Waag eens een gokje!

Dat kleine witte balletje, de snelheid waarmee hij beweegt, steeds langzamer en langzamer. Rollend boven zijn eindbestemming, net zolang totdat de zwaartekracht het definitief wint. De adem stokt als de parel van geluk tot stilstand komt. Zwart 25! Een diepe zucht. Naast mij doet iemand een vreugdedansje, hij wel.

‘Maar het is wel een gok’

De dynamische wereld van de werkende mens blijft mij verwonderen. Als account manager van Brunel ging ik vaak met mensen in gesprek over de volgende stap in hun carriere. Soms zeiden ze over hun mogelijke nieuwe baan: ‘maar het is wel een gok’. Het voelde als een gok bij de roulettetafel. Er was twijfel, er was onzekerheid.

Het zijn de herkenbare dilemma’s bij het kiezen van de volgende stap in je carriere. Het kan voelen als een grote gok. Maar is dat het ook? Laten we eerlijk zijn, bij gokken kan de kans op winst of verlies alle kanten op. De uitkomst is onzeker en daar houden we niet zo van.

Alles verzekerd

We hebben veel meer met het tegenovergestelde, met ‘zekerheid’. We zijn als mensen altijd op zoek naar zekerheid. Zekerheid van inkomen, sociale acceptatie, liefde, van een goede gezondheid. Daarom sluiten we daar een verzekering voor af. Immers, gezondheid kun je in veel gevallen kopen en wie meer koopt heeft meer zekerheid. We verzekeren echt alles; ons huis, onze fietsen, onze partners, onze reizen, onze spullen in huis. Zelfs onze huisdieren kunnen we verzekeren.

Garantie op je carrière

Onze carrières kunnen we gek genoeg niet verzekeren. Er is geen garantie, geen ‘niet goed, geld terug’ regeling, er is geen zekerheid. Ik hoor u denken ‘maar het vaste contract is toch een vorm van zekerheid?’. Goede vraag, maar denk dan eens aan al die mensen die na jarenlange vaste dienstverbanden opeens overtallig waren geworden en op straat kwamen te staan. Hoezo zekerheid?

100% kans

Je weet nooit 100% zeker of de nieuwe baan op termijn de beste keuze is, of je het echt leuk gaat vinden en of je nieuwe collega’s in de praktijk net zo vriendelijk zijn als tijdens het sollicitatiegesprek. Dat weet je allemaal niet. Maar is het daarmee een gok?

Bij gokken heb je geen invloed op de uitkomst. Je kunt hooguit de dobbelstenen kussen of een konijnenpootje met je meedragen. Bij het kiezen van een nieuwe baan heb je heel veel invloed op de uitkomst. Je persoonlijkheid, je vaardigheden, je aanpassingsvermogen, je karakter; hiermee kun je het witte balletje besturen.

‘Het was spannend, maar toch ook fijn’

Soms moet je ‘de gok’ gewoon nemen. Met diezelfde gedachte zei ik in 2006 ‘ja’ tegen een aanbod van Brunel. Ik zei vaarwel tegen de ‘zekerheid’ van mijn oude baan. Spannend, maar toch ook fijn. Zo kom je nog eens ergens. Nieuwe ronde, nieuwe prijzen... Ik zet in op Rood 30. Rien ne va plus, het witte balletje komt opnieuw in beweging.

Like it? Share it!