Pitch jezelf tijdens je sollicitatiegesprek

vrijdag 12 augustus 2016

‘Vertel eens iets over jezelf’, zal je ongetwijfeld als vraag krijgen in een sollicitatiegesprek. Hoe vertel je nou in die beperkte tijd wie jij bent, wat je doet en waar jij goed in bent? Onze tips helpen je op weg om jezelf in een minuut te pitchen. Zo weet degene aan de overkant van de tafel direct wat hij of zij aan jou heeft. Een goede start van je gesprek!

Vier vragen
In een goede pitch zitten altijd minimaal de antwoorden op volgende vier vragen: wie ben je, wat kan je, wat wil je en wat voeg jij toe? Kijk hierbij uit voor clichés als ‘ik ben een enthousiaste teamplayer’, maar vertel over wat je goed kunt en hoé je dat doet. Gebruik hierbij voorbeelden uit je carrière om het beeldend te maken. Kortom: lever bewijs waarom jij bepaalde kwaliteiten bezit.

Opschrijven en schrappen
Om antwoord te geven op bovenstaande vier vragen, begin je jouw voorbereidingen met het opschrijven van kernwoorden. Wat typeert jou? Hoe werk jij? Wat was een succesvol project waar je aan gewerkt hebt? Vanuit deze woorden schrijf je jouw pitch eerst een keer helemaal uit. Oefen de pitch hardop en schrap alles wat niet noodzakelijk is voor je verhaal. Zo houd je een compact verhaal over waarin je alleen de belangrijkste dingen belicht. Houd het kort en bondig – zo behoud je de aandacht van jouw gesprekspartner.

Enthousiasme
Vergeet in je pitch niet om ook kort aandacht te besteden aan wat jou buiten werktijd bezighoudt. Vertel wat je graag doet en wat jouw passie is – enthousiasme werkt aanstekelijk! Of het nou sport is, een creatieve hobby of een reis die je hebt gemaakt, wanneer je over persoonlijke dingen praat leert degene aan de overkant van de tafel jou echt kennen. Zie de pitch daarom ook als een persoonlijke toevoeging aan jouw cv. Wanneer je deze bezigheden koppelt aan kwaliteiten, zoals sporten&teamwork, reizen&zelfstandigheid, laat je zien wat jouw persoonlijkheid toevoegt aan het team.

Eindig met een vraag
Om je pitch niet abrupt te eindigen en meteen het gesprek een richting op te sturen eindig je met een vraag. Zo kan jouw gesprekspartner meteen dieper ingaan op wat je net hebt verteld over jezelf. Stel een vraag over het bedrijf of de functie die je koppelt aan jouw eigen verhaal. Heb je bijvoorbeeld net gezegd dat je veel wil leren? Eindig dan met een vraag over opleidingsmogelijkheden binnen deze functie. Met jouw vraag sluit je de pitch goed af en heb je de kans om aan het begin van het gesprek al een vraag te stellen over iets wat voor jou belangrijk is.

Like it? Share it!