineeships haal je diploma’s en certificaten en bij andere traineeships word je getraind in softskills zoals leidinggeven, time management of projectmatig werken. Je leert op deze manier ontzettend veel in korte tijd!

2. Je combineert theorie en praktijk

Een traineeship biedt de perfecte gelegenheid om het geleerde in praktijk te brengen. Niet alleen de kennis die je tijdens je studie(s) hebt opgedaan, maar ook de nieuwe kennis van de trainingen. Daarnaast biedt de combinatie van theorie en praktijk ruime gelegenheid tot het verder finetunen van jouw kennis en skills.

3. Je krijgt inzicht in je capaciteiten

Tijdens een traineeship doe je vaak meerdere projecten op verschillende afdelingen, bijvoorbeeld ieder half jaar een ander project. Zo leer je een organisatie snel kennen en ben je iedere paar maanden met iets nieuws bezig. Door het werken op verschillende afdelingen in verschillende teams kom je er vanzelf achter waar je sterk in bent, wat je leuk vindt en wat je minder goed ligt. Op basis hiervan kun je dan je volgende opdracht kiezen.

4. Je werkt samen met mede-trainees

Een organisatie neemt vaak meerdere trainees tegelijkertijd aan voor een traineeship. Hierdoor start je in een groep trainees, met wie jij gedurende het hele traineeship kunt samenwerken en sparren. Zo kunnen jullie ervaringen delen en van elkaar leren.

5. Je zit sneller aan tafel bij hoger management

Trainees hebben vaak een streepje voor in een organisatie en mogen meer dan eens aanschuiven bij meetings met het hoger management. Als trainee ben je hierdoor goed op de hoogte van wat er in de organisatie gebeurt, wat belangrijk is en hoe het op dit niveau werkt.

6. Je krijgt persoonlijke begeleiding

Als trainee word je persoonlijke begeleid door een coach of mentor. Deze ervaren collega kan jou helpen het beste uit jezelf te halen en daarmee ook het meeste uit het traineeship. Aan deze persoon kun jij al jouw vragen stellen over de organisatie, en je kunt natuurlijk ook al je ideeën aan hem/haar voorleggen. Ook zal hij/zij je van feedback voorzien zodat jij kunt groeien als professional.

7. Je werkt aan je netwerk

Je bouwt tijdens een traineeship in korte tijd een groot en breed netwerk op. Doordat je start met meerdere trainees heb je meteen een basis. Daarnaast werk je op verschillende afdelingen waardoor je iedere paar maanden een heel nieuw team leert kennen. Door die combinatie leer je snel een groot deel van de organisatie kennen.

8. Je hebt al snel uitzicht op een baan

Wanneer je het traineeship succesvol hebt doorlopen weet jij waar jouw kracht ligt, net als je manager. Daarnaast heeft de organisatie waar je aan de slag bent veel in je geïnvesteerd de afgelopen jaren, dus de kans is groot dat je hierdoor een passende baan aangeboden krijgt om jezelf daar nog verder te ontwikkelen.

Traineeships:

Like it? Share it!