5 carrièremakers die je goed kan gebruiken!

Kennis en vaardigheden, persoonlijkheid, ambitie, inzet en betrokkenheid. Vijf eigenschappen die vaak worden gekoppeld aan een succesvolle carrière. Met deze eigenschappen ben je een ‘High Potential’ en kun je de top bereiken. Dat geldt niet alleen voor het bedrijfsleven. Ook topsporters blijken aan soortgelijke carrièremakers te moeten voldoen.

Talentscout en voetbaltrainer Piet de Visser identificeerde al vele toptalenten op het voetbalveld. Volgens de Visser (2016) zijn er vijf belangrijke carrièremakers waar iedere topsporter aan moet voldoen: 

1. Techniek 
2. Visie 
3. Mentaliteit 
4. Fysiek 
5. Karakter

Met deze vijf eigenschappen kun je ook in het bedrijfsleven je voordeel doen. 

In de eerste plaats is het natuurlijk belangrijk om over de juiste vaardigheden (techniek) te beschikken. Ten tweede is het belangrijk om een duidelijke visie te hebben, zodat je hoofd- en bijzaken kunt scheiden en kunt zien waar het écht om draait in een organisatie of binnen een project. Knegtmans (2008) geeft aan dat het hierin ook belangrijk is om op een creatieve manier problemen te kunnen overzien en oplossen. Ten derde haal je veel uit een sterke mentaliteit. Toon inzet, doorzettingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel, zodat je (toekomstige) werkgever ziet dat jij er 100% voor gaat. Het tonen van passie en zelfvertrouwen is hier ook van belang (Knegtmans, 2008). Punt vier (fysiek) lijkt misschien vreemd, maar toch moet je ook op de werkvloer een goed uithoudingsvermogen hebben. Je gebruikt je hersenen de hele dag, waardoor het soms net topsport is. 

Maar: hoeveel kennis, visie en uithoudingsvermogen je ook hebt, je karakter is vaak doorslaggevend voor werkgevers. Als je qua persoonlijkheid goed binnen het team past, goed te coachen bent, maar ook jezelf kunt coachen en motiveren, kom je eerder aan de top. Blijf dus vooral jezelf! Want door authentiek te zijn, zien werkgevers dat je dicht bij jezelf staat en dat je betrouwbaar en geloofwaardig bent (Knegtmans, 2008). 

Natuurlijk spelen er ook nog elementen mee waar je weinig invloed op hebt: toeval en geluk (Gladwell, 2009). Toch kun je dit wel een beetje sturen: zorg ervoor dat je regelmatig in contact komt met mensen die je verder kunnen helpen in jouw carrière. Denk hierbij aan (HR) managers, recruiters, of beslissers aan de top van de organisatie. Laat die netwerkborrels dus maar beginnen en zorg dat jouw talent herkend wordt!  

Bronnen
De Visser, P. MeesterScout! De mooiste ontdekkingen van Piet de Visser. (2016) 
Gladwell, M. Outliers. (2009). 
Knegtmans, R. Toptalent. (2008).