Verandering

Loopschoenen, fluorescerend jasje met knipperend LED, de running-app, lekker muziekje en gaan met de banaan. Het wekelijkse rondje hardlopen, heerlijk!

‘You spin me round’ (Dead or Alive – 1985)

Een tijdje geleden is mij iets opgevallen, misschien herken je dit. Tijdens je rondje kom je steevast allerlei mensen uit je wijk tegen. Sterker nog: het lijkt wel of je steeds dezelfde mensen tegenkomt, op exact dezelfde plek! Op mijn route kom ik met enige regelmaat Henk tegen. Henk heet eigenlijk Geert maar om boze brieven te voorkomen noem ik hem Henk. Henk met zijn hond Sjaffie, een Labrador op leeftijd. Inderdaad ja, Sjaffie, hij heeft geen schuilnaam.

‘I'm sitting right here but hey you can’t see me’ (Lene Marlin – 1999)

Henk zit thuis, zoals ze dat noemen. Henk is vorig jaar na 18 jaar trouwe dienst boventallig verklaard door zijn voormalig werkgever. Sindsdien doet hij zijn best een nieuwe baan te vinden. Henk heeft, zo zei hij, al meer dan 150 sollicitatiebrieven verstuurd. ‘Ik heb ook al 8 sollicitatiegesprekken gevoerd. Allemaal afwijzingen’. Keer op keer, nee op nee. ‘Ik ben er klaar mee. Al die brieven en gesprekken, het is allemaal zinloos’.

‘But it isn’t my fault; I was given those beans’ (Into The Woods – 2014)

Henk zag het allemaal niet meer zitten. ‘Hoe kunnen bedrijven mij al binnen 2 uur na mijn email afwijzen, ze lezen mijn brieven niet eens’. Sjaffie hoorde het aan. Net als ik, want tijdens het rondje hardlopen maak je ook wel eens met iemand een praatje. Henk vertelde verder: ‘Ik krijg geen eerlijke kans van die bedrijven. Ze willen dan weer iemand die meer weet van dit, dan weer dat, om gek van te worden, ik val door hun schuld overal buiten de boot’. Het universum nam een loopje met Henk zoals Henk een loopje nam met Sjaffie.

‘With a little help from my friends’ (The Beatles – 1967)

Nu weet ik vanuit mijn vak het een en ander over succesvol solliciteren. Ik stelde mij voor dat ik het CV van Henk eens even flink onder handen zou nemen. Een nieuwe lay-out, betere teksten die aansluiten op de vacatures en een overzichtelijk beeld van Henk’s carriere. Met een top CV wordt Henk namelijk wél uitgenodigd. En wat te denken van Henk zelf. Ten eerste alles wat kan bijdragen aan een knaller van een eerste indruk. Een inspirerend verhaal over ‘Wie is Henk?’, de juiste woordkeuze, het gebruik van lichaamstaal waarmee je juist kunt laten zien dat je enthousiast bent én serieus. Als kers op de taart de kledingkeuze, we nemen afscheid van de saaie pasteltinten en gaan voor een meer expressief imago. Henk zal gezien worden!

‘You got to fight for you right’ (Beastie Boys – 1986)

Ik zag de cirkel van betrokkenheid van businessgoeroe Stephen Covey voor me. Henk zoekt de oorzaak van zijn problemen vooral in de buitenwereld, in de cirkel van betrokkenheid. Hij is heel betrokken, maar met welke invloed? Ik zou Henk duidelijk maken dat de macht voor verandering bij hemzelf ligt. Dat hij zelf invloed heeft op ‘het universum’. Hij kan de cirkel van invloed inzetten. Ik zou hem zeggen dat steeds maar weer dezelfde brief versturen geen andere (betere) resultaten zal opleveren. Je moet veranderen Henk! Kom op, stap in de cirkel van invloed!

‘Back to life, back to reality’ (Soul II Soul – 1989)

Opeens hoorde ik een jammerend geblaf, Sjaffie werd ongeduldig. Hij keek naar zijn baasje, dan weer naar mij. Terug in de werkelijkheid, op straat, terug in het gesprek met Henk. ‘Zal ik eens een keertje naar je CV kijken?’. Heel even was er aarzeling bij Henk te zien. Hij keek eerst naar de lucht en toen naar de grond. Uiteindelijk mompelde hij ‘het heeft toch geen zin, het is kansloos’. Henk was als een gevallen bokser die niet meer kon opstaan. ‘Kom op Sjaf.’. Een stevige ruk aan de lijn en Henk ging rechtsomkeert. Sjaffie draaide niet mee, hij bleef staan. Stokstijf.

‘Shut up, you fool’ (BA van The A-Team – 1983)

De ogen van de trouwe viervoeter zochten de mijne. We keken elkaar aan en heel eventjes begreep ik wat hij dacht. Heel even had ik een Cesar Milan momentje waarbij beest en mens dezelfde taal spreken. ‘Mijn baas is een sukkel’, leek hij te denken. ‘Ik denk het ook Sjaffie’, was mijn antwoord.

Hulp accepteren van anderen is niet altijd gemakkelijk. Veranderen evenmin. Kiest Henk definitief voor zijn rondje om de kerk? Misschien wil hij wel veranderen maar weet hij niet hoe. Ik krijg hem nog wel, die Henk. Volgende week kom ik hem wel weer tegen, iedere keer geef ik hem ik klein zetje richting de cirkel van invloed. Ooit zal het lukken.

Ik haalde nog eens diep adem en zette mij schrap op de klanken van Van Halen, ‘Running with the devil’. Yeah!

Patrick Kostwinder
Hoofdtrainer Brunel

Like it? Share it!