Groeien? Stap uit je comfort zone

We kennen allemaal onze comfortzone, die fijne veilige plek waarin we alle processen, werkafspraken en collega’s kennen. Het zal je niet verrassen dat het merendeel van de mensen zich hierin bevindt. We zouden kunnen zeggen dat deze zone ons mentale beeld is van wat we wel en niet kunnen. Het is veilig om hier in te blijven. Echter, als je wilt groeien en die heerlijke voldoening wilt voelen van hoe het is om iets te bereiken waarvan je niet wist dat je het in je had, dan zal je uit je comfortzone moeten stappen. En ik spreek uit ervaring. Ik heb naar mezelf durven kijken, me kwetsbaar opgesteld en ik ben de uitdaging aangegaan.

Gebrek aan vertrouwen

Ik vond het enerzijds heerlijk op mijn veilige plek waar ik iedereen kende, anderzijds was ik soms zaken aan het afraffelen en had ik steeds minder plezier in mijn werk. Mijn conclusie was dat ik te weinig uitdaging had in deze functie en dat de kans klein was dat er uit het niets iemand op me af zou stappen om me mijn droombaan aan te bieden. Ik moest dus zelf actie ondernemen. Maar ja.. dan spelen er vragen door je hoofd als “Wat wil je dan precies gaan doen?”, ”Wat tref ik ergens anders aan?” en “ Kan ik die functie wel aan?”.

Eerst was het vreselijk

Ik kan je vertellen, het was echt meer dan de moeite waard. Al was het in het begin vreselijk. Het heeft een aantal maanden geduurd voordat ik niet meer iedere dag dacht dat ik de verkeerde keuze had gemaakt. Zonder een indrukwekkende IT achtergrond – ik kwam er later achter dat dit juist een kracht was – ging ik aan de slag als teamleider van de servicedesk. Eén van mijn taken is het voorzitten van de dagstart welke we iedere ochtend met het team hebben. Ik overdrijf niet als ik zeg dat ik tegen de eerste dagstarts ontzettend op zag, terwijl we het hier hebben over een overleg van een kwartier. Het zat me zó in de weg dat ik niet inhoudelijk op de hoogte was van alle technische onderwerpen. Daarnaast had ik geen vertrouwen dat ik in deze rol toegevoegde waarde had. Dat gevoel werd steeds minder en minder.

Volhouden

Terugkijkend op het afgelopen jaar kan ik met trots zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Wat ik wilde was in een inspirerende, intellectueel uitdagende en commerciële omgeving werken met ambitieuze collega’s. Die omgeving heb ik aangetroffen en nog steeds iedere dag heb ik het gevoel dat ik groei. Er zijn nog steeds momenten van spanning. Zoals de presentatie aan de manager van de manager, de pittige gesprekken die je als leidinggevende soms moet voeren, of de leiderschapstraining waarbij ik het zo graag goed wil doen. Maar, ik ben uit mijn comfort zone gestapt en ik raad het iedereen aan. Sterker nog, het is noodzakelijk als je jezelf wilt ontwikkelen. Heb vertrouwen in jezelf!

Like it? Share it!