Een sollicitatievideo maken - tips

Het is steeds vaker een optie om een sollicitatievideo in plaats van een CV en motivatiebrief te sturen. Het is een mooie manier om jezelf aan je toekomstige werkgever te presenteren! Via www.jijregelthetwel.nl kun je ook bij Brunel solliciteren door een video in te sturen. Lees deze blog en maak zelf de allerbeste video.

Regisseer je video

Zorg dat je video professioneel oogt. Kies daarom een camera met goede beeldkwaliteit. Niemand kijkt graag naar een video met haperend geluid of beeld. Veel nieuwe modellen smartphones hebben een prima beeldkwaliteit, maar let ook op dat het geluid in orde is. Natuurlijk moet jij er goed uit zien, maar denk ook aan je omgeving. Wil je in je huis filmen, of liever op een inspirerende locatie? Houd daarbij altijd rekening met het licht, de achtergrond en het omgevingsgeluid. Je lichaamstaal is ook erg belangrijk. Sta of zit rechtop en kijk in de camera. Ook al voelt het misschien een beetje gek: kijk in de camera. Zo maak je op afstand toch contact met degene die naar jou kijkt. Zet de camera ook niet te ver weg: één meter afstand en op ooghoogte is het beste.

De inhoud

Met een scherp intro grijp je meteen de aandacht. In het middenstuk vertel je kort iets over jezelf, waarom de functie bij jou past en wat jou drijft. Met een pakkende afsluiter is je video compleet! Houd het wel kort en bondig: gebruik korte zinnen en maak blokjes van informatie. In circa 90 seconden heb je tijd genoeg jezelf te promoten. Om het interessant te houden is het belangrijk om niet in algemene termen te praten. Woorden zoals flexibel, enthousiast, duizendpoot en teamplayer zeggen weinig over jezelf. Maak het persoonlijk door voorbeelden te geven, voer bewijslast aan waarom jij bijvoorbeeld creatief bent.
Let er op dat je de video niet gebruikt als een vervanging van je CV, maar als een aanvulling. Ga niet stap voor stap je CV doorlopen, maar licht de belangrijkste punten uit. Zorg dat mensen in je filmpje enthousiast over jou worden zodat ze jouw CV willen zien.

Klaar? Verzenden maar!

Denk na over de manier waarop je jouw sollicitatievideo verzendt. Meesturen met een e-mail zal vaak niet lukken in verband met de bestandgrootte. Je kunt de video op Youtube of Vimeo uploaden en de link meesturen. Op Vimeo kun je de video beveiligen met een wachtwoord en bij YouTube kun je kiezen voor ‘niet vermelde video’, zodat je niet zomaar in de zoekresultaten te zien bent. 
Succes!

Lees hier meer sollicitatietips!

Like it? Share it!