Zitten is het nieuwe roken!

Zitten is het nieuwe roken. Een term die je ongetwijfeld voorbij hebt zien of horen komen. Volgens een studie, verschenen in het British Medical Journal, kun je je leven met twee jaar verlengen door minder dan drie uur per dag te zitten. Alleen hoe geef je daar invulling aan wanneer je acht of negen uur per dag je werk mag doen vanuit je bureaustoel?

Vitaal de winter in!

Vanuit mijn rol als leidinggevende voel ik mij verantwoordelijk voor mijn team. Voor hun functioneren, hun werkplezier, hun persoonlijke ontwikkeling, maar ook voor hun vitaliteit. Dit heb ik op onze afdeling vorm gegeven in een themaweek: “Vitaal de winter in”. Voor onze vitaliteitsweek wilde ik een spectaculaire aftrap. Onze week is gestart met een, uiteraard gezonde, lunch, begeleid door een orthomoleculair therapeut. Tijdens de lunch werd de slowjuicer gedemonstreerd. Het sapje dat met dit apparaat vers gemaakt wordt en dat ik inmiddels een paar keer per week zelf maak, bestond uit appel, limoen, olijfolie, kurkuma en peper.

Het klinkt bijzonder maar het is een echte aanrader en het zit vol met belangrijke voedingsstoffen. De therapeut heeft ons tijdens de lunch geïnformeerd over het belang van bepaalde voeding en het effect hiervan op de bloedsuikerspiegel. Ook nam hij ons mee in het belang van bewegen en het verschil in hersenactiviteit bij zitten, staan en bewegen. De rest van onze week stond volledig in het teken van bewegen en vitaliteit, zo bewogen we extra met de Nintendo Wii, kregen we een stoelmassage en daarnaast was er voldoende informatie over werken & bewegen voor ons beschikbaar. Eens een ander soort werkweek die door de medewerkers positief ontvangen is.

Beweegmomenten

Voeding is slechts een onderdeel van gezond leven. Bewegen is een ander belangrijk element. Tijdens een wandeling hebben wij met elkaar in teams nagedacht over hoe we tijdens ons werk meer beweegmomenten kunnen creëren. Er kwamen praktische ideeën uit zoals het inrichten van een flexibele werkhoek met bureaus waar je staand aan kunt werken en overleggen of fietstrappers onder de bureaus plaatsen. Een ander goed idee was het aanschaffen van draadloze headsets voor alle medewerkers, zodat je tijdens je telefonische klantcontact rond kunt lopen. Ook zit het in de simpele dingen zoals de suiker in je koffie weglaten of de trap in plaats van de lift nemen.

Kortom: aan de slag!

..met meer bewegen! Merk jij ook dat het uitdagend is om een goed voornemen te laten slagen? Dat komt omdat een goed voornemen vertaald moet worden naar specifiek gedrag dat je gaat veranderen in je leefstijl. Voor mij is dat bijvoorbeeld dat ik bewust altijd de trap neem waar ik de lift kan nemen en in het weekend nadenk over gezonde en gevarieerde maaltijden die ik de komende week ga eten. Laten we elkaar hier meer in meenemen en op aanspreken zodat het een grotere kans van slagen heeft. Ik denk dat de werkgever ook een belangrijke rol kan of misschien wel moet spelen in het welzijn van haar medewerkers. Ten slotte zijn we een groot deel van ons leven aan het werk. Het begint met bewustwording en ik stimuleer met plezier de mensen om mij heen om gezond te leven. Doe jij mee?

Like it? Share it!