Meedoen is belangrijk, winnen is belangrijker

woensdag 3 augustus 2016

Rio is er klaar voor, bijna dan…

Wij Hollanders hebben altijd hoge verwachtingen als het om onze topsporters  gaat. Bijna iedereen heeft wel iets in de kleur oranje klaarliggen voor het geval we ons met de hakken over de sloot kwalificeren voor bijvoorbeeld een voetbaltoernooi. Als we dan gaan worden we ook logischerwijs kampioen, we willen winnen. De laatste keer dat dit ook echt gebeurde was in zegge en schrijve het jaar anno 1988, vijf jaar voordat de eerste voorzichtige stappen op het internet werden gezet. De laatste keer dat we er überhaupt bij waren met voetbal werden we tweede. Omdat we de nummer één  van de verliezers waren werd er groots uitgepakt met een heuse huldiging en rondvaart.

Winnen is belangrijker
Ik vind die huldiging lastig om te verwerken. Hoe kan je blij zijn met een huldiging als je verloren hebt? Ik denk dat het eigenlijk een beetje Nederlands is: meedoen is belangrijker dan winnen. Ik moet dan meteen denken aan een legendarische American Football coach, Vince Lombardi (zeg maar de Johan Cruijff van het American Football). “If winning is not important, why the hell do you keep scores”. Gek genoeg kan ik zelf redelijk tegen mijn verlies. Als ik alles gegeven heb en ik verlies, prima, dat doet even zeer. De volgende keer dat ik weer dezelfde tegenstander heb, dan zorg ik ervoor dat ik beter geworden ben. Net zolang tot ik hem versla en wel win.

Olympische spelen
Hét evenement waar niets anders dan de winst telt, is de Olympische Spelen. Ik heb zin in Rio, de Olympische Spelen hebben iets magisch. Rio is er bijna klaar voor. Er storten hier en daar wat stadions in, er zijn wat lokale brandjes in het sportersdorp en de metro moet zijn eerste rondje nog gaan rijden. Ze hebben nog tot vrijdag en iedereen is in paniek, behalve de Brazillianen. In Nederland hadden we alles al tot in de puntjes klaar gehad. Een half jaar voor aanvang. Voorbereiding is alles, net als bij onze Nederlandse sporters. Trainen volgens strak schema en kampioenschappen laten lopen om in Rio te kunnen vlammen. Het doel is de finale bereiken. “Pardon wat zei u? Nee, u hoorde mij goed, ik heb vier jaar lang alles aan de kant gezet om hier te kunnen schitteren en als ik de finale haal dan is de missie geslaagd”.

Het beste
Als je ergens volledig voor gaat, stel jezelf dan ook het doel om goud te halen. Is dat een onmogelijk doel? Ga dan iets doen waar je dat wel in kan halen. Dit klinkt wellicht iets te Amerikaans en misschien is dat ook wel zo. Maar als je niet mikt op het beste dan word je uiteindelijk middelmaat. Binnen Brunel mikken we op de beste mensen die onze klanten kunnen helpen om beter te worden. Als we als bedrijf genoegen nemen met een tweede plaats dan kunnen we nooit de beste werkgever zijn en dus ook niet de beste keus zijn voor onze klanten.

Knock knock..
Who’s there?
The guy that came in second
The guy that came in second who?

Like it? Share it!