Pitch jezelf tijdens jouw sollicitatiegesprek

‘Vertel eens iets over jezelf’, zal je ongetwijfeld als vraag krijgen in een sollicitatiegesprek. Hoe vertel je nou in die beperkte tijd wie jij bent, wat jij doet en waar jij goed in bent? Onze tips helpen je op weg om jezelf in een minuut te pitchen. Zo weet degene aan de overkant van de tafel direct wat hij of zij aan jou heeft. Een goede start van jouw gesprek!

Vier vragen

In een goede pitch zitten altijd minimaal de antwoorden op de volgende vier vragen:

  1. Wie ben jij?
  2. Wat kan jij?
  3. Wat wil jij?
  4. Wat voeg jij toe?

Kijk hierbij uit voor clichés als ‘ik ben een enthousiaste teamplayer’, maar vertel over wat je goed kunt en hoe je dat doet. Gebruik hierbij voorbeelden uit jouw carrière om het beeldend te maken. Kortom: lever bewijs waarom jij bepaalde kwaliteiten bezit.

Opschrijven en schrappen

Om antwoord te geven op bovenstaande vier vragen, begin je jouw voorbereidingen met het opschrijven van kernwoorden. Wat typeert jou? Hoe werk jij? Wat was een succesvol project waar je aan gewerkt hebt? Vanuit deze woorden schrijf je jouw pitch eerst een keer helemaal uit. Oefen de pitch hardop en schrap alles wat niet noodzakelijk is voor jouw verhaal. Zo houd je een compact verhaal over waarin je alleen de belangrijkste dingen belicht. Houd het kort en bondig – zo behoud je de aandacht van jouw gesprekspartner.

Enthousiasme

Vergeet in jouw pitch niet om ook kort aandacht te besteden aan wat jou buiten werktijd bezighoudt. Vertel wat je graag doet en wat jouw passie is – enthousiasme werkt aanstekelijk! Of het nou sport is, een creatieve hobby of een reis die je hebt gemaakt, wanneer je over persoonlijke dingen praat leert degene aan de overkant van de tafel jou echt kennen. Zie de pitch daarom ook als een persoonlijke toevoeging aan jouw cv. Wanneer je deze bezigheden koppelt aan kwaliteiten, zoals sporten & teamwork en reizen & zelfstandigheid, laat je zien wat jouw persoonlijkheid toevoegt aan het team.

Creativiteit 

Gebruik jouw creativiteit. Maak een collage van foto’s en dingen die jou typeren. Bijvoorbeeld met foto’s van jouw hobby's, jouw favoriete boek of een foto van die ene verre reis die je hebt gemaakt. Het helpt soms ook om voorbeelden mee te nemen van bepaalde projecten waar je aan hebt meegewerkt. Heb je een boek geschreven of een infographic ontworpen? Laat die dan zien. 

Eindig met een vraag

Om jouw pitch niet abrupt te eindigen en meteen het gesprek een richting op te sturen eindig je met een vraag. Zo kan jouw gesprekspartner meteen dieper ingaan op wat je net hebt verteld over jezelf. Stel een vraag over het bedrijf of de functie die je koppelt aan jouw eigen verhaal. Heb je bijvoorbeeld net gezegd dat je veel wil leren? Eindig dan met een vraag over opleidingsmogelijkheden binnen deze functie. Met jouw vraag sluit je de pitch goed af en heb je de kans om aan het begin van het gesprek al een vraag te stellen over iets wat voor jou belangrijk is.

Lees hier meer sollicitatietips!

Like it? Share it!