Pitch jezelf tijdens jouw sollicitatiegesprek

Vertel eens iets over jezelf’, zal je ongetwijfeld als vraag krijgen in een sollicitatiegesprek. Hoe vertel je nou in die beperkte tijd wie jij bent, wat jij doet en waar jij goed in bent? Deze tips helpen je op weg met een goede pitch over jezelf. Zo heeft degene aan de overkant van de tafel gelijk een duidelijk beeld van wie jij bent. Een goede start van je gesprek!

De inhoud van een goede pitch

Een goede pitch over jezelf kan een enorm verschil maken tijdens een sollicitatiegesprek. De vraag is: wanneer is het een goede pitch? Houd als richtlijn aan dat je pitch antwoordt geeft op de volgende vier vragen:

 • Wie ben jij?
 • Wat kun jij?
 • Wat wil jij?
 • Wat voeg jij toe?
 •  

  Kijk hierbij uit voor clichés als ‘ik ben een enthousiaste teamplayer’, en vertel over wat je goed kunt en hoe je dat doet. Gebruik hierbij voorbeelden uit jouw carrière om het beeldend te maken. Kortom: lever bewijs waarom jij bepaalde kwaliteiten bezit.

  Je pitch voorbereiden

  Om antwoord te geven op bovenstaande vier vragen, begin je jouw voorbereidingen met het opschrijven van kernwoorden. Wat typeert jou? Hoe werk jij? Wat was een succesvol project waar je aan gewerkt hebt? Vanuit deze woorden schrijf je je pitch eerst een keer helemaal uit. Oefen de pitch hardop en schrap alles wat niet noodzakelijk is voor je verhaal. Zo houd je een compact verhaal over waarin je alleen de belangrijkste dingen belicht. Houd het kort en bondig – zo behoud je de aandacht van je gesprekspartner.

  Deel je enthousiasme

  Vergeet in je pitch niet om ook kort aandacht te besteden aan wat jou buiten werktijd bezighoudt. Vertel wat je graag doet en wat je interesseert – enthousiasme werkt aanstekelijk! Of het nou sport is, een creatieve hobby of een reis die je hebt gemaakt, wanneer je over persoonlijke dingen praat, leert degene aan de overkant van de tafel jou echt kennen. Zie de pitch over jezelf daarom ook als een persoonlijke toevoeging aan je cv. Wanneer je deze bezigheden koppelt aan kwaliteiten, zoals sporten & teamwork en reizen & zelfstandigheid, laat je zien wat je persoonlijkheid toevoegt aan het team.

  Creatieve pitch? Ja!

  Gebruik je creativiteit. Maak bijvoorbeeld een collage van foto’s die jou typeren. Denk aan foto’s van je hobby's, je favoriete boek of een foto van die ene verre reis die je hebt gemaakt. Het helpt soms ook om voorbeelden mee te nemen van bepaalde projecten waar je aan hebt meegewerkt. Heb je een boek geschreven of een infographic ontworpen? Laat die dan zien. Met een creatieve sollicitatiepitch spring jij er sneller uit.

  Durf te vragen

  Om je pitch over jezelf niet abrupt te eindigen en het gesprek meteen te sturen, eindig je met het beste met een vraag. Zo kan je gesprekspartner gelijk dieper ingaan op wat je daarvoor hebt verteld. Stel een vraag over het bedrijf of de functie die je koppelt aan je eigen verhaal. Heb je bijvoorbeeld net gezegd dat je veel wil leren? Eindig dan met een vraag over opleidingsmogelijkheden binnen deze functie. Zo sluit je de sollicitatiepitch goed af én heb je de kans om aan te geven wat jij belangrijk vindt. Score!