Je werkdag beter indelen: zo doe je het!

Je rent van meeting naar meeting en hebt nog 10 to-do’s op je lijstje. Dat ga je vandaag nooit meer redden. Vanavond maar weer doorwerken dan, net als gisteren. Herkenbaar? Dan ben jij waarschijnlijk een optimistische of een chaotische planner. De voordelen van een goede planning? Minder stress, efficiënter werken en meer vrije tijd. Wij geven je vijf tips!

Laat je niet afleiden 

Aan het begin van de dag ben je het meest productief. Doe daarom eerst de belangrijkste taken. De rest van de dag kun je dan vullen met andere taken. Probeer je steeds 25 minuten volledig op één taak te focussen. Ga dus niet stiekem je e-mail of WhatsApp checken. En begin vooral niet met scrollen op Instagram. Met deze Pomodoro Techniek raak je minder snel afgeleid én houd je onbewust vaker een korte pauze. 

Vergeet multitasking 

Voor je het weet ben je van alles tegelijk aan het doen. Herkenbaar? Stop met multitasken. Helaas vrouwen, uit onderzoek blijkt dat zowel het mannelijk als het vrouwelijk brein zich niet 100% op twee taken tegelijkertijd kan richten. Probeer eens om zonder onderbrekingen aan één taak te werken. Blok die 25 minuten in je agenda om gefocust te werken. Schakel notificaties op je computer uit (ook je e-mail) en controleer later alle berichten in een keer. 

Plan pauzes in

Telkens als je je op één taak hebt gefocust, kun je het beste even je fysieke houding aan passen. Zo zorg je dat je een afgeronde taak achter je laat en vervolgens kunt focussen op een nieuwe. Werk hard als je in the zone bent, maar vergeet niet om ook te relaxen als je het super druk hebt. Let een paar minuten op je ademhaling of loop een rondje, als het kan buiten. Neem op tijd pauze om te voorkomen dat je concentratie verliest. Het is belangrijk om pauzes in te plannen. 

Maak lijstjes

Vertrouw niet alleen op je eigen geheugen. Al denk je dat jij een super geheugen hebt, je kunt gemiddeld maar 7 taken tegelijk onthouden. Maak daarom gebruik van lijstjes of je agenda. Er zijn ook veel handige apps voor Android en iOS

Koester collega's 

Bedenk ten slotte ook dat je niet alles zelf kunt doen. Maak goede afspraken met collega’s over de verdeling van taken en vraag om hulp wanneer nodig!

Like it? Share it!