Is succes een keuze?

We zijn de quote 'succes is een keuze' misschien wel als waarheid gaan zien. Het voelt hierdoor alsof succesvol worden volledig in je eigen handen ligt. Maar is dat wel echt zo? Er is toch ook nog zoiets als ‘toeval’? Wat nou als je langdurig ziek wordt? Welke keuzes heb je dan? En natuurlijk kun je ook toevallig geluk hebben, bijvoorbeeld door het winnen van de loterij. In mijn ogen zijn deze momenten van toeval niet altijd te beïnvloeden. Wat je volgens mij wél kunt beïnvloeden is de manier waarop je hiermee omgaat en de keuzes die je hierbij maakt.

Succes is persoonlijk 

Wat is succes nu eigenlijk? Ik zie dat succes vaak gerelateerd wordt aan geld en status. En voor sommige mensen is dat misschien ook wel zo. Ik voelde me ook behoorlijk succesvol toen ik wegreed in m’n nieuwe lease auto. Maar volgens mij is dat niet de basis van succes. Van Dale definieert succes als: een goede afloop, uitkomst of uitslag. In deze definitie kan ik me aardig vinden. Maar alleen als je voor jezelf goed bepaald hebt wát voor jou dan precies een goede afloop, uitkomst of uitslag is. Dat is heel persoonlijk. Wat ik als succes zie, kan iemand anders helemaal niet zo succesvol vinden. Voor mij is een mooi huis met mooie spullen bijvoorbeeld best belangrijk, net als hard werken, een goed salaris en het hebben van tevreden klanten. Mijn broer geeft hier daarentegen heel weinig om. Voor hem is het veel belangrijker dat hij met zijn busje de wereld rond kan reizen terwijl hij zo weinig mogelijk geld uitgeeft. Die keuze heeft hij zelf gemaakt en daar is hij gelukkig mee. Dan doe je het volgens mij heel goed.

Yes! Het lukt! 

Het gevoel van succes hoeft voor mij niet altijd gerelateerd te zijn aan werk. Toen ik tijdens mijn studietijd op Aruba woonde, voelde ik me heel succesvol toen ik mijn eigen appartement en auto zelf had geregeld. Ik was voor het eerst helemaal alleen aan de andere kant van de wereld. Ik kreeg er een kick van dat het me was gelukt! Dit doet me denken aan een quote van succescoach Roeland Suylen: “Succes is het geluk dat je voelt, wanneer iets lukt!”. Dat komt al dichter bij mijn definitie van succes. Of je nu een advocaat bent die een belangrijke case heeft gewonnen of een timmerman die net een heel huis heeft opgeknapt. Toch gaat ook dit niet altijd op. Misschien kan de advocaat helemaal niet genieten van het succes dat hij heeft, omdat hij niet doet wat hij écht leuk vindt, terwijl dit voor de timmerman wél geldt. In mijn ogen is de timmerman, die doet wat hij leuk vindt, dan succesvoller dan de advocaat. Hij heeft gekozen voor een baan waar hij plezier in heeft. De advocaat heeft hier volgens mij dus de verkeerde keuze gemaakt.

Doe wat jij wilt doen

De quote die voor mij het dichtste bij de definitie van succes komt, is van Bob Dylan:

“A man is successful if he gets up in the morning and gets to bed at night, and in between; he does what he wants to do.”

Als ik doe wat ik leuk vind, zoals de timmerman in het voorbeeld, kan ik genieten van mijn prestaties. Weet jij nog niet wat je leuk vindt? Geen zorgen! Ook voor mij heeft het even geduurd voordat ik daar achter was. Neem de tijd en blijf vooral dicht bij jezelf.

Als ik terugkijk, heb ik best wat invloed gehad op mijn eigen succes. Het was wellicht toeval dat ik op het juiste moment de juiste mensen tegenkwam, maar ik heb er wél zelf voor gekozen om de stap te nemen en van baan te wisselen. Misschien is succes dus niet altijd een keuze, maar je kunt het vaak wel beïnvloeden. Op een manier die voor jou goed voelt. Want als je doet wat je écht wilt, voel je je vanzelf succesvol.