Als ik later groot ben…

Piloot, juffrouw, dokter, kok: ik wilde het vroeger allemaal worden. En nu? Nu ben ik IT Consultant & Trainer bij Brunel. Een baan waar ik vroeger het bestaan niet van kende, maar wat uiteindelijk heel goed bij mij past. Ik dacht vroeger altijd dat ik mijn pad uitgebreid moest uitstippelen en dat het erg was dat ik nog niet wist wat ik wilde worden. Ik heb me daar jarenlang druk over gemaakt. Inmiddels word ik bijna 30 en weet ik nu pas wat mijn passie is en waarin ik mij verder wil ontwikkelen.
 
Een uitgestippeld plan
Komt bovenstaande jou bekend voor? Dan wil ik graag tegen je zeggen: maak je geen zorgen. Het belangrijkste is dat je iets doet, of straks iets gaat doen, waar je blij van wordt. Wat vind je leuk om te doen? Waarin heb je plezier? En waar ligt jouw kracht? Drie kernfactoren waar je ‘het’ mee gaat maken, wat dat ook precies mag zijn. Zelf heb ik deze dingen pas leren kennen na heel wat vallen en opstaan. Natuurlijk had ik liever in één keer de goede keuze gemaakt en succes gehad. Falen behoorde uiteraard niet tot mijn wishlist. Toch had ik het nodig om erachter te komen wat ik wel en wat ik juist niet wilde.
 
Nieuwe keuzes
Als ik naar mezelf kijk, zie ik achteraf een duidelijk patroon in mijn (bij)banen. Sinds mijn veertiende heb ik bij veel verschillende bedrijven in verschillende segmenten gewerkt: hotels, restaurants, een bakfietsleverancier, cafés, de groenteboer, het ziekenhuis, een revalidatiecentrum, een bank en zélfs een skischool. Mijn bijbanen bleken één ding gemeen te hebben: hospitality. De Hoge Hotelschool leek daarom het beste in mijn straatje te passen. Al snel kwam ik erachter dat ik Personeel & Organisatie nóg interessanter vond. Ik ontdekte dat ik het belangrijk vond om iets te kunnen betekenen in de ontwikkeling van mensen. Daarom besloot ik dat een functie als leidinggevende goed bij mij zou passen. Na mijn opleiding kreeg ik de baan die ik graag wilde en dacht ik dat ik ‘het’ gemaakt had. Ik had het heel erg naar mijn zin, maar na drie jaar als leidinggevende drong het tot me door dat ik toch nog iets miste. Al wist ik zelf niet precies wat. Gelukkig kon ik goed met de mensen om mij heen praten en kwam ik er langzaam achter wat ik al die tijd had gemist. Zo ben ik in mijn huidige functie als trainer en coach gerold. Ik voel me nu nóg meer in mijn element dan voorheen, doe iets waar ik plezier in heb en waar ik (volgens mij) ook talent voor heb.

Loslaten
Heb ik ‘het’ nu dan echt gemaakt? Ik weet het niet. ‘Het’ gemaakt hebben betekent voor iedereen iets anders. Voor de een betekent het misschien dat hij een mooie auto mag leasen of een gave titel achter zijn naam mag zetten. Voor de ander betekent het dat hij op de fiets naar zijn werk kan en niet hoeft te werken in zijn vrije tijd. Mijn belangrijkste advies: laat je niet opjagen door de mening van anderen. Het is belangrijk om te weten wie jij bent, wat jouw drijfveren zijn en wat jij nodig hebt om gelukkig te zijn. Ik geloof dat alleen jij je eigen geluk kunt maken. Je maakt zelf de keuze om te studeren, om te solliciteren, of om andere dingen te doen waar je plezier in hebt. Laat je in het maken van je keuzes in ieder geval nooit belemmeren door een uitgestippeld plan. De kans is namelijk groot dat je geen piloot, juffrouw of dokter wordt, maar iets heel anders dan je dacht. Het is soms dus best goed om dat plan even los te laten.

Like it? Share it!