De 8 voordelen van een Traineeship

Afgestudeerd? Vaak is de volgende stap het zoeken naar een baan. Naast (starters)functies bieden veel organisaties traineeships aan. Een traineeship biedt je een kickstart van je carrière én een combinatie van werken en leren. Maar wat maakt een traineeship nou zo interessant als eerste stap in je carrière? Lees hier de 8 voordelen van een traineeship.

Trainingen

Binnen een traineeship krijg je, meer dan in een andere startersfunctie, trainingen om jezelf op persoonlijk en vakinhoudelijk vlak te ontwikkelen. Je doet dus niet alleen werkervaring op; je blijft leren. Bij sommige traineeships haal je diploma’s en certificaten en bij andere traineeships wordt je getraind in bijvoorbeeld leiding geven, time management, projectmatig werken of trainingen die specifiek op jouw vakgebied ingaan. Hoe dan ook, je leert in een korte tijd ontzettend veel.

Inzicht in je capaciteiten

Tijdens een traineeship doe je vaak meerdere projecten op verschillende afdelingen. Bijvoorbeeld ieder half jaar een ander project. Zo leer je de organisatie snel kennen en ben je iedere paar maanden met iets helemaal nieuws bezig. Door het werken op verschillende afdelingen in verschillende teams kom je er achter waar jij sterk in bent. Je ontdekt waar jouw krachten liggen, wat je leuk vindt en wat je minder leuk vindt. Op basis hiervan kan je jouw volgende opdracht kiezen.

Mede-trainees

Een organisatie neemt vaak meerdere trainees tegelijkertijd aan. Hierdoor start je in een groep waarmee je gedurende het traineeship kan sparren. Jullie kunnen ervaringen delen en van elkaar leren.

Aan tafel met hoger management

Trainees hebben vaak een streepje voor in de organisatie en mogen aanschuiven bij meetings met het hoger management. Als trainee ben je hierdoor goed op de hoogte van wat er in de organisatie gebeurt, wat belangrijk is en hoe het op dit niveau werkt.

Persoonlijke begeleiding

Als trainee krijg je persoonlijke begeleiding door een coach of mentor. Deze ervaren collega kan jou helpen het beste uit jezelf te halen en daarmee het meeste uit het traineeship te halen. Aan deze persoon kan je al jouw vragen stellen over de organisatie waardoor je altijd iemand hebt om mee te sparren. Ook zal hij/zij je van feedback voorzien zodat je kan groeien in je functie.

Netwerk

Je bouwt tijdens een traineeship in een korte tijd een groot en breed netwerk op. Doordat je start met meerdere trainees heb je meteen een basis. Daarnaast werk je op verschillende afdelingen waardoor je iedere paar maanden een heel nieuw team leert kennen. Door die combinatie leer je snel een groot deel van de organisatie kennen.

Uitzicht op een baan

De organisatie leidt jou in één tot drie jaar op. Wanneer je het  traineeship succesvol hebt doorlopen weet jij waar jouw krachten liggen én jouw manager weet dat ook. Daarnaast heeft de organisatie veel in je geïnvesteerd de afgelopen jaren, dus de kans is groot dat je hierdoor een passende baan aangeboden krijgt om jezelf nog verder te ontwikkelen binnen de organisatie.

Traineeships:

Like it? Share it!